VR technológia a demenciában szenvedő betegeknek

A technológia segít, hogy jobbá tegye életünk minden területét. A VR (virtual reality – virtuális valóság) megoldások megtalálták az utat az orvostudományhoz is: egy ausztrál vállalat kifejlesztett egy VR-megoldást, amely segít a demenciában szenvedőknek, egy holland fejlesztés pedig segít a kórházban élő embereknek, hogy kapcsolatban maradhassanak az iskolájukkal vagy a szeretteikkel.

Érdekelné egy kenus kirándulás? Szeretné megtapasztalni, hogy milyen a búvárkodás? Vagy inkább egy olasz gondola építését szeretné megnézni? Egy idős, demens, idősek otthonában élő embernek ezek a tevékenységek lehetetlennek tűnhetnek, azonban ha az ápolók adnak egy VR szemüveget, ezek mind lehetővé válnak.

A VR technológia már mélyen elmerült az orvostudományban. A Stanford Egyetemen a diákok VR szemüvegeket használnak, hogy láthassák belülről egy csecsemő dobogó szívét, és felfedezzék a veleszületett szívhibákat. Az orvostanhallgatók körbe tudnak járni egy dobogó szívet, befolyásolhatják és megfigyelhetik, hogy a változások hogyan befolyásolják a szerv szabályos működését. Sőt, a londoni St. Mary’s Kórházban az orvosok AR-technológiát (augmented reality – kiterjesztett valóság) használtak fel egy műtét során, CT-felvételeket vetítették átfedésben a beteg lábára, hogy megkönnyítsék a rekonstrukciót. Az orvosi szakértők tanulmányai szerint a VR eszközök segítenek a fájdalom kezelésében is.

Egy ausztrál vállalat kifejlesztett egy VR egységet, amely kifejezetten az ápolási otthonokban élő, demenciában szenvedők életminőségének javítására irányul. A fejlesztés mögött személyes okok vannak: a fejlesztő édesapját (aki a cég alapítója is egyben) demenciával diagnosztizálták. Az idősotthonokban minden a kényelemről és az ápolásról szó, kevés teret hagyva a szórakozásnak és az örömnek, a mozgáskorlátozottak számára pedig még korlátozottabbak a lehetőségek a szórakozásra. Ezen viszont a VR képes változtatni, a technológia segítségével olyan nyugalmat árasztó tartalmakat nézhetnek a betegek, amely visszaadja az emlékeket és a tapasztalatokat azoknak, akiknek ez a legjobban hiányzik. Az ápolók nyomon követhetik VR-tapasztalatokat egy tableten, amely segíti a kommunikációt a személyzet és a betegek között.

Egy holland cég ezt a koncepciót még tovább fejlesztette a VRiend fejlesztésével. A cég egy kis eszközt épített, amely beolvassa és rögzíti a környezetet, amelyben elhelyezték, hogy aztán ezt a környezetet egy másik helyre továbbítsa. A VRiend ezután csatlakozik egy speciálisan tervezett VR szemüveghez, és a szemüveget viselő személy jelen lehet abban a virtuális környezetben, ahol az eszköz is van, miközben valójában egy ápolási otthonban vagy egy kórházban van. A technológiát főként beteg gyermekek az iskolájukhoz történő csatlakoztatására vagy a mozgáskorlátozott idősek és szeretteik összekapcsolására használják.

Az idős emberekre és a demenciában szenvedőkre jó hatással van a technológia. A VR egyedülálló élményt nyújt számukra, amely valós, életszerű helyzeteket teremt számukra, okot ad nekik arra, hogy felhívják a hozzátartozóikat, vagy hogy átmenjenek a szomszédos szobába, és elmeséljék a tapasztalataikat, és ez az, ami igazán számít.

Szerzők: Lajkó Éva és Varga László

CES 2019: a legjobb egészségügyi kütyük

Minden évben rengeteg informatikai kütyü árasztja el a Consumer Electric Show (CES) termeit Las Vegasban. Kiválasztottuk az idei újdonságok közül az öt legjobb egészségügyi kütyüt.

