A technológia segít, hogy jobbá tegye életünk minden területét. A VR (virtual reality – virtuális valóság) megoldások megtalálták az utat az orvostudományhoz is: egy ausztrál vállalat kifejlesztett egy VR-megoldást, amely segít a demenciában szenvedőknek, egy holland fejlesztés pedig segít a kórházban élő embereknek, hogy kapcsolatban maradhassanak az iskolájukkal vagy a szeretteikkel.

Érdekelné egy kenus kirándulás? Szeretné megtapasztalni, hogy milyen a búvárkodás? Vagy inkább egy olasz gondola építését szeretné megnézni? Egy idős, demens, idősek otthonában élő embernek ezek a tevékenységek lehetetlennek tűnhetnek, azonban ha az ápolók adnak egy VR szemüveget, ezek mind lehetővé válnak.

A VR technológia már mélyen elmerült az orvostudományban. A Stanford Egyetemen a diákok VR szemüvegeket használnak, hogy láthassák belülről egy csecsemő dobogó szívét, és felfedezzék a veleszületett szívhibákat. Az orvostanhallgatók körbe tudnak járni egy dobogó szívet, befolyásolhatják és megfigyelhetik, hogy a változások hogyan befolyásolják a szerv szabályos működését. Sőt, a londoni St. Mary’s Kórházban az orvosok AR-technológiát (augmented reality – kiterjesztett valóság) használtak fel egy műtét során, CT-felvételeket vetítették átfedésben a beteg lábára, hogy megkönnyítsék a rekonstrukciót. Az orvosi szakértők tanulmányai szerint a VR eszközök segítenek a fájdalom kezelésében is.

Egy ausztrál vállalat kifejlesztett egy VR egységet, amely kifejezetten az ápolási otthonokban élő, demenciában szenvedők életminőségének javítására irányul. A fejlesztés mögött személyes okok vannak: a fejlesztő édesapját (aki a cég alapítója is egyben) demenciával diagnosztizálták. Az idősotthonokban minden a kényelemről és az ápolásról szó, kevés teret hagyva a szórakozásnak és az örömnek, a mozgáskorlátozottak számára pedig még korlátozottabbak a lehetőségek a szórakozásra. Ezen viszont a VR képes változtatni, a technológia segítségével olyan nyugalmat árasztó tartalmakat nézhetnek a betegek, amely visszaadja az emlékeket és a tapasztalatokat azoknak, akiknek ez a legjobban hiányzik. Az ápolók nyomon követhetik VR-tapasztalatokat egy tableten, amely segíti a kommunikációt a személyzet és a betegek között.

Egy holland cég ezt a koncepciót még tovább fejlesztette a VRiend fejlesztésével. A cég egy kis eszközt épített, amely beolvassa és rögzíti a környezetet, amelyben elhelyezték, hogy aztán ezt a környezetet egy másik helyre továbbítsa. A VRiend ezután csatlakozik egy speciálisan tervezett VR szemüveghez, és a szemüveget viselő személy jelen lehet abban a virtuális környezetben, ahol az eszköz is van, miközben valójában egy ápolási otthonban vagy egy kórházban van. A technológiát főként beteg gyermekek az iskolájukhoz történő csatlakoztatására vagy a mozgáskorlátozott idősek és szeretteik összekapcsolására használják.

Az idős emberekre és a demenciában szenvedőkre jó hatással van a technológia. A VR egyedülálló élményt nyújt számukra, amely valós, életszerű helyzeteket teremt számukra, okot ad nekik arra, hogy felhívják a hozzátartozóikat, vagy hogy átmenjenek a szomszédos szobába, és elmeséljék a tapasztalataikat, és ez az, ami igazán számít.

Szerzők: Lajkó Éva és Varga László