Az egészségügyi ellátást forradalmasító trendek

A személyre szabott egészségügyi ellátás, a big data és a mesterséges intelligencia az egészségügyi ellátás jövőjét meghatározó legfontosabb trendek.

Az Amerikai Orvosi Szövetség szerint a személyre szabott egészségügyi ellátást a betegek egyedi klinikai, genetikai és környezeti információi alkotják, de a hagyományos egészségügyi ellátás nem képes minden beteget ellátni. Egy, a Chicagói Egyetem által végzett tanulmány szerint csak a betegek felének segítenek azok a vényköteles gyógyszerek, amelyet orvosuk felírt nekik, a daganatos betegeknek javallott gyógyszerek mindössze 25%-uknál válik be, míg az antidepresszáns gyógyszerek csak tízből hat páciens tüneteit enyhítik. A lakosság mintegy 66%-a szívesebben követne egy személyre szabott egészségügyi ellátási formát, amely megvizsgálja és figyelembe veszi az egyedi genetikai és biológiai hátterét is. Az egészségügy is profitálhat a személyre szabott ellátásból, ha a megfelelő gyógyszert, a megfelelő beteg számára, a megfelelő időben biztosítja.

Az olcsó érzékelőknek köszönhetően a fitnesz karkötők egyre több egészségügyi adatot generálnak, egyesek becslések szerint az egészségügyi ellátások során 50 PB-nyi (1 PB = 1.000.000 GB) adat kerül feldolgozásra. Az emberiség ennek a számnak a 90%-át csak az elmúlt két évben hozta létre. A big data az adatközpontú megoldások fejlesztésének támogatásával képes az egészségügyi ellátás átalakítására, amely jobb diagnosztikai eszközöket és kezelési módszereket eredményez, így az élettudomány, a közegészségügy, az egészségügyi biztosítók és a szakemberek új, adathalmaz alapú megoldásokat kaphatnak.

A mesterséges intelligencia megelőzi a hagyományos egészségügyi ágazatot a betegadat-optimalizálás eszközeivel, mellyel hozzájárul a korai és pontos diagnózishoz, valamint az egyéni gyógyszerelési terv elkészítéséhez az erre vonatkozó adatok elemzésével. Ha tudni szeretné, hogy milyen előnyökkel járhat az egészségügyi ellátás alakítása, a Netis segíthet ebben.

Szerző: Varga László

Mobiltelefonos egészségügyi alkalmazások az Egyesült Királyságban

Számtalan egészségügyi alkalmazás segít a krónikus betegséggel élőknek kényelmes és minőségi életet élni. A Netis által összeállított infografika bemutatja a mobiltelefonos egészségügyi alkalmazásokról szóló releváns adatot, amely az Egyesült Királyságot érinti.

Az Egyesült Királyságban élő emberek közel 75%-a valamilyen online felületen keres egészségügyi tájékoztatást vagy tanácsot, és 66%-uk mobiltelefonos egészségügyi alkalmazást használ ehhez – hogy csak két számot említsünk az infografikánkon szereplő adatok közül.

A betegek folyamatos tájékoztatást várnak a tüneteikről vagy az állapotukról, segítségre van szükségük az orvosukkal vagy a nővérrel való kommunikációban, és szeretnék hozzáférni a vizsgálati eredményeikhez és a leleteikhez is, hiszen mindannyian információt szeretnénk kapni az egészségügyi állapotunkról.

Sok mítosz kering, melyek rossz színben tüntetik fel és elhomályosítják a digitális egészségügy, mint iparág megítélését, de egy alaposabb betekintés ebbe a világba meglepően széles körű elfogadást vált ki az összes generációban az egészségügyi IT szolgáltatásokkal és megoldásokkal szemben. A legfontosabb különbség a fiatalabb és az idősebb generációk között az, hogy hogyan fogyasztják az információt: az 50 év feletti betegek általában inkább a weboldalt és az e-mailt preferálják, míg a fiatalabb generációk szívesebben használják az újabb csatornákat, például az alkalmazásokat vagy a közösségi médiát, de mivel az idősebb generáció körében is kezdenek nagyobb számban elterjedni az okostelefonok és a tabletek, ez a tendencia hamarosan eltolódhat.

Mivel a célközönség egyre inkább analógról digitálisra vált a mindennapi szolgáltatások terén, ezért egyre többet fognak elvárni az egészségügyi szolgáltatásoktól is. A digitális egészségügyi szolgáltatások sokféle formában elérhetőek: a telemedicina olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek a páciensek tevékenységét saját otthonukban figyelik, az mHealth eszközök és alkalmazások adatokat és hasznos információkat adnak az egészségről, az egészségügyi analitika lehetővé teszi a folyamatok mélyebb megértését, a digitalizált egészségügyi rendszerek pedig a szolgáltatások infrastruktúráját építik (például ha a beteg vagy szolgáltató rendelkezik digitalizált nyilvántartással).