Omron Heart Guide, vérnyomásmérő

Az eszköz 2018-ban debütált, de egy évig tartott, amíg az FDA jóváhagyta a monitort. Ez a vérnyomásmérő abban különbözik a versenytársaitól, hogy ez az első és egyetlen hordható vérnyomásmérő, amely megbízható, az FDA által jóváhagyott vérnyomásmérést hajt végre, közvetlenül a csuklón. Más elsődleges egészségügyi mutatókat is rögzít, például a lépések számát, az alvási mintákat, de értesít a bejövő hívásokról és szöveges üzenetekről is. A monitor ugyanúgy működik, mint más vérnyomásmérők: az óra sávja egy gombnyomással felfújódik, és 30-40 másodperc múlva a kijelzőn megjelenik az érték, amely egyből készen is áll arra, hogy továbbítsuk az orvosunk felé.

EKG egy karórában

Ebben az évben több gyártó is megjelentetett olyan karórákat, amelyek a csuklón mérik szívritmust, amikor gyors vagy kimaradt szívverést tapasztalunk. Az Apple és a Withings a szolgáltatás legismertebb nagykövetei.

Pria, segítség az otthoni ápolásban a Black+Deckertől

Amit szeretünk Priában, az otthonápolási segítőben az az, hogy egy automata gyógyszeradagolóval van ellátva, amely akár 28 adagot is képes tárolni. Ha a beteg naponta kétszer veszi a gyógyszert, a gondozó 14 nap után tölti fel a gépet. A tabletták egy kis tartályba esnek. Pria érzékeli, amikor a beteg elveszi a tartályt a helyéről, így ha a beteg elfelejti bevenni a gyógyszereit, egy elektronikus figyelmeztetést kap a gondozó. Pria asszisztensként is szolgál, emlékezteti a betegeket a közelgő orvosi időpontokról, eseményekről, stb.

Quell 2.0 fájdalomcsillapító

A krónikus fájdalom emberek millióit érinti, ezért nélkülözhetetlenek a gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítók. A Quell hatékony fájdalomcsillapítást kínál a nap 24 órájában, a hét minden napján. A készülék bőrön keresztüli elektromos idegstimulációt végez, ezáltal jelentősen csökkenti a krónikus fájdalmat. A Quell körülveszi a fájdalom körüli területet, és egy elektródán keresztül impulzust ad, amelyet a viselője egy meleg rezgésként érzékel, és amely serkenti az érzékszerveket, amelyek aztán a jeleket továbbítják az agynak, az agy pedig természetes opioidokat bocsát ki a fájdalom blokkolására. A Quellhez tartozó alkalmazásban a beteg követheti a kezelést. Több tényező is függ, hogy az eszköz egy adott személy számára beválik-e, de érdemes megpróbálni.

Testcard vizeletteszt

A képeslapban lévő vizeletvizsgálat már nem sci-fi: a kártya tartalmaz egy kis pisi szalagot, amely a színét az adott problémának megfelelően megváltoztatja. Miután a páciens rápisil a csíkra, a szín megváltozik. A mobilalkalmazás megvizsgálja ezt a csíkot és diagnosztizál. A teszt megspórolhat egy látogatást az orvoshoz, és azt is elmondja a felhasználónak, hogy mit kell tennie, mindezt 3,99 dollárért.

Szerző: Gelencsér Zoltán

Hat informatikai biztonsági tipp az egészségügyi szervezetek számára

2012-ben az FBI igazgatója, Robert Mueller megállapította, hogy „Csak kétféle vállalat létezik: azok, akiknek a rendszerét már feltörték, és azok, akikét majd csak fogják.” A több informatikai alkalmazást is használó egészségügyi szervezeteknek tisztában kell lenniük az informatikai biztonság fontosságával, a fenyegető veszélyekkel és azok rendszeres felülvizsgálatával.

Az adatbiztonság szempontjából az egészségügy a leginkább sérülékeny ágazat. Ez az iparág a betegre vonatkozó személyes egészségügyi adatok alapján működik. Bizonyos pontokon ezek az adatok elkerülhetetlenül digitálisak, ezért a vezetőknek foglalkozniuk kell a biztonsággal. Az informatikai biztonság nem egy cél, hanem egy folyamatosan változó csatatér, ahol a játékosok is folyamatosan változnak. Ezek a játékosok új technológiák, új adatok és kifinomultabb ellenfelek.

