Pár nappal ezelőtt egy rendkívül megtisztelő felkérésnek tehettünk eleget! Előadást tarthattunk a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékén, a PhD képzésben résztvevő hallgatóknak arról, hogy az egészségügy digitalizációja miként segítheti és teheti hatékonnyá az egészségügyi dolgozók munkáját. Bemutattuk az ALSAD Medical alkalmazását is.

A félelmek (és tévhitek) ellenére azt kell, hogy mondjuk, hogy az egészségügy digitalizációja mind az ellátók, mind pedig az ellátottak javát szolgálja majd. Hogy miért is?

• A digitalizáció segítségével a dietetikus, az orvos a páciens adatait naprakészen, rendszerezve, kielemezve és jól érthető, képes formában láthatja, amely segíti a páciens állapotának megértését, a pontos diagnózis felállítását és a páciens monitorozását.

• A digitalizáció segítségével távoli kapcsolattal is biztosítható egészségügyi ellátás. Követhető a páciens állapota és tevékenységei, sokszor személyes találkozó vagy feszítő időkorlátok nélkül.

A digitalizáció hozhatja el a legteljesebb személyre szabott orvoslást: felhasználva a digitális beteg adatokat, kezelési adatokat és olyan okos szoftvereket, amelyek időt spórolhatnak az orvosnak, dietetikusnak és az egészségügyi szakszemélyzetnek, ezáltal úgy tudják személyre szabni a kezelést, hogy a páciens állapotának minden tényezőjét figyelembe veszik. Ezeket az alkalmazásokat az életminőség javításában, a prevencióban, a mindennapi gyógyító munkában kiemelkedő költséghatékonysággal lehet használni.

Egészségügyi szakértőnk – Simonová Erika

Informatikai szakértőnk – Varga László