Személyre szabott orvoslás a jobb egészségért

2018 nyarán minden amerikai címlapon egy tinédzser és az életmentő Apple Watch figyelmeztető jelzése szerepelt. A látszólag egészséges, 18 éves lány ült a templomban, amikor az órája figyelmeztette, a pulzusszáma rendkívül magas. A szülei kórházba rohantak vele, ahol az orvosok gyorsan rájöttek, hogy krónikus veseelégtelenségben szenved, és mindkét veséjének működése 30% alatti. A kezelőorvosa elismerte, hogy azáltal, hogy a figyelmeztetés után a lányt kórházba vitték, és az orvosok diagnosztizálták, megelőzték a dialízist vagy a vesetranszplantációt, amely később elkerülhetetlen lett volna, hogy megmentsék az életét.

Ezek a címek segítik a fitneszeszközök forgalmazását, és egyben elő is készítik a személyre szabott, bizonyítékokon alapuló kezelést. Az efféle, újszerű kezelések tárolt egészségügyi adatok használatával, konkrétan a betegdiagnosztika, a laboratóriumi munka, a biztosítási igények és a demográfiai információk segítségével történnek. Ezek az információk lehetővé teszik a betegségek kezelésének reaktív, univerzális megközelítését, amely pedig segíti az egészségügyi szolgáltatókat, hogy előre láthassák és megelőzhessék a betegségeket. (Harvey, A., Brand, A., Holgate, S.T., Kristiansen, L.V., Lehrach, H., Palotie, A., Prainsack, B.: The future of technologies for personalised medicine, 2012)

A személyre szabott orvoslás új megközelítést kínál a beteg egészségének és célzott terápiájának kezelésére annak érdekében, hogy az adott beteg a számára legjobb eredményt érje el. Az adatokat összegyűjtésre kerülnek, és tároljuk is őket, hogy kontrollálhassuk a beteg meglévő, ismert betegségeit, vagy akár megjósolhassunk egy adott betegségre való hajlamot. Csakúgy, mint a fenti esetben, a tünetek korai felismerése lehetővé tette, hogy a tizenéves lány felismerje a krónikus betegségét, mielőtt az állapota rosszabbodott volna.

Ezt egy lépéssel tovább tudjuk vinni, ha a szenzorok által biztosított egészségügyi adatokat a genomiális technológiákkal kombináljuk, amelyek már széles körben használatosak a betegek jobb eredményeinek elérésére. Az egyes betegségek előrejelzése és megelőzése mellett az egészségügyi szolgáltatók pontosabb diagnózist tudnak felállítani. A közös tünetek okai az egyes betegek esetében eltérőek lehetnek, de ha az orvos pontosan meg tudja határozni a tünet okát, pontosabb diagnózist alkothat.

A személyre szabott orvoslás lehetőséget kínál arra, hogy elmozduljunk a „próba szerencse” módszerétől, hogy már elsőre is az optimális terápiát kaphassa a páciens. A jelenlegi gyógyászati beavatkozások csak a betegek 30-60%-ánál hatásosak az egyéni reakciók miatt. Ha feltérképezzük a személyes, a gyógyszerre reagálásért felelős genetikai variánsokat, akkor azt fel tudjuk használni egy személy farmakogenomiális profiljának feltérképezéséhez és ezáltal az optimális kezeléséhez.

Például az orvosok az újonnan diagnosztizált 1-es típusú cukorbetegséget rendszeres inzulin injekcióval kezelik. Vannak azonban olyan formái a cukorbetegségnek, amelyeknek más okai vannak, de orvostanilag úgy néz ki, mint egy klasszikus, 1-es típusú cukorbetegség. Egy egyszerű genetikai vizsgálattal viszont azonosíthatunk néhány olyan beteget, akik jobban kezelhetők tablettákkal, vagy akiknek egyáltalán nem kell a tablettás kezelés, ezáltal kiküszöbölve minden olyan kockázatot, amelyet a rossz terápia okozhat.