Szóval, mi az az IT biztonsági stratégia, amelyet egy egészségügyi vállalatnak folytatnia kell?

A fenyegetések prioritása

Keresse meg a vállalat legkiszolgáltatottabb informatikai rendszereit, és először azokat védje meg. A küldetés-specifikus műveletekre gyakorolt potenciális hatása miatt kockázatok azonosítása, prioritása és kezelése fontos annak érdekében, hogy egyensúlyba hozhassa a biztonsági igényeket a költség- és kockázati megfontolásokkal, ezáltal olyan vállalati megoldást tervezve, amely biztosítja az emberek, létesítmények, folyamatok és technológiák védelmét.

A megfelelés még nem biztonság

A szabályozás elsősorban a megfelelésről szól, de ez nem egyenlő az informatikai biztonsággal. Természetesen a szervezetnek a meglévő szabályok betartása érdekében szüksége van informatikai biztonságra.

Alakítson ki IT biztonsági politikát

Alakítson ki IT biztonsági politikát, és negyedévente frissítse ezt a stratégiát. Érvényesítse és hajtsa is végre ezeket az irányelveket.

Legyen proaktív

Az új szereplők folyamatosan alakítják az informatikai biztonsági változásokat. Mindig ellenőrizze üzleti céljait, vegye figyelembe az új informatikai fenyegetéseket és az új informatikai rendszereket, amikor frissíti a számítógépes biztonsági irányelveket.

Ne felejtse el képezni a kollégáit

Ne felejtsd el, hogy munkatársai aktívan részt vesznek az informatikai számítógépes biztonsági stratégiában. Tájékoztassa őket az új technológiákról, magyarázza el, hogy miért tervezték meg az adott üzleti folyamatot, és miért van szükség a biztonságos végrehajtásra. Rendszeresen frissítse tudásukat az új fenyegetésekről, a csalásokról, az adatszivárgási pontokról. Határozza meg a viselkedési szabályokat, amelyek leírják, hogyan kezeljék és védjék a betegek adatait és más fontos információkat. Tartsa naprakészen és frissen kollégái informatikai biztonsági ismereteit.

Fejlesszen ki egy kommunikációs stratégiát egy válsághelyzetre és próbálja is ki

Még akkor is, ha egy robusztus informatikai biztonsági infrastruktúra áll rendelkezésre, és a személyzet is képzett, és Ön proaktívan felülvizsgálja az irányelveket, akkor is előfordulhat, hogy támadás éri. Egy vészforgatókönyv kidolgozása, az információáramlás alapos leírása mind a pénzügyi veszteségek és a jó hírnév elvesztésének elkerülése érdekében szükséges lépések.

Szerző: Máthé Zoltán

Semmi sem helyettesíti az emberi érintést

Véleményem szerint a technológia nem a technológia kedvéért van, hanem azért, hogy segítsen az embereknek jobb és teljesebb életet élni, még ha krónikus betegségben is szenved. Az utóbbi időben számos példát találtam arra, hogy a különböző egészségügyi intézmények hogyan használják a mesterséges intelligenciát (AI – Artifical Intelligence) a betegek életének jobbá tétele érdekében. Az alábbiakban megmutatom azokat, amelyeket a legjobbaknak tartok.

Kezdjük egy nagyon számszerűsíthető példával: a 200 kontra 11 000 dollár. Atlanta legnagyobb közkórháza, a Grady Health a visszafogadásra összpontosított; csökkenteni akarták a kórházba visszatérő emberek százalékát. A mesterséges intelligenciát és a betegek adatait felhasználva azt vizsgálták, hogy a közelmúltban hazaengedett betegek közül kik azok, akiknél fennáll annak az esélye, hogy vissza fognak térni a kórházba valamilyen panasszal, amely kórház által korábban megelőzhető lett volna. Elkezdték felvenni a kapcsolatot ezekkel a páciensekkel, személyes látogatásukon keresztül, a mobil, integrált egészségügyi egységükből, amely a sürgősségi orvosi személyzetéből állt. Ez az otthoni látogatás 200 dollárba kerül, a visszafogadást követően a kórházi számla végösszege nagyjából 11 000 dollár. Az eredmények ígéretesek, több mint 300 esetben a betegek elkerülték a visszatérést.

