Az egészségügyi ellátást forradalmasító trendek

A személyre szabott egészségügyi ellátás, a big data és a mesterséges intelligencia az egészségügyi ellátás jövőjét meghatározó legfontosabb trendek.

Az Amerikai Orvosi Szövetség szerint a személyre szabott egészségügyi ellátást a betegek egyedi klinikai, genetikai és környezeti információi alkotják, de a hagyományos egészségügyi ellátás nem képes minden beteget ellátni. Egy, a Chicagói Egyetem által végzett tanulmány szerint csak a betegek felének segítenek azok a vényköteles gyógyszerek, amelyet orvosuk felírt nekik, a daganatos betegeknek javallott gyógyszerek mindössze 25%-uknál válik be, míg az antidepresszáns gyógyszerek csak tízből hat páciens tüneteit enyhítik. A lakosság mintegy 66%-a szívesebben követne egy személyre szabott egészségügyi ellátási formát, amely megvizsgálja és figyelembe veszi az egyedi genetikai és biológiai hátterét is. Az egészségügy is profitálhat a személyre szabott ellátásból, ha a megfelelő gyógyszert, a megfelelő beteg számára, a megfelelő időben biztosítja.

Az olcsó érzékelőknek köszönhetően a fitnesz karkötők egyre több egészségügyi adatot generálnak, egyesek becslések szerint az egészségügyi ellátások során 50 PB-nyi (1 PB = 1.000.000 GB) adat kerül feldolgozásra. Az emberiség ennek a számnak a 90%-át csak az elmúlt két évben hozta létre. A big data az adatközpontú megoldások fejlesztésének támogatásával képes az egészségügyi ellátás átalakítására, amely jobb diagnosztikai eszközöket és kezelési módszereket eredményez, így az élettudomány, a közegészségügy, az egészségügyi biztosítók és a szakemberek új, adathalmaz alapú megoldásokat kaphatnak.

A mesterséges intelligencia megelőzi a hagyományos egészségügyi ágazatot a betegadat-optimalizálás eszközeivel, mellyel hozzájárul a korai és pontos diagnózishoz, valamint az egyéni gyógyszerelési terv elkészítéséhez az erre vonatkozó adatok elemzésével. Ha tudni szeretné, hogy milyen előnyökkel járhat az egészségügyi ellátás alakítása, a Netis segíthet ebben.

Szerző: Varga László

Mobiltelefonos egészségügyi alkalmazások az Egyesült Királyságban

Számtalan egészségügyi alkalmazás segít a krónikus betegséggel élőknek kényelmes és minőségi életet élni. A Netis által összeállított infografika bemutatja a mobiltelefonos egészségügyi alkalmazásokról szóló releváns adatot, amely az Egyesült Királyságot érinti.

Az Egyesült Királyságban élő emberek közel 75%-a valamilyen online felületen keres egészségügyi tájékoztatást vagy tanácsot, és 66%-uk mobiltelefonos egészségügyi alkalmazást használ ehhez – hogy csak két számot említsünk az infografikánkon szereplő adatok közül.

A betegek folyamatos tájékoztatást várnak a tüneteikről vagy az állapotukról, segítségre van szükségük az orvosukkal vagy a nővérrel való kommunikációban, és szeretnék hozzáférni a vizsgálati eredményeikhez és a leleteikhez is, hiszen mindannyian információt szeretnénk kapni az egészségügyi állapotunkról.

Sok mítosz kering, melyek rossz színben tüntetik fel és elhomályosítják a digitális egészségügy, mint iparág megítélését, de egy alaposabb betekintés ebbe a világba meglepően széles körű elfogadást vált ki az összes generációban az egészségügyi IT szolgáltatásokkal és megoldásokkal szemben. A legfontosabb különbség a fiatalabb és az idősebb generációk között az, hogy hogyan fogyasztják az információt: az 50 év feletti betegek általában inkább a weboldalt és az e-mailt preferálják, míg a fiatalabb generációk szívesebben használják az újabb csatornákat, például az alkalmazásokat vagy a közösségi médiát, de mivel az idősebb generáció körében is kezdenek nagyobb számban elterjedni az okostelefonok és a tabletek, ez a tendencia hamarosan eltolódhat.