Ha rendelkezésre állnak adatok, a betegnek nagyobb szerep jut a diagnózis kialakításában és annak eldöntésében, hogy mely terápia segíthet. Az egészségügyi szakemberek és a betegek együttesen megvitathatják és értelmezhetik az egyes genomiális jellemzőket, az életmódot és a környezeti tényezőket, és a hordható technológiai eszközök által gyűjtött személyes adatokat. Fontolóra vehetik az életmódváltást, és eldönthetik, hogy egy adott kezelés szükséges e nekik. A betegek a megelőző intézkedéseket is figyelembe veszik, még akkor is, ha csak egy betegség kialakulásának valószínűsége áll fenn. Megnyílik egy igazi orvos-beteg párbeszéd, amelynek egy célja van, a jobb egészség.

Szerző: Varga László

Az orvostudomány következő nagy eseménye

Bármerre nézünk, okosórákat és fitnesz karkötőket látunk az embereken, bár én nem látom a népesség leginkább reprezentatív mintáját, mivel leginkább tech-hozzáértő emberekkel dolgozom. A nem reprezentatív minta növekvő százaléka azonban az idősebb generációból származik. Úgy tűnik, hogy értik és élvezik a hordható kütyük által nyújtott előnyöket.

Ahogy a hordható eszközök piacáról kerestem statisztikákat, a nem reprezentatív minta az egész idősebb generációra jellemzőnek bizonyult. Az eMarketer által készített tanulmány szerint az 55 éves és idősebb amerikai állampolgárok ma már a naponta leggyorsabban növekvő, hordható eszközöket használó csoport. Ugyanez a tanulmány azt jósolta, hogy 2019-ben mintegy 8 millió idősebb amerikai (55 év feletti) használna hordható eszközt, ami 2018-hoz képest több mint 15%-os növekedést mutat.

A teljes népesség körében a növekedés lassabb lesz, 9% körül, ami azt jelenti, hogy 61 millió embernek lesz hordható eszköze. A technológiához értők legkisebb csoportja (17%) 25 és 34 év közöttiekből áll, a legnagyobb csoport (30%) pedig 45 évnél idősebbekből.

Mit jelentenek ezek a számok az orvosoknak és az egészségügyi szolgáltatóknak? Egy erős, technológia-orientált embercsoport saját kezében tartja az irányítást a hordható kütyükkel, hordozható orvostechnikai eszközökkel vagy más eszközzel, és így követik nyomon saját egészségügyi állapotukat. Ez azt jelenti, hogy készen állnak az egészségükre vonatkozó adatok gyűjtésére. Örömmel használják az IoHT (Internet Of Healthcare Things) eszközöket életminőségük javítására.

A következő nagy esemény

Az egészségügyi vezetők észrevették ezt a tendenciát, és lépéseket tesznek a következő nagy dologra. Az Accenture 2017. évi IoHT felmérése szerint a megkérdezett egészségügyi vezetők 77%-a tervezett befektetni az IoHT-be. Ezek a területek a távoli betegmegfigyelés, jóllét és megelőzés, valamint műtétek.

Az IoHT a fizikai és digitális világok integrálása az egészségügyi ágazatban a hálózati kapcsolattal rendelkező tárgyakon keresztül. Az IoHT átalakítja a nyers adatokat egyszerű, aktív információkká és kommunikál más objektumokkal, gépekkel vagy emberekkel. Az IoHT segítségével javíthatunk az egészséghez való hozzáférésen, az ellátás minőségén, a fogyasztói tapasztalatokon és a működési hatékonyságon.

Az adatok azonban csak akkor jelentenek valamit, ha azt szakképzett egészségügyi szakemberek értelmezik és feldolgozzák. Az orvosoknak is be kellene kapcsolódniuk, és ösztönözniük kell a pácienseiket az IoHT használatára. Az adatok és információk lehetővé teszik az egészségügyi szakemberek számára, hogy bizonyítékokon alapuló diagnózist adjanak, hogy jobban kezeljék a betegeket, és hogy általában véve jobb eredményeket kapjanak. Preventív célokra vagy jobb diagnózis kialakítására használják az IT technológiát, amely óriási előnyökkel szolgál az orvosok és a betegek számára egyaránt. Ez a következő nagy esemény az orvostudományban, ami már jelenleg is zajlik, és ez az USA-ban már 61 millió ember valósága. Ön is a részese lesz?

