A startup-alapítóknak meg a cégvezetőknek általában nincs ideje afféle luxusokra, mint az egészséges életmód, gondolnánk. Na, de mi van akkor, ha egy startup vagy cég célja éppen az, hogy felhasználóit az életmódváltásban segítse, egy egészségesebb szokásrendszer kialakítása érdekében? Hogyan képviselheti ezeket a céges értékeket egy olyan alapító, aki maga is elhízással küszködik? Az ALSAD Medical alapítója és vezetője, Varga László saját tapasztalatát osztja meg arról, hogyan változtatta meg a szakmai élete a magánéletét 2019-ben – és hogyan él ma egészségesebben, miközben nem lett kevésbé elfoglalt.

Mindig fontos volt számomra a hitelesség az élet valamennyi területén, így vagyok a munkámban is.

A csapatunkkal megalkottunk egy fantasztikus életmód-tanácsadási rendszert, melynek nem lehettem csak úgy az arca, főleg nem elhízottan. Ezért megosztanám a saját történetemet.

Az aktívan sportoló egyetemistától az elfoglalt és elhízott üzletemberig

Amikor befejeztem az egyetemet (2002), akkor 175 cm és 68 kiló voltam. Heti két-háromszor tudtam mozogni, főként intenzívebb foci bajnokságokban.

Mindig is szerettem teljes intenzitással végezni a feladataimat, így a munkavégzést is.

Ahogyan a szakmai karrierem elkezdett magasabb szintű impulzusokat kapni, úgy pakoltam bele egyre több időt. Napi 10-12 órákat is dolgoztam, és egyre nagyobb felelősségű feladatokat, kihívásokat vállaltam fel.

Már a munkát éltem meg sportként. Ha megnyertünk egy nagyobb és jelentősebb feladatot, vagy egy stratégiai projektet sikerült befejezni, az nagy adrenalint tudott felszabadítani nálam.

Azonban ez azzal járt, hogy már csak havi szinten mozogtam 4-5 alkalommal, és a legfontosabb az étkezési szokásaim megváltoztak. Napi szinten nagyon hektikusan tudtam étkezni, és azt is észrevettem, hogy egyre többet nassolok a feladataim végzése közben.

Így kapott a testem 15 év alatt 15-17 plusz kilót.

Amikor 2019. február 8-án megszületett a második gyermekem, Bogi, akkor 85 kilogramm voltam.

(Ekkor már látszódott az ALSAD rendszerünk alappillérei, alapmoduljai.)

Folyamatosan dolgoztam, és közben feleségem, a kis Bogi és a nagyobbik lányom Rebi mellett kellett családfői és apai teendőimet is elláttam.

Össze-vissza étkeztem, nagyon kevés gyümölcsöt fogyasztottam. És mondanom se kell, a „mozgás” a babakocsi tologatásában merült ki. És eljött az idő (ami 2019 április utolsó hete volt), hogy ráálltam a mérlegre és 89 kilogrammot mutatott, ami 29,1 BMI indexet jelet, kimondva pedig túlsúlyos voltam. És akkor mondtam, hogy itt álljunk meg.

Kiindulási adatok

Fejlesztünk egy fantasztikus rendszert, és én, aki a rendszer koncepcióját, stratégiáját kitaláltam folyamatosan hízom. Na ezt a folyamatot azonnal meg kell állítanom!

www.alsadmedical.com

Korábban, úgy 2012. tavaszán megcsináltam egy 4 hetes szigorú (szénhidrát megvonású) diétát, amivel lefogytam 7 kilót, de augusztusra visszahíztam 8 kilót, azaz plusz 1 kilogramm volt rajtam. Nálam is megmutatkozott a jojó effektus.

De sok helyen olvastam a diétákról online weboldalakon, Facebook csoportokban, és nem értettem, hogy egy hölgy (160cm, 84 kg) miért kérdezi egy férfitól (192cm, 145kg), hogyan tudott fogyni 42 kg-ot?

Nem ugyanaz embertípus, eltérő igényekkel, nem azonos a BMI indexük, a kalóriabevitel szintén nem egyforma. Rájöttem, az emberek nagy része nincs az se az étkezéséről, se annak hatásairól edukálva.

Kihívás indul – teszteljük a rendszert, a testemet és az akaraterőmet

2019. április végén a kollégáim János és Béla bemutatta nekem a rendszert, amely funkcionalitásában közel teljesnek volt mondható. Szerveztük a rendszer pilotját vese-, cukorbetegek és elhízottak számára. Gondoltam, itt az ideje, hogy én is pilot részeként elkezdjek megszabadulni a kilóktól.

2019. május 2-án elkezdtem a rendszert használni.

Nagy lelkesedéssel használtam, konzultáltam dietetikussal és beállítottam a céljaimat.

Az első célom az volt, hogy 79 kilogrammot érjem el, azaz 7-essel kezdődjön a kilóim száma.

Ehhez 2500-2600 kalóriát (15% fehérje, 55% szénhidrát, 30% zsír aránnyal) kellett naponta fogyasztanom. A rendszer tájékoztatott, ha mindent betartok, akkor szeptember 5-én teljesülhet a célom.