Mivel a célközönség egyre inkább analógról digitálisra vált a mindennapi szolgáltatások terén, ezért egyre többet fognak elvárni az egészségügyi szolgáltatásoktól is. A digitális egészségügyi szolgáltatások sokféle formában elérhetőek: a telemedicina olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek a páciensek tevékenységét saját otthonukban figyelik, az mHealth eszközök és alkalmazások adatokat és hasznos információkat adnak az egészségről, az egészségügyi analitika lehetővé teszi a folyamatok mélyebb megértését, a digitalizált egészségügyi rendszerek pedig a szolgáltatások infrastruktúráját építik (például ha a beteg vagy szolgáltató rendelkezik digitalizált nyilvántartással).

Jelenleg 72 darab olyan mobiltelefonos egészségügyi alkalmazás érhető el bárki számára, amelyet az NHS (National Health Service) ajánl. Mind az egészségügyi szolgáltatók, mind a páciensek tudják, hogy ezek az alkalmazások hosszútávú előnyöket nyújtanak, például lehetővé teszik az egészségügyi adatok pontos mérését és figyelemmel kísérését, a betegedukációt, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a big data általi adatelemzést, valamint az információszerzést a tünetek és az egészségügyi állapot alapján.

Ha további adatokra is kíváncsi, alább találja az infografikánkat.

Szerző: Varga László

Képes lehet az IT gyógyítani az idősödési járványt?

Szándékosan használtam ezeket az erős szavakat a címben, de természetesen nincsen „idősödési járvány”, és az IT sem gyógyítja az időskori betegségeket. Ugyanakkor az informatika támogatójaként azt gondolom, hogy az egészségügyi és az informatikai fejlődés lehetővé teszi, hogy szüleink és nagyszüleink minőségi nyugdíjas életet éljenek, mind az őket körülvevő emberek szeretete, mind az informatikai megoldások segítségével.

Mi egy olyan környéken élünk, ahol szép házak, parkok, zöldterületek vesznek körül bennünket. Az itt élő családok életük különböző szakaszaiban vannak: mi vagyunk a kisgyermekes család, de frissen nyugdíjassá vált párok is akadnak a szomszédságban, és persze egyedül élők is. A legidősebb szomszédunk, Ágnes, már elmúlt 90 éves, és sajnos egyedül él, a férje két évvel ezelőtt, az idősebb fia pedig néhány hónapja hunyt el. Nemrégiben sokat romlott Ágnes állapota, sokszor az utcákon bolyongva találtunk rá, és nem tudta, hogy hogyan került oda és mit is csinál éppen. Gondviselői várják, hogy felszabaduljon egy hely valamelyik időseket ápoló otthonban, ahol folyamatos megfigyelés alatt tudják majd tartani, de addig mi, a szomszédok vagyunk az önkéntes „őrzői”.

Jelenleg ő az egyetlen az utcánkban, akire vigyáznunk kell, de ahogy a népesség egyre idősebb és idősebb lesz, ez a helyzet sajnos mindennapossá fog válni. Vessünk egy pillantást arra, hogy mit mutatnak az adatok!

A legfrissebb ENSZ-adatok szerint globálisan a 60 éves vagy annál idősebb népesség gyorsabban növekszik, mint az összes fiatalabb korosztály. A termékenység csökkenésével és a várható élettartam növekedésével párhuzamosan nő az egy bizonyos kor felettiek aránya is. Ez a jelenség a népesség elöregedése, mely az egész világot érinti. 2017-ben a becslések szerint 962 millió 60 éves vagy annál idősebb ember élt a világon, amely a világ népességének 13%-át teszi ki, és ez éves szinten körülbelül 3 százalékkal növekszik.

Aggasztó, hogy jelenleg Európában a legmagasabb a 60 éves vagy idősebb népesség (25%) aránya. A világ más részein is gyors elöregedés fog bekövetkezni, így nagyjából 30 év múlva a világ valamennyi régiójának, Afrika kivételével, lakosságának majdnem a negyede lesz legalább 60 éves, így az idősek száma a világon 2030-ban 1,4 milliárdra, 2050-ben 2,1 milliárdra, míg 2100-ban 3,1 milliárdra is nőhet. A következő néhány évtizedben az idős lakosság további növekedése szinte elkerülhetetlen, tekintettel az elmúlt évtizedekben született korosztályok nagyságára.

Az idősek számos krónikus betegségben szenvednek, amelyek gyorsan csökkenthetik életminőségüket, és nagyon gyorsan válhatnak teherré az őket gondozó rokonaink számára. Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC) becslése szerint például az ízületi gyulladás a 65 év feletti felnőttek 49,7%-át érinti, amely sokuk számára tartós fájdalmat és alacsonyabb életminőséget eredményezhet.