Szerző: Máthé Zoltán

Orvosi ellátás a kórházakon kívül is

Az orvoslás a kórházon kívül is megvalósulhat. Olyan orvosi központokat építünk, amelyek a legjobb szakembereket és a betegek legjobb ellátását biztosítják. Ezek az orvosi központok azonban sok ember számára nem elérhetők, különböző okokból. Például mert túl messze élnek, és túl idősek vagy betegek ahhoz, hogy utazzanak. Az egészségügyi informatikai eszközök azonban segíthetik leküzdeni ezeket az akadályokat.

Az atlantai Emory Healthcare egy innovatív módszert talált a távorvoslás, az ápolónők és a betegek számára egyaránt. A telemedicina segítségével a gondozók meg tudják oldani a kihívást jelentő éjszakai műszakokat is. Egy távoli ausztrál csapat össze van kapcsolva egy megfigyelőrendszerrel az intenzív osztályon ápolt betegekhez, így valós időben figyelhetik meg, mi történik velük. A háttérben a speciális egészségügyi elemzések zajlanak, segítve a a csapatot még a kisebb mértékű változásoknál is, mint például a pulzusszám ingadozása, így még a valódi veszély előtt figyelmeztethetik az ott tartózkodó ápolókat.

A telemedicina olyan szolgáltatások és eszközök gyűjteménye, amelyek egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak nem hozzáférhető területeken, vagy azok számára, akik nem tudnak könnyen mozogni. Például a távoli idősfelügyeleti szolgáltatások összekapcsolják a házakat és a betegeket olyan egészségügyi intézményekkel, amelyek gyors segítséget nyújtanak vészhelyzet esetén. A távfelügyelet mindennapi helyzetekben is hasznos tud lenni, például a gyógyszeres kezelésben vagy akár a bevásárlásban.

A tele-pszichiátria a telemedicina egyik virágzó része, amely számos olyan szolgáltatást foglal magába, mint a pszichiátriai értékelések, terápia (egyének, csoportok vagy családok számára), a betegoktatás és a gyógykezelés. Egy informatikai eszközök által (például Skype vagy FaceTime) nyújtott pszichiátriai szolgáltatás számos előnnyel rendelkezik a hagyományos szolgáltatásokkal szemben, ideértve a munkaidő csökkenését, a megbélyegezettség érzésének redukálását, és a jobb mentális egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáférést.

A telemedicina elsődleges alkalmazása az egészségügyi szolgáltatások nyújtása távoli területeken. Ezek az „egészségügyi sivatagok” alig lakottak, de az ott élőknek ugyanúgy szükségük van orvosi ellátásra, amelyet a távközlési szolgáltatások révén lehet jobban ellátni. A távorvoslást a beteg otthonában vagy speciális központokban nyújtják, ahol legalább egy engedéllyel rendelkező nővér dolgozik.

Sok diagnosztikai eszköz rendelkezik hordozható verziókkal, így a távoli orvosok nem csak a tünetek, hanem a tényleges adatok alapján állíthatják fel a diagnózist. Például a Butterfly IQ kifejlesztett egy kis, mobil ultrahangos berendezést, amely egy okostelefonhoz csatlakozik. Az 1700 fontos eszköz az évi 360 fontos évi szoftver díjával ez a legolcsóbb eszköz a kategóriájában.

A MobileODT egy elemmel működő, kézi kolposzkópot tervezett, amelyet EVA-rendszernek neveznek, amely kiváló minőségű képeket tud készíteni a méhnyakról. A National Cancer Institute-tel együttműködve a vállalat egy machine learning (gépi tanulás) algoritmust dolgozott ki, amely perceken belül pontos diagnózist eredményez.

