Semmi sem helyettesíti az emberi érintést

Véleményem szerint a technológia nem a technológia kedvéért van, hanem azért, hogy segítsen az embereknek jobb és teljesebb életet élni, még ha krónikus betegségben is szenved. Az utóbbi időben számos példát találtam arra, hogy a különböző egészségügyi intézmények hogyan használják a mesterséges intelligenciát (AI – Artifical Intelligence) a betegek életének jobbá tétele érdekében. Az alábbiakban megmutatom azokat, amelyeket a legjobbaknak tartok.

Kezdjük egy nagyon számszerűsíthető példával: a 200 kontra 11 000 dollár. Atlanta legnagyobb közkórháza, a Grady Health a visszafogadásra összpontosított; csökkenteni akarták a kórházba visszatérő emberek százalékát. A mesterséges intelligenciát és a betegek adatait felhasználva azt vizsgálták, hogy a közelmúltban hazaengedett betegek közül kik azok, akiknél fennáll annak az esélye, hogy vissza fognak térni a kórházba valamilyen panasszal, amely kórház által korábban megelőzhető lett volna. Elkezdték felvenni a kapcsolatot ezekkel a páciensekkel, személyes látogatásukon keresztül, a mobil, integrált egészségügyi egységükből, amely a sürgősségi orvosi személyzetéből állt. Ez az otthoni látogatás 200 dollárba kerül, a visszafogadást követően a kórházi számla végösszege nagyjából 11 000 dollár. Az eredmények ígéretesek, több mint 300 esetben a betegek elkerülték a visszatérést.

Az MIT egy szociális robotot fejleszt, amely segíthet a beteg érzelmi jólétének biztosításában. Gyermekekkel tesztelték a robotot, és az eredmények ígéretesek. A kutatócsoport azt állapította meg, hogy azok a gyerekek, akiket robotok láttak el, beszédesebbek voltak, mint azok, akikkel digitális avatár vagy plüss mackó volt. Minél jobban figyel a gyerek, annál többet tud tenni a szakember érte. Míg ez a robot kifejezetten gyerekeknek lett kifejlesztve, ez a fajta szociális robot használható az egyre növekvő, elöregedő népesség gondozására is.

Számos példa van erre a területre. Nemrégiben olvastam a The New York Times-ban, hogy egy demens és Alzheimer-kóros betegekkel foglalkozó idősek otthonában teszteltek egy apró robotot, akit Zorának hívnak. A páciensek nagyon jól reagáltak a kis robotra, sokukban kialakult egyfajta érzelmi kötődés is a Zora iránt, és úgy kezelték a robotot, mint egy kisbabát, a kezükben tartották és puszit adtak neki. Néhány ápoló a robotot csak egy drága játéknak tekinti, ami lefoglalja a betegeket.

Zora azonban sokkal több ennél, a robot vezeti a napi gyakorlatokat és beszél az idősekkel, de nem adja ki a gyógyszereket vagy az ételeket a betegeknek, mert ezek olyan intim pillanatok, amelyeket egyetlen robot sem végezhet el. Semmi sem fogja helyettesíteni az emberi érintést, az emberi melegséget, amire minden betegnek szüksége van.

Szerző: Gelencsér Zoltán

Biztonságos tervezés – az egészségügyi informatikában is!

Egy nyaralásom alkalmával egy kis szállodában laktam, melynek tulajdonosa régi technológiai eszközöket gyűjtött, és büszkén meg is mutatta az egyetlen és még mindig működő zenegépét. A gép az 1960-as években készült, és meglepetésemre ez az egyike azon korai eszközöknek, amelyek az adatokat mikrochipre rögzítette, például, hogy hányszor játszották le az adott dalt. A rádióállomások tulajdonosai – természetesen nem online – gyűjtötték ezeket az adatokat, és a lejátszási listájukat a zenegépekből kiolvasott adatok szerint állították össze.

Ez egy régi példa arra, hogyan alakított az adat és a technológia egész iparágakat. Akkoriban még csak néhányan tudták, hogy hogyan olvassák ki a mikrochip adatait, és az eszközt fizikailag kellett elérni, hiszen az internet még évtizedeket váratott magára.