Az Alzheimer Szövetség adatai szerint minden kilencedik 65 évnél idősebb ember szenved Alzheimer-kórban, de mivel a diagnosztizálás kihívást jelent, nehéz pontosan megmondani, hogy hány ember él ezzel a krónikus betegséggel együtt. A szakértők elismerik, hogy a kognitív károsodás széles körben gyakorol jelentős hatást az időskorúak egészségi állapotára, a biztonság és az önellátás kérdéseitől kezdve a gondozás költségéig, akár otthoni, akár ápolási intézményekről beszélünk.

Azonban az Alzheimer-kór csak egy azok közül az idült betegség közül, amelyek az időseket veszélyeztetik, hiszen beszélhetünk a Parkinson-kórról vagy például az csontritkulásról is, amelyek mind azt eredményezhetik, hogy az idősek kevésbé mozgékonyakká és potenciálisan fogyatékossá váljanak, mivel ők gyakrabban esnek el és nagyobb eséllyel szenvednek el csonttöréseket is, hiszen otthonuk tele van botlásveszélyekkel, úgy mint laza szőnyegek, csúszós fürdőszobai padlók, lépcsők.

Az egészségügyi informatika hatalmas hatással lehet az idősek életére, mivel már számos IT megoldás, eszköz és szolgáltatás elérhető az idősek számára, de ezekről bővebben majd a következő bejegyzésemben fogok írni.

Szerző: Varga László

Orvostudomány és informatika: Együtt a demenciás betegekért

A Parkinson-kór és az Alzheimer-betegség leginkább az idős embereket érinti. Európában a 80 évnél idősebbek fele saját otthonában él, így ha ezek az emberek valamilyen, demenciával járó betegség következtében elveszítik önállóságukat, az környezetük részéről azonnali beavatkozást igényel.

A Parkinson-, és az Alzheimer-kór, valamint az egyéb kognitív károsodásokat és demenciát okozó betegségek világszerte közvetlenül 44 millió embert érintenek. Ha azonban ehhez hozzávesszük az érintettek hozzátartozóit és a szociális- és egészségügyi ellátórendszerben ezeket a betegeket segítőket, egy jóval nagyobb számot kapunk. Tehát egy olyan betegségről van szó, melynek egyaránt van orvosi és társadalmi jelentősége is.

A betegség jelentős költségekkel jár. A demenciával kapcsolatos kiadások az Európai Unióban elérik a GDP 0,5 százalékát. Bár a fejlett országok egyre nagyobb összegeket költenek e kórképek gyógyítására, illetve arra, hogy a betegség előrehaladását lassítsák, eddig áttörő eredményt nem sikerült elérniük. Az előrejelzések szerint a demenciától szenvedő betegek száma 2030-ra megduplázódik, 2050-ra pedig háromszorosára növekszik.

Érthető tehát, hogy a megfelelő gyógymódok megtalálása mellett egyre komolyabb feladat a betegségek korai diagnózisa, az önállóság és az életminőség fenntartása. Ebben a feladatban kiemelkedő szerepe van a tudományos felméréseken alapuló, informatikai és egészségügyi módszereket integráló megoldásoknak. Ezek kialakítását és támogatását tűzte ki célul az európai ICT4Life projekt.

Az ICT4Life projekt fejlesztéseinek céljai

  • A beteg folyamatos monitorozása, hogy ennek köszönhetően lehetővé váljon a korai riasztás és az azonnali beavatkozás;
  • Az otthoni balesetek (például elesés), a szociális elszigeteltség, a depresszió és más érzelmi nehézségek, valamint a gyógyszeres kezelés problémáinak megelőzése;
  • A beteg függetlenségének, biztonságának és szociális kapcsolatainak megőrzése;
  • A gondozók támogatása, és az érzelmi stressz csökkentése.

A hazai pilot

Büszkék vagyunk rá, hogy az ICT4Life együttműködés keretében Franciaország és Spanyolország mellett 2018. márciusában Magyarországon is elindulhatott az első kísérleti projekt, amelyben a betegek megfigyelése mellett számos támogató szolgáltatás is kipróbálhatnak a résztvevők, amelyek egy részét a NETIS fejlesztette.