Jelenleg 72 darab olyan mobiltelefonos egészségügyi alkalmazás érhető el bárki számára, amelyet az NHS (National Health Service) ajánl. Mind az egészségügyi szolgáltatók, mind a páciensek tudják, hogy ezek az alkalmazások hosszútávú előnyöket nyújtanak, például lehetővé teszik az egészségügyi adatok pontos mérését és figyelemmel kísérését, a betegedukációt, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a big data általi adatelemzést, valamint az információszerzést a tünetek és az egészségügyi állapot alapján.

Ha további adatokra is kíváncsi, alább találja az infografikánkat.

Szerző: Varga László

Orvostudomány és informatika: Együtt a demenciás betegekért

A Parkinson-kór és az Alzheimer-betegség leginkább az idős embereket érinti. Európában a 80 évnél idősebbek fele saját otthonában él, így ha ezek az emberek valamilyen, demenciával járó betegség következtében elveszítik önállóságukat, az környezetük részéről azonnali beavatkozást igényel.

A Parkinson-, és az Alzheimer-kór, valamint az egyéb kognitív károsodásokat és demenciát okozó betegségek világszerte közvetlenül 44 millió embert érintenek. Ha azonban ehhez hozzávesszük az érintettek hozzátartozóit és a szociális- és egészségügyi ellátórendszerben ezeket a betegeket segítőket, egy jóval nagyobb számot kapunk. Tehát egy olyan betegségről van szó, melynek egyaránt van orvosi és társadalmi jelentősége is.

A betegség jelentős költségekkel jár. A demenciával kapcsolatos kiadások az Európai Unióban elérik a GDP 0,5 százalékát. Bár a fejlett országok egyre nagyobb összegeket költenek e kórképek gyógyítására, illetve arra, hogy a betegség előrehaladását lassítsák, eddig áttörő eredményt nem sikerült elérniük. Az előrejelzések szerint a demenciától szenvedő betegek száma 2030-ra megduplázódik, 2050-ra pedig háromszorosára növekszik.

Érthető tehát, hogy a megfelelő gyógymódok megtalálása mellett egyre komolyabb feladat a betegségek korai diagnózisa, az önállóság és az életminőség fenntartása. Ebben a feladatban kiemelkedő szerepe van a tudományos felméréseken alapuló, informatikai és egészségügyi módszereket integráló megoldásoknak. Ezek kialakítását és támogatását tűzte ki célul az európai ICT4Life projekt.

Az ICT4Life projekt fejlesztéseinek céljai

  • A beteg folyamatos monitorozása, hogy ennek köszönhetően lehetővé váljon a korai riasztás és az azonnali beavatkozás;
  • Az otthoni balesetek (például elesés), a szociális elszigeteltség, a depresszió és más érzelmi nehézségek, valamint a gyógyszeres kezelés problémáinak megelőzése;
  • A beteg függetlenségének, biztonságának és szociális kapcsolatainak megőrzése;
  • A gondozók támogatása, és az érzelmi stressz csökkentése.

A hazai pilot

Büszkék vagyunk rá, hogy az ICT4Life együttműködés keretében Franciaország és Spanyolország mellett 2018. márciusában Magyarországon is elindulhatott az első kísérleti projekt, amelyben a betegek megfigyelése mellett számos támogató szolgáltatás is kipróbálhatnak a résztvevők, amelyek egy részét a NETIS fejlesztette.

Egy Pécsett működő nappali gondozóközpont öt betege kapott olyan elektronikus karkötőt, melyek szenzorok segítségével gyűjtik és továbbítják az információkat a betegek mozgásáról, viselkedéséről, hogy az adatok kiértékelésével és a szolgáltatásokról szóló visszajelzések alapján közelebb kerülhessünk a betegek szükségleteinek megismeréséhez, ezáltal hatékonyabban tudunk számukra segítséget és megoldásokat nyújtani.

Az ICT4Life projektről

A hároméves, az európai Horizon2020 keretprogram támogatásával megvalósuló ICT4Life K+F projekt 6 európai ország 9 szervezetének (Artica Telemedicina, Universidad Politecnica Madrid, Asociacion Parkinson Madrid, University of Maastricht, CERTH, E-Seniors, HOPE, NETIS, Pécsi Tudományegyetem) közreműködésével hozta létre az ICT4Life informatikai platformot. Ennek célja az Alzheimer- vagy Parkinson-kórral, illetve demenciával élő emberek és környezetük (köztük a családtagok, orvosok vagy szociális gondozók) támogatása. Kiemelt célja a betegek önállóságának megerősítése, életminőségük javítása, miközben környezetük is számos területen kap az informatikai eszközök által segítséget.

Szerző: Lajkó Éva

Loading...

Legutóbbi posztok