Napjainkban, 2019-ben, amikor mindannyiunk kezében van egy miniatűr számítógép, egy úgynevezett okostelefon, már nem lepődünk meg, hogy a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy intelligens ajtócsengőink legyenek, pacemakereket ültessenek be a testünkbe, vagy okostelefonok, fitnesz trackerek gyűjtsék az adatokat rólunk nap mint nap. A régi szokások – amelyek akkoriban alakultak ki, amikor a készülékek, mint például a zenegépek, még nem tudtak csatlakozni az internethez – ragaszkodnak hozzánk: az olcsóbb IoT eszközöket úgy tervezték, hogy figyelmen kívül hagyják az alapvető informatikai biztonsági gyakorlatokat. Majdnem azt írtam, hogy informatikai biztonsági szabványokat, de sajnos, amikor az IoT- ről beszélünk, általános érvényű szabványok nem léteznek. Az informatikai biztonság hiánya azt jelenti, hogy ezek az olcsó eszközök érzékenyek a támadásokra, előfordulhat adatszivárgás, tehát jelentős biztonsági kockázatot jelentenek.

Folytatva a nem túl jó híreket, a leggyakrabban használt egészségügyi informatikai eszközök alapkoncepcióját úgy tervezték meg, hogy az internet és az informatikai biztonság még nem volt fontos téma, vagyis a biztonság nem volt szempont a készülék tervezése során. Ez lehetővé tette a fitnesz trackerek számára, hogy lássák a felhasználók tartózkodási helyét, vagy egy kis kutakodás után például katonai bázisok helyszíneit és a katonák titkos útvonalait is fel lehetett fedni.

Közel 500 000 pacemakert kellett visszahívni szoftverfrissítésre, mert az eszközök sebezhetők voltak, de szerencsére a hibákat nem volt könnyű kihasználni. Ebben az esetben a sérülékenység lehetővé tette a támadók számára, hogy hozzáférjenek a pacemaker parancsaihoz, hogy megváltoztassák a beállításokat, vagy más módon zavarják a szívritmus-szabályozó tervezett funkcióit. A lehetséges súlyos következmények ellenére a támadásokat nem lehetett könnyen véghezvinni, mivel nem volt nyilvánosan használható kód a támadások fejlesztésére, és az adatszerzés magas szintű ismereteket igényelt, amelynek nagyon kevés programozó van birtokában, emellett pedig a támadóknak elég közel kellett lenniük (néhány centiméterre) az adott pacemakertől, hogy lehetővé tegyék az RF kommunikációt.

Mint azt tudjuk, az egészségügyi intézmények, a kórházak érzékenyebbek a külső zsarolóvírus támadásokra (amikor a támadók orvosi adatokat titkosítanak, és csak akkor oldják fel ezt, ha váltságdíjat fizetnek nekik). A valószínűség kockázatát növeli az informatikai infrastruktúra viszonylag öreg kora, az érzékeny adatokhoz való időérzékeny hozzáférés, a csatlakoztatott eszközök száma, és az orvosi személyzet informatikai biztonsággal kapcsolatos szakértelmének relatív hiánya.

A fent említett biztonsági kockázatok ellenére továbbra is támogatjuk az egészségügyi informatikai technológiák használatát. A biztonság minden eszközön elengedhetetlen, és sok eszköz tervezője a biztonságot első számú prioritásnak tekinti. Ha az eszközgyártók, az egészségügyben dolgozó szoftverfejlesztők követik az alapvető informatikai biztonsági gyakorlatokat – amint azt az Egyesült Királyság kormánya a tavalyi évben felsorolta – a megjelenő termékek és szolgáltatások valóban az emberek szükségleteit fogják szolgálni, minőségi életet biztosítva a krónikus betegségekben élő betegeknek. Az egészségügyi szakemberek adat alapú döntése azt jelenti, hogy jobb diagnózis jön létre és megalapozottabb döntések születnek. Tehát kérjük, hogy használjon biztonságos, tesztelt, minőségi eszközöket és megoldásokat az egészsége megőrzésére és javítására!