Az MIT egy szociális robotot fejleszt, amely segíthet a beteg érzelmi jólétének biztosításában. Gyermekekkel tesztelték a robotot, és az eredmények ígéretesek. A kutatócsoport azt állapította meg, hogy azok a gyerekek, akiket robotok láttak el, beszédesebbek voltak, mint azok, akikkel digitális avatár vagy plüss mackó volt. Minél jobban figyel a gyerek, annál többet tud tenni a szakember érte. Míg ez a robot kifejezetten gyerekeknek lett kifejlesztve, ez a fajta szociális robot használható az egyre növekvő, elöregedő népesség gondozására is.

Számos példa van erre a területre. Nemrégiben olvastam a The New York Times-ban, hogy egy demens és Alzheimer-kóros betegekkel foglalkozó idősek otthonában teszteltek egy apró robotot, akit Zorának hívnak. A páciensek nagyon jól reagáltak a kis robotra, sokukban kialakult egyfajta érzelmi kötődés is a Zora iránt, és úgy kezelték a robotot, mint egy kisbabát, a kezükben tartották és puszit adtak neki. Néhány ápoló a robotot csak egy drága játéknak tekinti, ami lefoglalja a betegeket.

Zora azonban sokkal több ennél, a robot vezeti a napi gyakorlatokat és beszél az idősekkel, de nem adja ki a gyógyszereket vagy az ételeket a betegeknek, mert ezek olyan intim pillanatok, amelyeket egyetlen robot sem végezhet el. Semmi sem fogja helyettesíteni az emberi érintést, az emberi melegséget, amire minden betegnek szüksége van.

Szerző: Gelencsér Zoltán

Biztonságos tervezés – az egészségügyi informatikában is!

Egy nyaralásom alkalmával egy kis szállodában laktam, melynek tulajdonosa régi technológiai eszközöket gyűjtött, és büszkén meg is mutatta az egyetlen és még mindig működő zenegépét. A gép az 1960-as években készült, és meglepetésemre ez az egyike azon korai eszközöknek, amelyek az adatokat mikrochipre rögzítette, például, hogy hányszor játszották le az adott dalt. A rádióállomások tulajdonosai – természetesen nem online – gyűjtötték ezeket az adatokat, és a lejátszási listájukat a zenegépekből kiolvasott adatok szerint állították össze.

Ez egy régi példa arra, hogyan alakított az adat és a technológia egész iparágakat. Akkoriban még csak néhányan tudták, hogy hogyan olvassák ki a mikrochip adatait, és az eszközt fizikailag kellett elérni, hiszen az internet még évtizedeket váratott magára.

Napjainkban, 2019-ben, amikor mindannyiunk kezében van egy miniatűr számítógép, egy úgynevezett okostelefon, már nem lepődünk meg, hogy a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy intelligens ajtócsengőink legyenek, pacemakereket ültessenek be a testünkbe, vagy okostelefonok, fitnesz trackerek gyűjtsék az adatokat rólunk nap mint nap. A régi szokások – amelyek akkoriban alakultak ki, amikor a készülékek, mint például a zenegépek, még nem tudtak csatlakozni az internethez – ragaszkodnak hozzánk: az olcsóbb IoT eszközöket úgy tervezték, hogy figyelmen kívül hagyják az alapvető informatikai biztonsági gyakorlatokat. Majdnem azt írtam, hogy informatikai biztonsági szabványokat, de sajnos, amikor az IoT- ről beszélünk, általános érvényű szabványok nem léteznek. Az informatikai biztonság hiánya azt jelenti, hogy ezek az olcsó eszközök érzékenyek a támadásokra, előfordulhat adatszivárgás, tehát jelentős biztonsági kockázatot jelentenek.

