A személyre szabott egészségügyi ellátás, a big data és a mesterséges intelligencia az egészségügyi ellátás jövőjét meghatározó legfontosabb trendek.

Az Amerikai Orvosi Szövetség szerint a személyre szabott egészségügyi ellátást a betegek egyedi klinikai, genetikai és környezeti információi alkotják, de a hagyományos egészségügyi ellátás nem képes minden beteget ellátni. Egy, a Chicagói Egyetem által végzett tanulmány szerint csak a betegek felének segítenek azok a vényköteles gyógyszerek, amelyet orvosuk felírt nekik, a daganatos betegeknek javallott gyógyszerek mindössze 25%-uknál válik be, míg az antidepresszáns gyógyszerek csak tízből hat páciens tüneteit enyhítik. A lakosság mintegy 66%-a szívesebben követne egy személyre szabott egészségügyi ellátási formát, amely megvizsgálja és figyelembe veszi az egyedi genetikai és biológiai hátterét is. Az egészségügy is profitálhat a személyre szabott ellátásból, ha a megfelelő gyógyszert, a megfelelő beteg számára, a megfelelő időben biztosítja.

Az olcsó érzékelőknek köszönhetően a fitnesz karkötők egyre több egészségügyi adatot generálnak, egyesek becslések szerint az egészségügyi ellátások során 50 PB-nyi (1 PB = 1.000.000 GB) adat kerül feldolgozásra. Az emberiség ennek a számnak a 90%-át csak az elmúlt két évben hozta létre. A big data az adatközpontú megoldások fejlesztésének támogatásával képes az egészségügyi ellátás átalakítására, amely jobb diagnosztikai eszközöket és kezelési módszereket eredményez, így az élettudomány, a közegészségügy, az egészségügyi biztosítók és a szakemberek új, adathalmaz alapú megoldásokat kaphatnak.

A mesterséges intelligencia megelőzi a hagyományos egészségügyi ágazatot a betegadat-optimalizálás eszközeivel, mellyel hozzájárul a korai és pontos diagnózishoz, valamint az egyéni gyógyszerelési terv elkészítéséhez az erre vonatkozó adatok elemzésével. Ha tudni szeretné, hogy milyen előnyökkel járhat az egészségügyi ellátás alakítása, a Netis segíthet ebben.

Szerző: Varga László