U.i.: Ha túl elfoglalt, hogy megkeresse az interneten az IoT eszközök javasolt biztonsági protokollját, a lista itt van:

Gyakorlati kódex (fontossági sorrendben):

1. Nincs alapértelmezett jelszó

2. Biztosítson egy sebezhetőségi közzétételi politikát

3. Folyamatosan adjon ki frissítéseket a szoftverhez

4. Biztonságosan tárolja a hitelesítő adatokat és a biztonsági szempontból érzékeny adatokat

5. Biztonságosan kommunikáljon

6. Minimalizálja a támadási felületeket

7. Biztosítsa a szoftver integritását

8. Biztosítsa a személyes adatok védelmét

9. Legyen ellenálló a leállásokkal szemben

10. Figyelje a rendszer telemetrikus adatait

11. A fogyasztók számára egyszerűvé teszi a személyes adatok törlését

12. Könnyűvé kell tenni az eszközök telepítését és karbantartását

13. Ellenőrizze és érvényesítse a betáplált adatokat

Szerző: Máthé Zoltán

Kívánságlista egészségügyi IT termékekhez

Az előző bejegyzésemben a legfontosabb egészségügyi IT termékekről és olyan technológiákról írtam, amelyek javíthatják idősebb hozzátartozóink, barátaink életét. Számtalan problémára létezik már megoldás, például azoknak az időseknek, akik kézremegéstől szenvednek, már kifejlesztettek egy speciális, stabilizáló fogantyúval ellátott kanál, amely segíti az étkezésüket, amit így továbbra is családi körben tölthetnek. Alternatív megoldásként olyan termékek is rendelkezésre állnak, amelyek megkönnyítik az öltözködést azok számára, akik nem tudják használni az egyik kezüket, például egykezes övek, zoknik, vagy akár egykezes körömvágók.

Azonban még ezekkel az informatikai fejlesztésekkel együtt is hiányoznak bizonyos termékek. Barbara Beskind egy 94 éves designer, aki részmunkaidőben egy olyan vállalatnál dolgozik, amely szolgáltatásokat és termékeket kínál az időskorúak számára. Számos elképzelése van arról, hogy mi és hogyan segíthet a korosztályának, amelyekről be is számolt a The Wall Street Journalnak adott interjújában.

Esésmegelőzés

Barbara szerint például néhány hordható, felfújható légzsák segíthet megelőzni a csípősérüléseket esés esetén. Az otthoni balesetek végzetes kimenetelűek lehetnek az idősek számára, ezért minden olyan technológia, amely megakadályozhat egy esetleges esést, akár a fürdőszobában, akár a járdán, életet is menthet. Sőt, ha a baj mégis megtörtént, a gyors segítség is életmentőnek bizonyulhat, és szerencsére vészhívások leadására és fogadására már több megoldás is létezik.

Látást segítő eszközök

Az idősek közül sokaknak okoz nehézséget a színek megkülönböztetése, főként a színspektrum zöld-kék-lila árnyalatainak. Ahogy a szem öregszik, a vizuális rendszernek nagyobb intenzitású színekre van szüksége, hogy érzékelje az ingereket. A gyenge színmegkülönböztetés kölcsönhatásba kerül a rossz kontrasztérzékenységgel, és így a határvonalak észlelése is kihívást jelent. Egy olyan high tech szemüveg, amely kamerával és/vagy arcfelismerővel rendelkezik, és talán egy hangfelismerő technológiával is párosulnak, mindenképpen egy elem a kívánságlistán. Barbara például egy szemüveg prototípusát már elkészítette azok számára, akik makuladegenerációtól, ismertebb nevén szemfenéki meszesedéstől szenvednek, amely egyébként szintén egy időskori betegség.

Hallókészülékek

A hallás sajnos romlik a korral, az idősek gyakran nem hallják meg a leghétköznapibb dolgokat, például a csengőket, a telefonokat, vagy az ébresztőórákat. Egy olyan eszköz, amely csökkenti a háttérzajt és kiemeli a fontos hangokat, kiváló lenne. Egy olyan hallókészülék, amely éjjel, alvás közben is viselhető, szintén hiányzik.

Járáskönnyítők

Sok idősnek nehéz a séta, de nem szívesen használna sétabotot vagy járókeretet, mert megalázónak találja. Sokan teleszkópokkal ellátott, Nordic Walking botokat használnak, amelyek segítenek nekik elemelkedni a talajtól. Ezek a botok levehető gumi végekkel vannak ellátva, amelyek kemény felületekre, például aszfaltra alkalmazhatóak, vagy kemény, fém végek, amelyek a strandon, ösvényeken, vagy havas, jeges terepen segítik a biztonságosabb mozgást. Ettől függetlenül még mindig hiányoznak a kifejezetten időseknek tervezett segédeszközök. Barbara Beskind egy olyan alternatív sétabotot is fejleszt, amely függőleges markolattal rendelkezik, ezzel elősegítve a jó testtartás, valamint az alternatív kéz- és lábmozgások fenntartását.

