Minden évben rengeteg informatikai kütyü árasztja el a Consumer Electric Show (CES) termeit Las Vegasban. Kiválasztottuk az idei újdonságok közül az öt legjobb egészségügyi kütyüt.

Omron Heart Guide, vérnyomásmérő

Az eszköz 2018-ban debütált, de egy évig tartott, amíg az FDA jóváhagyta a monitort. Ez a vérnyomásmérő abban különbözik a versenytársaitól, hogy ez az első és egyetlen hordható vérnyomásmérő, amely megbízható, az FDA által jóváhagyott vérnyomásmérést hajt végre, közvetlenül a csuklón. Más elsődleges egészségügyi mutatókat is rögzít, például a lépések számát, az alvási mintákat, de értesít a bejövő hívásokról és szöveges üzenetekről is. A monitor ugyanúgy működik, mint más vérnyomásmérők: az óra sávja egy gombnyomással felfújódik, és 30-40 másodperc múlva a kijelzőn megjelenik az érték, amely egyből készen is áll arra, hogy továbbítsuk az orvosunk felé.

EKG egy karórában

Ebben az évben több gyártó is megjelentetett olyan karórákat, amelyek a csuklón mérik szívritmust, amikor gyors vagy kimaradt szívverést tapasztalunk. Az Apple és a Withings a szolgáltatás legismertebb nagykövetei.

Pria, segítség az otthoni ápolásban a Black+Deckertől

Amit szeretünk Priában, az otthonápolási segítőben az az, hogy egy automata gyógyszeradagolóval van ellátva, amely akár 28 adagot is képes tárolni. Ha a beteg naponta kétszer veszi a gyógyszert, a gondozó 14 nap után tölti fel a gépet. A tabletták egy kis tartályba esnek. Pria érzékeli, amikor a beteg elveszi a tartályt a helyéről, így ha a beteg elfelejti bevenni a gyógyszereit, egy elektronikus figyelmeztetést kap a gondozó. Pria asszisztensként is szolgál, emlékezteti a betegeket a közelgő orvosi időpontokról, eseményekről, stb.

Quell 2.0 fájdalomcsillapító

A krónikus fájdalom emberek millióit érinti, ezért nélkülözhetetlenek a gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítók. A Quell hatékony fájdalomcsillapítást kínál a nap 24 órájában, a hét minden napján. A készülék bőrön keresztüli elektromos idegstimulációt végez, ezáltal jelentősen csökkenti a krónikus fájdalmat. A Quell körülveszi a fájdalom körüli területet, és egy elektródán keresztül impulzust ad, amelyet a viselője egy meleg rezgésként érzékel, és amely serkenti az érzékszerveket, amelyek aztán a jeleket továbbítják az agynak, az agy pedig természetes opioidokat bocsát ki a fájdalom blokkolására. A Quellhez tartozó alkalmazásban a beteg követheti a kezelést. Több tényező is függ, hogy az eszköz egy adott személy számára beválik-e, de érdemes megpróbálni.

Testcard vizeletteszt

A képeslapban lévő vizeletvizsgálat már nem sci-fi: a kártya tartalmaz egy kis pisi szalagot, amely a színét az adott problémának megfelelően megváltoztatja. Miután a páciens rápisil a csíkra, a szín megváltozik. A mobilalkalmazás megvizsgálja ezt a csíkot és diagnosztizál. A teszt megspórolhat egy látogatást az orvoshoz, és azt is elmondja a felhasználónak, hogy mit kell tennie, mindezt 3,99 dollárért.

Szerző: Gelencsér Zoltán