Büszkék vagyunk arra, hogy egy magyar cég, a 77 Elektronika Kft. kifejlesztett egy kompakt, hordozható, intelligens tesztert a sürgősségi ellátást nyújtóknak, amely lehetővé teszi a helyszíni diagnózist vérvizsgálatok alapján, csupán néhány perc alatt.

Ha még több kérdése van a telemedicina rendszerekkel kapcsolatban, a NETIS szívesen segít szakértő tudásával.

Szerző: Varga László

Innovációk cukorbetegnek

Tudta, hogy egy bostoni szervezet, a T1Dexchange minden évben diabétesz innovációs kihívást szervez? A verseny cukorbetegeket és újítókat hoz össze, ezáltal számos új ötlet születik a cukorbetegség kezelésére.

A győzteseket tavaly májusban hirdették ki, de az ötletek és a prototípusok kidolgozása már korábban megtörtént. A tavalyi győztes a glukózra reagáló „okos glukagon” koncepciója lett, amely érzékeli az alacsony vércukorszintet, és automatikusan aktiválja a vércukorszint helyreállítását, hogy megakadályozza az életveszélyes hipoglikémia kialakulását. Az alapítvány 50 000 dollárt fizetett készpénzben, és 150 000 dollárnyi természetbeni támogatást nyújtott a fejlesztő cégnek, a média pedig teret nyújtott a publicitásra.

A második helyezett egy intelligens cipőtalpbetét, amely folyamatosan figyeli a cukorbetegek lábát, hogy nincs e rajta kialakulóban fekély, amely gyakori a cukorbetegek körében, és amely gyakorta amputációhoz vezet. A harmadik helyezett egy ultravékony, ragtapaszszerű pumpa, amely javíthatja a gyógyszerek hatékonyságát és csökkenti a költségeket is, különösen azoknál a betegeknél, akiknél a gyakori injekciós gyógyszeres kezelés nehézségeket okoz.

A közönség választása

A versenynek van egy közönségkedvenc választási szakasza is, ahol az online szavazók kiválaszthatják kedvenceiket. Ebben a kategóriában két győztes született: az első cég önálló biometrikus azonosítási és felügyeleti technológiát fejlesztett ki a cukorbetegség önálló kezelésének támogatására, a másik cég pedig egy zárt hurokrendszerrel rendelkező mesterséges hasnyálmirigyet fejlesztett ki.

Néhány ötlet, amely a döntőbe került, szintén ígéretes, és amelyek rövid bepillantást adnak, hogy milyen újítások várhatóak a jövőben. Az egyik vállalat ígéretet tett egy olyan készülékre, amely oxigént juttat a szembe, hogy megakadályozza az alacsony oxigénszintet és a vakságot. Egy másik egy nagyon vékony, rugalmas, tapaszszerű pumpa, amely több gyógyszert is képes egyszerre adagolni, és kevesebbe kerül, mint egy toll. Egy harmadik ötlet egy apró, vezeték nélküli, a felhasználóba ültethető glükózérzékelő, amely több mint egy hónapig működik, de egy CGM (continuous glucose monitoring – folyamatos glükózmegfigyelés) eszköz integrálva egy okosórába szintén egy várva várt fejlesztés.

Az okos tollak szintén újdonságok

Az okos tollak szintén újdonságok a cukorbetegség informatikai piacán. Az egyik ilyen egy többször használatos injektor toll okostelefon interfésszel, amely bluetooth-on keresztül egy okostelefonos alkalmazással párosítva a rendszer rögzíti, hogy hány egységnyi inzulint adott be a beteg az utolsó injekcióval, valamint hogy ez mikor történt. Ez az újítás nagy segítség lehet azoknak, akik naponta többször adagolnak maguknak inzulint. A toll 5–30 egységet tud szállítani, fél egységekre bontva. A toll egy évig működik töltés nélkül.