Ha van bármilyen ötlete egy olyan termékre, amely segíthet, keressen rá a Google keresőjében, valószínűleg talál rá egy megfelelő terméket. Ha viszont mégsem, kérjük, hogy jelezze nekünk, hogy milyen egészségügyi IT szolgáltatás vagy termék tudná az Ön vagy egy hozzátartozója, barátja, páciense életét könnyebbé tenni. Bővítsük ezt a kívánságlistát együtt!

Szerző: Máthé Zoltán

Egészségügyi IT eszközök időseknek

Az egyik legutóbbi bejegyzésünkben arról írtunk, hogy az informatikai megoldások segíthetik az időseket abban, hogy boldog és kényelmes életet éljenek. Azt is megígértük, hogy végig vesszük, hogy milyen megoldások és technológiák használhatók erre a célra. Szóval, következzenek ezek!

Viselhető fitnesz eszközök

Mivel az alkotó elemek egyre kisebbek és olcsóbbak, a népszerűbb fitnesz karkötők és órák egy tucat érzékelőt tartalmaznak, így figyelemmel kísérhetik az alvási mintákat, a pulzusszámot és a vérnyomást is. A legegyszerűbb fitnesz eszközök csak a lényeges tevékenységeket figyelik, mint például a gyaloglás, futás, alvás, így gondosan válasszuk ki, hogy melyiket vásároljuk meg. Többségük könnyen használható és viszonylag olcsó is.

Ezek az eszközök a vérnyomást a csuklón mérik. Az American Heart Association szerint ezen a ponton a mérés általában magasabb és kevésbé pontos eredményt ad, mint a felső karon mérés általi. Azonban a vérnyomás és a szívfrekvenciás adatok hosszabb ideig történő mérése bizonyosságot adhat arról, hogy minden rendben van, vagy éppen ellenkezőleg és egy rejtett anomáliára derít fényt, amely egy orvosi szakembertől nagyobb figyelmet igényel.

Nagyi telefonok

A mai okostelefon-központú világban meglepő lehet, de nem mindenkinek van szüksége egy mobiltelefonra, amely a legújabb, multi-touch gesztusokkal, alkalmazás áruházakkal vagy a folyamatos közösségi médiás hírfolyamokkal is rendelkezik. Az idősek számára néha a telefonnak csak egy olyan eszköznek kell lennie, amelyen hívásokat kezdeményezhet és fogadhat a használója. A jó hír az, hogy ma már több olyan mobiltelefon is létezik, amelyek az idős polgárok közösségére összpontosítanak. Nagy gombokkal, segélyhívó tárcsázással és könnyen hozzáférhető, gyorshívó funkcióval is rendelkeznek. Van néhány olyan eszköz is, amelyek elsősorban az idősek számára készültek, amelyek mindig online vannak és folyamatosan figyelemmel kísérik a felhasználót és de facto helykövetőként is működnek.

Esés érzékelők

A gyártók már esésérzékelőket is kínálnak: ezeket az eszközöket mint órákat lehet viselni, általában egy segélyhívó gombbal és egy automatikus esésérzékelővel vannak ellátva. Az integrált pánik gomb segítséget nyújt a vészhelyzetekben, a hét minden napján, 24 órában elérhető hívásközpont készenléti állapotban van, hogy fogadja ezeket a hívásokat vagy riasztásokat.

Érzékelést támogató eszközök

Az idősebb felnőttek általában nehezen hallják és látják a dolgokat; érzékeik fokozatosan romlanak. Rengeteg hallókészülék kapható manapság, sok közülük speciális célokat szolgálnak, például az egyik segíti az embereket, hogy jobban hallhassák a televíziót anélkül, hogy a hangerőt felemelnék. A látás területén viszont korlátozottabbak a lehetőségek, a legjobb megoldás pedig több mint 700 éves, ez a szemüveg. Ez egy piaci rés, sok lehetőséggel.

Helymeghatározó eszközök

Azok az emberek, akik Alzheimer-kórral vagy időskori demenciával élnek, gyakran elfelejtik, hogy hol van az otthonuk, és néha messzire elbolyonganak azoktól a helyektől, amelyek ismerősek nekik. Egy cég intelligens cipőket fejlesztett ki, amelyek segítik a betegeket a hazatalálásban. Egy intelligens, hordható eszköz segítségével és egy „biztonságos zónával”, (amely egy olyan területet jelent, amely elég megbízható ahhoz, hogy az idős beteg kényelmesen mozoghasson benne), a betegek mindennapi életét megkönnyíthetjük és biztonságosabbá tehetjük. Ha a személy a zónán kívül mozog, a gondozókat értesítik, még mielőtt komolyabb baj történhetne.

