Az internetet használni tudó eszközök hálózata sokkal jobb, mint egy IT eszköz. A mesterséges intelligenciával (AI – artificial intelligence) és egy gondosan kiválasztott, jól integrált elemekkel rendelkező informatikai rendszerrel kombinálva egy egyedi hálózat segít a demenciában élő emberek életének javításában.

Az egyesült királyságbeli Surrey-ben több mint 6000 embert diagnosztizáltak demenciával, bár becslések szerint a betegség 16 801 embert érint, de közülük négyszáznak most nagyobb esélye van arra, hogy továbbra is az otthonában éljen. Az NHS (brit Országos Egészségügyi Szolgálat) egy olyan IT projektet vezet a régióban, melyet a demencia technológiai integrált egészségügyi menedzsmentjének (TIHM – Technology Integrated Health Management) hívnak, és amelynek négy célja van, amelyekkel mi teljes mértékben azonosulunk:

  • a demenciával élő emberek életének javítása;
  • a demens betegek támogatása, hogy biztonságban legyenek a saját otthonukban;
  • a kórházak és ápolási otthonok tehermentesítése; és
  • a gondozókat érő stressz enyhítése.

A projektben résztvevő emberek otthonait felszerelték érzékelőkkel, hordható eszközökkel, monitorokkal és más eszközökkel, amelyek egy IoT hálózatban gyűlnek össze, és otthonukban figyelik a betegek egészségi állapotát.

Ebben a projektben az NHS számos intézménnyel együttműködött; egyikük a Surrey Egyetem. Az egyetem tudósai olyan technológiát fejlesztettek ki, amely képes azonosítani és csökkenteni a húgyúti fertőzések (UTI) előfordulását, amely az idősek körében a leggyakoribb oka a kórházi látogatásoknak. Az egyetem látás-, beszéd- és jelfeldolgozó központjának informatikai szakemberei a már meglévő jelek alapján a húgyúti fertőzések korai tüneteinek azonosítására használt gépi tanulási algoritmusokat használtak. A cél az, hogy meghatározzuk a demenciában élő emberek egészségügyi problémáit, mielőtt kórházi ellátásra lenne szükségük, ezáltal segítve az orvosokat és az ápolókat.

Ez a gépi tanulási rendszer adatokat gyűjt a beteg otthonában található érzékelőktől. Az algoritmusok képesek voltak kimutatni a páciens testhőmérsékletének és éjszakai aktivitásának emelkedését, ami sikeresen vezetett a húgyúti fertőzések diagnózisához. A beteg otthonában lévő eszközökről közvetített adatokat – beleértve az érzékelőket és az életjeleket nyomon követő eszközöket – gépi tanulási technikákkal elemezték, és az egészségügyi problémákat egy digitális falon jelölték, amelyet az orvosi csapat figyelemmel kísér.

A korai eredmények ígéretesek. A tudósok remélik, hogy ez a vizsgálat ugyanolyan sikeres lesz, mint az első programjuk, amely jelentősen csökkentette a neuropszichiátriai tüneteket a projektben résztvevő 400 betegnél, amely eredményért a program további 1 millió fontot kapott az NHS-től.

Ami engem meggyőzött arról, hogy ez a program jó úton halad, az a programban résztvevő betegek és az ő rokonaik nyugodt arcai voltak a programban. Ön is megnézheti itt, a programról pedig itt olvashat bővebben.

Ez a pilot sokban hasonlít a PreDEM projektünkhöz. A PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) – Prevenciós szűrő vizsgálati rendszer lesz a megoldás a demencia korai fázisú vizsgálatában, még mielőtt az egyén időskorba érve a demencia könnyen észrevehető tüneteit mutatja. A PreDEM integrált felhő platformja összekötötte a betegeket és az ápolókat, valamint egy integrált csomagot biztosított az otthoni környezet intelligens megfigyelési technológiával történő felszereléséhez, hogy a beteg állapotában bekövetkező változásokat, a nem szokványos viselkedést vagy más figyelmeztető jeleket időben észlelje. A korai beavatkozás megakadályozhatja a szükségtelen kórházi ellátást vagy a beteg egészségének romlását, míg az összegyűjtött adatok segíthetnek az egészségügyi szakembereknek, hogy tovább vizsgálják és elemezzék őket a jövőbeli kezelés javítása érdekében.

A technológia használható a nem zavaró, de megbízható megfigyelésre, és segít a családtagoknak az ápolás emberi szempontjaira összpontosítani. Ha összekapcsoljuk ezt az eszközt az integrált gondozás koncepciójával, a demens betegek biztonságosabb alternatívával rendelkezhetnek, ha inkább otthonukban maradnának.

Szerző: Lajkó Éva