Mi a NETIS-nél (és a startup cégünknél, az ALSAD Medicalnál) olyan megoldáson dolgozunk, amely támogatja a cukorbetegek és a veseelégtelenségben szenvedő emberek mindennapi életét. Bár úgy gondoljuk, hogy az intelligens eszközök, mint például a CGM-ek, az intelligens órák vagy a vércukorszint-mérők integrációja kulcsfontosságú, azt is felfedeztük, hogy milyen fontosak lehetnek a „nem orvosi” tényezők, azaz a napi szokások, a táplálkozás, a hidratálás a testmozgás és más tevékenységek, beleértve a kiegyensúlyozott alvást is. Az alkalmazások és az innovációk segíthetnek egy megfelelő és könnyen kezelhető életmód vezetésében (beleértve az AI által támogatott, automatikusan létrehozott menüterveket, amelyek a felhasználó állapotához és preferenciáihoz igazodnak), mi pedig hamarosan közzétesszük a folyamatban lévő pilot kezdeti eredményeit.

Szerző: Varga László

Segítség a gondoskodó családnak

Az idős embereknek leginkább emberi gondoskodásra van szükségük, nem csak érzékelőkre és a technológiára” – gyakran olvasom ezt az öregedő társadalom kihívásainak leküzdésére kifejlesztett technológiai eszközökkel kapcsolatos cikkekhez fűzött megjegyzésekben. Igaz, hogy a technológia nem helyettesíti a gondoskodó rokonokat és barátokat, de sok idős ember nem számíthat a család és a barátok napi segítségére. A technológia segíthet a „gondoskodó embereknek” is, hogy elkerüljék a túlzott elköteleződést, a fáradtságot és a kiégést. Az egyik kulcsfontosságú akadály azonban az lehet, hogy sokan még mindig kényelmetlenül érzik magukat tőlük és nem ismerik a számos rendelkezésre álló informatikai eszközt.

Amikor az idősekről és az életminőséget javító egészségügyi informatikai technológiákról beszélünk, beszélnünk kell azokról is, akik körül veszik őket, vagyis a gondozó családról, az egészségügyi szolgáltatókról, az orvosokról és az ápolókról, hiszen őket is befolyásolják az idősek életének kihívásai. A technológia segíthet nekik abban, hogy jobban megértsék a beteg vagy egy családtag állapotát, és támogassák a napi feladatok kezelését, ha nyitottan állnak az informatikai eszközök megismeréséhez és alkalmazásához.

Kisebb és elfoglaltabb családtagok, az egyedülállók növekvő aránya

Nézzünk szembe a tényekkel, manapság a családok kisebbek. Az idősebb felnőttek nagyobb valószínűséggel egyedülállók, mint a korábbi generációk, így tehát sokkal nagyobb nyomás nehezedik a gondozói támogatást nyújtókra. Az adatok azt mutatják, hogy a házi gondozásban részesülők mintegy kétharmada kapja a gondozást „fizetetlen” személyektől, például családtagoktól vagy barátoktól. Másfelől a legtöbb felnőtt nem tudja feladni a munkáját a beteg vagy idős személy teljes munkaidőben történő ellátásáért. A jótékonysági szervezetek vagy a közegészségügyi és szociális szolgáltatások sem tudják lefedni az összes szükségletet, amely létrehozta az otthonápolási szolgáltatások piacát, a fizetett otthoni segítségnyújtástól az ápolási szolgáltatásokig, valamint a technológiai alkalmazásokat a családtagok által korábban nyújtott alapvető szolgáltatások helyettesítésére, például a napról-napra nyújtott, jelentős időt és erőfeszítést igénylő állandó figyelmet és a mentális terhelést.

Tehát nem meglepő, hogy az otthoni egészségügyi szolgáltatások iránti kereslet növekszik, a világpiac pedig 2021-ig eléri a 391 milliárd dolláros értéket. Az összeg magában foglalja a magángondozási, telemedicina, orvosi eszközöket és terápiás szolgáltatásokat. Nagyszüleinknek és családtagjainknak, akik otthon élnek, az orvosok segítenek az életminőséget javító eszközökkel és az egészségügyi ellátás könnyebbé tételével.