Szerző: Máthé Zoltán

Orvosok, és IT szakemberek is

Egy utazás alkalmával meglátogattam egy közel 500 éves gyógyszertárat Kolozsvárott, Erdélyben. Ez a létesítmény ma már múzeum, amely pillantást enged abba, hogy mit jelentett a gyógyítás akkoriban. Porok, (számunkra) ismeretlen eredetű anyagok furcsa alakú üvegedények, laboratóriumi eszközök, régi gyógyszertári bútorok, rég elfelejtett gyógyszerek receptjei, középkori hivatali bélyegek – csupa olyasmi, amit akkoriban naponta használtak. Az alkímia szorosan kapcsolódik a gyógyszertanhoz, nem csoda, hogy a kémiai elemek periódusos rendszere is látható volt. Furcsa és kicsit félelmetes is volt egy pillantást vetni a történelemre.

Lépjünk előre 50 évet a jövőbe. Az AR (kiterjesztett valóság) és a VR (virtuális valóság) technológiát általában a belső szervek megjelenítésére használják, hogy jobb diagnózisok készülhessenek. A még kidolgozatlan képalkotó technológiák testünk színes 3D-s vizsgálatát teszik lehetővé, rétegenként, így minden szövetet és csontot alaposan meg lehet vizsgálni. Az egyedi, személyes egészségügyi adatokat beépített implantátumok segítségével gyűjtik össze, mely adatok másodpercenként kerülnek feltöltésre a felhőbe. Ha az adatok olvasata egy lehetséges vészhelyzetet jeleznek, a beteget a legközelebbi orvosi robot felé irányítják, ahol sürgős ellátást biztosítanak.

Az orvostanhallgatók teljesen virtuális környezetben tanulnak, ahol a vészhelyzetek, a ritka és fertőző betegségek elsőkézből tapasztalhatók meg. Az orvosok számtalan informatikai eszközt használnak, és nagyon gyorsan elemzik a beteg személyes egészségügyi adatait. Mindennaposak azok a műtétek, amelyek távoli vezérléssel, távoli helyekről történnek – gyakorlatilag bárhonnan, ahol emberek élnek, így az egészségügyi szakembereknek elég idejük van arra, hogy a kihívásokra összpontosítsanak.

Az ápolónőket részben mesterséges intelligencia rendszerek helyettesítik, amelyek kitöltik a szükséges papírokat, megrendelik a kellékeket és kérésre kiadják az adatokat. Az ápolók így a gondozás emberi oldalára több energiát tudnak fordítani, a betegekkel jobban kapcsolatban állhatnak, és minőségi időt tölthetnek velük.

Ez a digitális átalakulás most történik. A technológia jön, akár tetszik, akár nem. Feladatunk, hogy felkészüljünk, átvegyük a legjobb gyakorlatokat, és a bevált technológiákat beépítsük mindennapokba. Az orvosok képzett informatikai szakemberekké válnak, hogy jobban segíthessék a digitális világban élő betegeiket. Az orvosoknak IT szakembereknek kell lenniük ahhoz, hogy megértsék, milyen technológiákat lehet könnyen integrálni, milyen területeket a legérdemesebb automatizálni, és melyek azok, ahol szükség van az emberi érintésre.

Az informatika nemcsak az orvosi szakmát, hanem az orvosi oktatást is megváltoztatja. Egy az Egyesült Államokban működő iskola olyan speciális szakképzést nyújt, amely az orvostudomány oktatására vonatkozó mérnöki elveket alkalmaz, és az elemzés és a problémaalapú tanulás a tanterv minden területére kiterjed. Ahelyett, hogy orvosi iskolába kerülnének, hogy megismerjék az emberi szív- és érrendszeri rendszert és a mérnöki iskolát, hogy megismerjék a folyadékdinamikát, itt a diákok egyszerre megtanulják mindkettőt. Minden kurzusnak három oktatója van, hogy lefedjék a téma biológiai tudományát, klinikai alkalmazását és mérnöki szempontjait, így tehát a passzív informatikai fogyasztók aktívvá változnak.

Szerző: Varga László

Loading...