Beállításaim (diéta célok)

Nagyon örültem, mert ez majdnem Rebeka lányom 6.szülinapjával esik egybe.

Az egészet fejben próbáltam megfogni, így gyorsan átálltam napi 5 étkezésre.

Először azt hittem, hogy nagyon nehéz lesz, de nem, ahogy mondtam fejben dőlt el.

Nem csak akkor kezdtem étkezni, amikor éhes voltam, hanem megtervezett napjaim lettek, kialakítottam egy új napi rutint, melyben a családom is támogatott, sőt a feleségem kifejezetten örült neki.

Megterveztem a rendszer ajánlatai alapján a napjaimat, rögzítettem a saját napi étkezéseimet. És jöttek az eredmények, szépen elkezdtem veszíteni a súlyomból.

Testsúly változásom

Annyira belelkesültem, hogy ezt rögtön észrevette körülöttem mindenki, a család, a munkatársak és a partnerek is. Kérdezték, hogyan csinálom?

Egyszerűen: személyre szabott életmódváltás, tudatossággal párosítva. Jeleztem, hogy nálam csak az első lépcsőfok az étkezésem kialakítása.

Diéta menü

A személyre szabott étkezést napi szinten nem tudom megterveztetni egy dietetikussal, mert nincs annyi dietetikusi szabad kapacitás, valamint nincs annyi felesleges pénzem. Azonban itt segíthet a technológia: miután beállítottuk diétás céljaimat és a fő tudnivalókat egy profi (humán) dietetikussal, az alkalmazás ezek alapján képes volt megfelelő (és élvezhető) napi menüket tervezni számomra, amelyeket az egészségi és személyi adataimra alapozott, céljaimat és néhány személyes preferenciát is figyelembe véve.

Édességet minimálisan ettem, keveset nassoltam, de nem is éreztem szükségességét. Ha mégis nassolni támadt kedvem, akkor gyümölcsöt ettem. A figyelmem egyre inkább arra összpontosult, hogy a célomat így a rendszer segítségével, vagyis inkább az iránymutatásával el tudom érni.

Persze nekem is vannak „bűnös napok”, de kinek nincsenek.

A lányom vagy a feleségem születésnapján én is megeszem a tortaszeleteket, de fejben tudom, hogy ezt majd meg kell oldanom a következő napokban. Ezeket is beleírom a ténylegesen elfogyasztott ételek listájába, és tudom, akkor át is kerülök a piros sávba az ALSAD-on belül.

Megéri hazudnom? Nem! Mert akkor magamnak hazudok, és azt már megtettem az elmúlt 10 évben, aminek évente plusz egy kiló volt az ára.

Oszd meg a tapasztalataidat, és segíts másoknak is, hogy megtalálják saját útjukat

Fokozatosan kialakult a tudatosságom, de nem csak az enyém, hanem a családomé is. Ha bevásárolni megyünk, akkor nem az az első, hogy mikor jár le egy adott élelmiszer, hozzávaló fogyaszthatósága, hanem a tápérték táblázatot nézzük.

A tudatosság másoknak való átadása nálam ugye egyfelől munka (erről szól az értékesítés…), másfelől a tapasztalat átadása, azaz edukáció. Fontos, hogy egymást is tudjuk edukálni.

Nem mellékesen, a hitelességet és az eredményességet nem csak az alkalmazás, hanem a laborértékeim alakulása is jelzi. Jók az értékeim a májfunkciókban, a cukorértékben, a koleszterinben, a vérnyomásom és az EKG eredményeim fantasztikusak.

Elérkeztem oda, ahova szerettem volna, most újabb célok kerültek előtérbe, ez pedig még 4-5 kilogramm fogyás, és utána annak megtartása. De ezt már nem csak étkezéssel kívánom megoldani, hanem rendszeres sporttal.

Nem foghatom mindig a munkára, a kisgyerekeimre, a családomra, hogy nekem nincs időm heti egyszer vagy kétszer 1-1 óra intenzív mozgásra.

A legbüszkébb akkor voltam, amikor a nagyobbik lányom azt mondta, hogy „apa, én is azt a salátás, ételt akarom enni”, pedig a kedvence, a bolognai spagetti és a saláta között lehetett választania.

Miért mondom ezt el?

Azért, hogy megerősítsem, minden a fejben dől el, és a körülöttünk lévő kütyük (rajtunk van az óra, a mobil telefon a zsebünkben, kapható minimális beavatkozással működő vércukormérő, intelligens mérleg, stb…) segítségével meg is tudjuk valósítani a személyre szabott életmód helyes irányban tartását.

Javuló BMI index

Képesek vagyunk orvosi szakképesítés nélkül is edukálni embertársainkat a saját tapasztalatunk alapján. A divatdiéták azonban csak pár hétre adnak megoldást, az igazi megoldás az szakegészségügyi és páciens tapasztalatok átadása (mindenki páciens születésétől fogva).

A leghasznosabb segítség a személyre szabott módszerek, rendszerek okos kombinációja, miután kialakítottuk saját céljainkat.

Büszkén állok ki és mondom azt, hogy az ALSAD (Automated LifeStyle ADvice) applikáció nekem is segített, és tényleg nem lyukas a suszter cipője 😊.