Folytatva a nem túl jó híreket, a leggyakrabban használt egészségügyi informatikai eszközök alapkoncepcióját úgy tervezték meg, hogy az internet és az informatikai biztonság még nem volt fontos téma, vagyis a biztonság nem volt szempont a készülék tervezése során. Ez lehetővé tette a fitnesz trackerek számára, hogy lássák a felhasználók tartózkodási helyét, vagy egy kis kutakodás után például katonai bázisok helyszíneit és a katonák titkos útvonalait is fel lehetett fedni.

Közel 500 000 pacemakert kellett visszahívni szoftverfrissítésre, mert az eszközök sebezhetők voltak, de szerencsére a hibákat nem volt könnyű kihasználni. Ebben az esetben a sérülékenység lehetővé tette a támadók számára, hogy hozzáférjenek a pacemaker parancsaihoz, hogy megváltoztassák a beállításokat, vagy más módon zavarják a szívritmus-szabályozó tervezett funkcióit. A lehetséges súlyos következmények ellenére a támadásokat nem lehetett könnyen véghezvinni, mivel nem volt nyilvánosan használható kód a támadások fejlesztésére, és az adatszerzés magas szintű ismereteket igényelt, amelynek nagyon kevés programozó van birtokában, emellett pedig a támadóknak elég közel kellett lenniük (néhány centiméterre) az adott pacemakertől, hogy lehetővé tegyék az RF kommunikációt.

Mint azt tudjuk, az egészségügyi intézmények, a kórházak érzékenyebbek a külső zsarolóvírus támadásokra (amikor a támadók orvosi adatokat titkosítanak, és csak akkor oldják fel ezt, ha váltságdíjat fizetnek nekik). A valószínűség kockázatát növeli az informatikai infrastruktúra viszonylag öreg kora, az érzékeny adatokhoz való időérzékeny hozzáférés, a csatlakoztatott eszközök száma, és az orvosi személyzet informatikai biztonsággal kapcsolatos szakértelmének relatív hiánya.

A fent említett biztonsági kockázatok ellenére továbbra is támogatjuk az egészségügyi informatikai technológiák használatát. A biztonság minden eszközön elengedhetetlen, és sok eszköz tervezője a biztonságot első számú prioritásnak tekinti. Ha az eszközgyártók, az egészségügyben dolgozó szoftverfejlesztők követik az alapvető informatikai biztonsági gyakorlatokat – amint azt az Egyesült Királyság kormánya a tavalyi évben felsorolta – a megjelenő termékek és szolgáltatások valóban az emberek szükségleteit fogják szolgálni, minőségi életet biztosítva a krónikus betegségekben élő betegeknek. Az egészségügyi szakemberek adat alapú döntése azt jelenti, hogy jobb diagnózis jön létre és megalapozottabb döntések születnek. Tehát kérjük, hogy használjon biztonságos, tesztelt, minőségi eszközöket és megoldásokat az egészsége megőrzésére és javítására!

U.i.: Ha túl elfoglalt, hogy megkeresse az interneten az IoT eszközök javasolt biztonsági protokollját, a lista itt van:

Gyakorlati kódex (fontossági sorrendben):

1. Nincs alapértelmezett jelszó

2. Biztosítson egy sebezhetőségi közzétételi politikát

3. Folyamatosan adjon ki frissítéseket a szoftverhez

4. Biztonságosan tárolja a hitelesítő adatokat és a biztonsági szempontból érzékeny adatokat

5. Biztonságosan kommunikáljon

6. Minimalizálja a támadási felületeket

7. Biztosítsa a szoftver integritását

8. Biztosítsa a személyes adatok védelmét

9. Legyen ellenálló a leállásokkal szemben

10. Figyelje a rendszer telemetrikus adatait

11. A fogyasztók számára egyszerűvé teszi a személyes adatok törlését

12. Könnyűvé kell tenni az eszközök telepítését és karbantartását

13. Ellenőrizze és érvényesítse a betáplált adatokat

Szerző: Máthé Zoltán

Loading...

Legutóbbi posztok