Bármerre nézünk, okosórákat és fitnesz karkötőket látunk az embereken, bár én nem látom a népesség leginkább reprezentatív mintáját, mivel leginkább tech-hozzáértő emberekkel dolgozom. A nem reprezentatív minta növekvő százaléka azonban az idősebb generációból származik. Úgy tűnik, hogy értik és élvezik a hordható kütyük által nyújtott előnyöket.

Ahogy a hordható eszközök piacáról kerestem statisztikákat, a nem reprezentatív minta az egész idősebb generációra jellemzőnek bizonyult. Az eMarketer által készített tanulmány szerint az 55 éves és idősebb amerikai állampolgárok ma már a naponta leggyorsabban növekvő, hordható eszközöket használó csoport.

A teljes népesség körében a növekedés lassabb lesz, 9% körül, ami azt jelenti, hogy 61 millió embernek lesz hordható eszköze. A technológiához értők legkisebb csoportja (17%) 25 és 34 év közöttiekből áll, a legnagyobb csoport (30%) pedig 45 évnél idősebbekből.

Mit jelentenek ezek a számok az orvosoknak és az egészségügyi szolgáltatóknak? Egy erős, technológia-orientált embercsoport saját kezében tartja az irányítást a hordható kütyükkel, hordozható orvostechnikai eszközökkel vagy más eszközzel, és így követik nyomon saját egészségügyi állapotukat. Ez azt jelenti, hogy készen állnak az egészségükre vonatkozó adatok gyűjtésére. Örömmel használják az IoHT (Internet Of Healthcare Things) eszközöket életminőségük javítására.

A következő nagy esemény

Az egészségügyi vezetők észrevették ezt a tendenciát, és lépéseket tesznek a következő nagy dologra. Ezek a területek a távoli betegmegfigyelés, jóllét és megelőzés, valamint műtétek.

Az IoHT a fizikai és digitális világok integrálása az egészségügyi ágazatban a hálózati kapcsolattal rendelkező tárgyakon keresztül. Az IoHT átalakítja a nyers adatokat egyszerű, aktív információkká és kommunikál más objektumokkal, gépekkel vagy emberekkel. Az IoHT segítségével javíthatunk az egészséghez való hozzáférésen, az ellátás minőségén, a fogyasztói tapasztalatokon és a működési hatékonyságon.

Az adatok azonban csak akkor jelentenek valamit, ha azt szakképzett egészségügyi szakemberek értelmezik és feldolgozzák. Az orvosoknak is be kellene kapcsolódniuk, és ösztönözniük kell a pácienseiket az IoHT használatára. Az adatok és információk lehetővé teszik az egészségügyi szakemberek számára, hogy bizonyítékokon alapuló diagnózist adjanak, hogy jobban kezeljék a betegeket, és hogy általában véve jobb eredményeket kapjanak. Preventív célokra vagy jobb diagnózis kialakítására használják az IT technológiát, amely óriási előnyökkel szolgál az orvosok és a betegek számára egyaránt. Ez a következő nagy esemény az orvostudományban, ami már jelenleg is zajlik. Ön is a részese lesz?

Szerző: Máthé Zoltán