Ahogy a technológia egyre inkább jelen van a mindennapi otthoni életünkben, az ICT fejlesztések segítik a demens és az Alzheimer-betegek egészségügyi ellátását saját otthonukban.

A betegek és családjaik, de az egészségügyi szakemberek számára is kulcsfontosságú, hogy a páciensek hosszabb ideig a saját otthonukban tartózkodhassanak. Az otthoni ápolás általában nagyobb autonómiát jelent az egyén számára, de ennek biztonságosnak kell lennie, hiszen a betegség előrehaladtával jelentősen nőnek a kockázatok az egyedül élőknek.

Az innovációk új utakat nyitnak meg, amelyek által a betegek tovább maradhatnak önállóak, mert a kockázatok enyhülnek, és a betegek is aktívabb szerepet játszanak a saját gondozásukban, továbbá az újítások a családoknak, az egészségügyi szakembereknek és a szolgáltatóknak is új eszközöket biztosítanak a magas színvonalú, betegközpontú ellátás nyújtásához.

Az új alkalmazások és viselhető eszközök segítenek a gondozás diszkrét és hatékony integrálásában a mindennapi életben. GPS nyomkövetők cipőkben, okostelefon alkalmazásokban és online platformokon, amelyek lehetővé teszik a betegek és a családok számára a demencia-barát helyek megtalálását, így pedig könnyebbé válik a korai és az előrehaladottabb stádium tüneteihez való alkalmazkodás.

A távoli betegfigyelés központi szerepe

Az egészségügyi szakemberek megnyugtatása, hogy a betegek sikeresen elvégezték a napi feladatokat, mint például a bejárati ajtó zárása vagy a sütő kikapcsolása, alacsonyabb kockázatot és célzottabb beavatkozásokat tesznek lehetővé.

A távfelügyelet segíti az orvosokat és a családokat abban is, hogy hamarabb azonosítsák a problémákat, ezáltal az együtt töltött idő hasznosabban telhet, ugyanakkor a minőség javítása nem növeli a költségeket.

Pontosabb adatok a pontosabb eredményekért

Különösen a kezdeti szakaszokban, az orvosok nagyon kevés adattal rendelkeznek, amelyek legtöbbször nem is személyes találkozók alkalmával kerülnek a birtokukba. A technológiai megoldások bevezetésével a problémák gyorsabban azonosíthatók lesznek.

Az adatok megosztására szolgáló rendszerek szintén kulcsfontosságúak, hiszen a megfelelő adatoknak a megfelelő időben, a megfelelő személynek való továbbításával – függetlenül attól, hogy ez a személy egy szomszéd, családtag, orvos vagy szolgáltató – javítható az ellátás minősége.

Például, ha egy szomszédot tudunk értesíteni, hogy a beteg elmulasztotta a bejelentkezést, az ellenőrzés gyorsan elvégezhető egy ismerős arc által, amely vagy biztosítékot ad számunkra, hogy minden rendben van, vagy lehetővé teszi, hogy gyorsan riasszuk a megfelelő személyeket.

Ily módon nemcsak az ápolás minősége javítható, hanem egyidejűleg a költségek is csökkenthetők.

Biztonsági hálók építése a technológia segítségével

Egy hatékony biztonsági háló létrehozása a beteg körül nagyobb önbizalmat ad nekik, hogy önállóan éljenek, tudva, hogy a segítség és a támogatás könnyen elérhető, ha valami baj történik. Az automatizált riasztórendszerek és az adatmegosztás azt jelenti, hogy a riasztást gyorsan el lehet küldeni a megfelelő személynek, ezáltal az emberek hosszabb ideig élhetnek teljesértékű életet, mert a félelemérzetük csökken.

Általánosságban elmondható, hogy a betegek az otthoni ápolást preferálják, és a demencia vagy Alzheimer-kór gondozásában a technológiai újítások lehetővé teszik az egyre pontosabb és személyre szabottabb egészségügyi tervek létrehozását.

A betegközpontú gondozásba integrálva új technológiát és kapcsolódást látunk, amely lehetővé teszi a betegek számára, hogy önállóbb életet éljenek, és hosszabb ideig otthon maradhassanak. Lehetővé teszi továbbá az orvosoknak, hogy kezeljék a költségvetési nyomást és az elöregedő népességet, anélkül, hogy az jelentős beruházást igényelne.

Szerző: Varga László