A technológia segítségével megtapasztalhatjuk, hogyan érzik magukat az idősek

Milyen idősnek lenni? A VR (virtual reality – virtuális valóság) technológia segítségével a fiatalabbak, orvosok, egészségügyi személyzet, és diákok is első kézből tapasztalhatják meg, hogyan érzi magát valaki, akinek rossz a látása vagy éppen nem jól hall. Egy startup cég olyan VR-szimulációt hozott létre az orvosok, a családtagok vagy az orvostanhallgatók számára, amelynek segítségével megérthetik, hogy milyen idősnek lenni. Például a szimuláció segítségével kipróbálhatjuk, hogy milyen makuláris degenerációjával élni: a betegek egy nagy, sötét foltot látnak szeretteiken. Ez a projekt nem a kezelésre irányul, nem a gondozásról vagy a gyógyításról szól, ebben az esetben arról van szó, hogy megértsük, hogy él a beteg, így a családtagok és az orvosok segíthetnek neki.

A technológiának azonban mindenki számára hasznosnak kell lennie. A technológia integrálása a mindennapi életünkbe nem jelenthet terhet sem az idősek, sem a gondozók számára. A betegek és a személyzet egyaránt idegenkedhetnek a technológiától, de ha egyszer megértik és elkezdik használni, akkor általában már ragaszkodnak hozzá. Azok a helyzetek, ahol a technológia használata elkerülhetetlen és azonnali előnyökkel jár, segíthetnek megismerkedni a technológiával és felfedhetnek további használati lehetőségeket is.

A kíváncsiság segíthet

Néhány idősebb emberben továbbra is megvan a természetes kíváncsiság, amely segíthet nekik leküzdeni a technológia elleni bizalmatlanságukat. Ha ilyen szülőkkel vagy nagyszülőkkel vagyunk megáldva, a technológia közelebb hozhat minket. Az új eszközök, például egy táblagép egy Skype-szerű videós csevegővel már elegendő ahhoz, hogy még ha távol is élnek egymástól, mégis közeli kapcsolatban legyenek.

Ha a technológia szeretete nem adott, akkor passzív egészségügyi informatikai termékek is rendelkezésre állnak számukra. Például érzékelők helyezhetők el az otthoni tárgyakon, mint például a vényköteles gyógyszerek dobozain vagy a hűtőszekrényen, hogy észleljék, hogy az otthon lakója mikor vette be a gyógyszert, hogy evett e, vagy, hogy mikor hagyta el az otthonát. Kamerás felügyeleti rendszer is telepíthető ezekbe az otthonokba, lehetővé téve a családtagok számára, hogy távolról, kameraképpel és hallható kommunikációval ellenőrizzék a szeretteiket. Az új technológiák olyan módszereket is alkalmaznak, amelyek korlátozzák a részleteket a megfigyelt személy magánéletének védelme érdekében, miközben szükség esetén figyelmeztetést küldenek.

Az okos gyógyszeres dobozok és a videós konzultációk jó kezdet lehetnek

A telemedicina informatikai rendszerek összekapcsolhatják a betegeket az orvosokkal, kényelmesebbé teszik a betegek nyomon követését. A krónikus betegségek kezelésének megváltoztatása esetén a heti konzultáció kevésbé megterhelő telemedicina megoldásokkal. A szakértői orvosi ellátást a távoli területeken élőkre, vagy azokra a személyekre lehet összpontosítani, akik számára az utazás kihívást jelent.

A technológia segítheti a megfelelő gyógyszerelés ellenőrzését, még akkor is, ha a gondozó távol van. Az okos gyógyszeres dobozok vagy az okos pirulaadagolók – hetente vagy havonta egyszer betöltve a megfelelő gyógyszerekkel – hang- vagy vizuális jelzéssel figyelmeztethetik a beteget, hogy vegye be a gyógyszereket. A túladagolás elkerülése érdekében az adagolók zárhatók, a bonyolultabb konstrukciók pedig tartalmazzák az SMS-technológiát, amely figyelmeztetést küld a gondozónak, hogy a beteg bevette e a szükséges adagot vagy sem az adott időpontban.

Szerző: Lajkó Éva

Loading...

Legutóbbi posztok