Az ápolók alapvető szerepet játszanak a demenciában, az Alzheimer- vagy Parkinson-kórban és más kognitív betegségekben szenvedők kezelésében. Gyakran szoros, személyes kapcsolatuk van a szolgáltatást igénybe vevőkkel és családtagjaikkal, és közeli viszonyt ápolnak a betegek családjával.

Mindeközben az ápolói ügynökségek egyre nagyobb nyomás alatt állnak, hogy növeljék szolgáltatásaik minőségét, míg az állami szektor csökkenti a költségvetésüket. Ez az oka annak, hogy az új technológiai megoldások egyre növekvő keresletet mutatnak.

Ezeket a technológiákat a szemtől-szembe való érintkezés kiegészítésének és eszközének, nem pedig helyettesítésének tekintjük. A demenciában szenvedő emberek olyan eszközöket kaphatnak, amelyek növelik biztonságukat, segítik őket, hogy hosszabb ideig önállók maradjanak, és megkönnyítsék a betegségük kezelését.

Új alkalmazások, viselhető eszközök és szolgáltatások

Izgalmas technológiai újítások bővítik a gondozók lehetőségeit. Új szolgáltatásokat lehet kínálni, és a személyre szabható gondozási tervek is egyre nagyobb teret kapnak a piacon.

Az alkalmazások és eszközök, amelyek adatokat gyűjtenek, mérnek és elemeznek, hamarabb jelezhetik a problémákat, ezáltal lehetővé teszik, hogy a gondozók és az orvosok hamarabb reagáljanak, és a terveket ennek megfelelően módosítsák. A technológiával kiegészített intelligens, holisztikus szolgáltatások is segíthetnek az ügynökségeknek, hogy személyre szabják szolgáltatásaikat. Ez növeli a minőséget, és értéket teremt a költségek jelentős növekedése nélkül.

Az alkalmazások jól használhatóak a napi feladatok emlékeztetőinek beállítására, mint például a bejárati ajtó bezárása vagy a gyógyszerek bevétele. Egyesek automatizált értesítéseket kínálnak, amelyek tájékoztatják az ápolót, hogy milyen események történtek, csökkentve a válaszidőt, amikor problémák vagy mulasztások merülnek fel.

Más alkalmazások lehetővé teszik az ápolóknak, hogy profilokat hozzanak létre a betegeknek és családjuknak, ahol rögzíteni tudják a részleteket, hogy ki honnan ismeri a másikat, hogy a kapcsolatnak milyen különböző aspektusai vannak, és a legfontosabb információkat a beszélgetésekhez. A visszaemlékezés technológiája megkönnyíti a társalgást, ha történelmi eseményeket, például egy emlékezetes sportmérkőzést kell feleleveníteni.

Ahogy a tudatosság növekszik, új online platformok indulnak, amelyek célja, hogy az emberek értékelhessék egy-egy helyszín dementia-barátságát, és megkönnyítsék az ápolók számára, hogy sikeresen szervezhessenek kirándulásokat, és biztosak lehessenek abban, hogy a megfelelő helyszínt választották, amely rendelkezik a megfelelő felszereltséggel és tulajdonságokkal.

A viselhető eszközök technológiájának fejlődésének köszönhetően az emberek egyre diszkrétebb módon képesek GPS nyomkövetést végezni, amely figyelmezteti az ápolókat, ha valamelyik beteg elveszik. Cipők, dzsekik és más tárgyak is felszerelhetők ezzel a technológiával, és a szolgáltatások programozhatók, hogy automatikusan kapcsolatba lépjenek a megfelelő személlyel. A kapcsolattartók és az azonosítás könnyen kódolhatók olyan tárgyakban, mint például egy karkötő.

Mindez segít leküzdeni az ellenállást, és enyhíti a megbélyegzéstől való félelmet, amelyet a hordozható eszközök nyilvános használata válthat ki.

A szebb jövő

Az új technológiák megjelenésével az ügynökségek közötti együttműködés nagymértékben javulhat az adatmegosztással, ezáltal csökkentve a duplikáció esélyét és biztosítva az ápolók koordinációját, akár egyetlen ügynökségen belül, akár több szervezetben.

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia kutatása és fejlesztése hatalmas potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy olyan technológiát hozzon létre, amely megérti és elemzi a viselkedési mintákat, mielőtt a beteg szükségleteit előre látnák.

Mindent összevetve, ez egy izgalmas időszak a dementia egészségügyi technológia számára. Az öregedő népesség pénzügyi és demográfiai nyomása ellenére a betegközpontúbb ápolás és a transzformációs technológia felé történő jelentős elmozdulás lehetőséget kínál arra, hogy az ellátást okosabban, rugalmasabban és hosszabb ideig függetlenül tartsák.

Szerző: Lajkó Éva