Egy Pécsett működő nappali gondozóközpont öt betege kapott olyan elektronikus karkötőt, melyek szenzorok segítségével gyűjtik és továbbítják az információkat a betegek mozgásáról, viselkedéséről, hogy az adatok kiértékelésével és a szolgáltatásokról szóló visszajelzések alapján közelebb kerülhessünk a betegek szükségleteinek megismeréséhez, ezáltal hatékonyabban tudunk számukra segítséget és megoldásokat nyújtani.

Az ICT4Life projektről

A hároméves, az európai Horizon2020 keretprogram támogatásával megvalósuló ICT4Life K+F projekt 6 európai ország 9 szervezetének (Artica Telemedicina, Universidad Politecnica Madrid, Asociacion Parkinson Madrid, University of Maastricht, CERTH, E-Seniors, HOPE, NETIS, Pécsi Tudományegyetem) közreműködésével hozta létre az ICT4Life informatikai platformot. Ennek célja az Alzheimer- vagy Parkinson-kórral, illetve demenciával élő emberek és környezetük (köztük a családtagok, orvosok vagy szociális gondozók) támogatása. Kiemelt célja a betegek önállóságának megerősítése, életminőségük javítása, miközben környezetük is számos területen kap az informatikai eszközök által segítséget.

Szerző: Lajkó Éva

Küldetésünk: megérteni az Ön igényeit

A minap eszembe jutott egy régi vicc a gyermekkoromból. Az orvos a műtőből kijövet jókedvűen mondja: a műtét jól ment, a beteg meghalt. Akkoriban nem értettem, hogy hogyan lehetséges mindez? A sikeres műtét azt kellene, hogy jelentse, hogy a páciens jól van és él. Nem értettem, hogy egy technikailag kitűnő műtét hogy-hogy nem garantálja a páciens túlélését, és hogy más tényezők, mint például a beteg egészségügyi állapota, kora, vagy éppen a sebész szaktudása miként befolyásolhatja pozitív vagy negatív irányba a végeredményt.

A fenti információk mindegyike adatnak felel meg, amelyeknek pedig se szeri, se száma, köszönhetően a szenzorok sokaságának, amelyek mindent mérnek, amit csak lehet. A dolgok internete itt van, hogy segítsen az adatok gyűjtésében és a jól megalapozott döntések meghozatalában, ám nemcsak az otthonainkban, a munkahelyünkön, a repülőgépeken vagy az ipari épületekben, hanem már az egészségügyi ellátásban is. Az emberek ma már olyan személyes eszközöket, fitness trackereket viselnek, amelyek arra ösztönzik őket, hogy figyeljenek az egészségükre, hogy aztán később ezeket az adatokat megoszthassák az orvosukkal, akitől cserébe személyre szabott diagnózist kapnak.

Az egészségügyi informatika világában élünk, amelyben már elektronikus egészségügyi nyilvántartások (EHR) is léteznek, de nem a technológia kedvéért, hanem a betegek jobb ellátásáért, valamint a végzetes kimenetelű hibák számának redukálása érdekében. A személyre szabott génterápia korában pedig az informatikai eszközök segítenek nekünk még jobban megérteni és kezelni a betegeket.

Az Y-generáció, amely mobiltelefonnal és tablettel a kezében született, gyors, egymással összekapcsolt, nagymértékben digitalizált világban él, ahol minden a kezükben, vagy ha úgy tetszik, az ujjlenyomataikban van. Ám ez nem csak ennek a nemzedéknek sajátossága, hanem általában is jellemző, hogy a páciensek maguk tartják kézben az egészségüket érintő kérdéseket. Bejelentkezve a személyes betegportálra további információkat kérhetnek a diagnózisukról, új időpontokat egyeztethetnek, vagy egyszerűen csak újra felírathatják a gyógyszereiket.

Mint informatikai megoldásokkal szolgáló cég, a mi küldetésünk, hogy megértsük a betegek, az orvosok és az őket támogató egészségügyi dolgozók igényeit, hogy a háttérben, zökkenőmentesen működtetett szolgáltatásokat nyújtásunk, hogy hatékonyabbá tegyük az egészségügyi ellátást, valamint hogy a gyógyulási folyamat hatásosabb és fájdalommentes legyen. Az egészségügyi informatika segíti az orvosokat és a betegeket, hogy jobb döntéseket hozzanak, az eszközök pedig elegendő adatot, tudást, orvosi ismeretet és naprakész, klinikai szakvéleményeken alapuló iránymutatást biztosítanak a cél elérése érdekében. Ez pedig nem más, mint hogy a műtét jól menjen, és a beteg is túlélje.

Szerző: Varga László