Szándékosan használtam ezeket az erős szavakat a címben, de természetesen nincsen „idősödési járvány”, és az IT sem gyógyítja az időskori betegségeket. Ugyanakkor az informatika támogatójaként azt gondolom, hogy az egészségügyi és az informatikai fejlődés lehetővé teszi, hogy szüleink és nagyszüleink minőségi nyugdíjas életet éljenek, mind az őket körülvevő emberek szeretete, mind az informatikai megoldások segítségével.

Mi egy olyan környéken élünk, ahol szép házak, parkok, zöldterületek vesznek körül bennünket. Az itt élő családok életük különböző szakaszaiban vannak: mi vagyunk a kisgyermekes család, de frissen nyugdíjassá vált párok is akadnak a szomszédságban, és persze egyedül élők is. A legidősebb szomszédunk, Ágnes, már elmúlt 90 éves, és sajnos egyedül él, a férje két évvel ezelőtt, az idősebb fia pedig néhány hónapja hunyt el. Nemrégiben sokat romlott Ágnes állapota, sokszor az utcákon bolyongva találtunk rá, és nem tudta, hogy hogyan került oda és mit is csinál éppen. Gondviselői várják, hogy felszabaduljon egy hely valamelyik időseket ápoló otthonban, ahol folyamatos megfigyelés alatt tudják majd tartani, de addig mi, a szomszédok vagyunk az önkéntes „őrzői”.

Jelenleg ő az egyetlen az utcánkban, akire vigyáznunk kell, de ahogy a népesség egyre idősebb és idősebb lesz, ez a helyzet sajnos mindennapossá fog válni. Vessünk egy pillantást arra, hogy mit mutatnak az adatok!

A legfrissebb ENSZ-adatok szerint globálisan a 65 éves vagy annál idősebb népesség gyorsabban növekszik, mint az összes fiatalabb korosztály. A termékenység csökkenésével és a várható élettartam növekedésével párhuzamosan nő az egy bizonyos kor felettiek aránya is. Ez a jelenség a népesség elöregedése, mely az egész világot érinti. 2020-ban a becslések szerint 727 millió 65 éves vagy annál idősebb ember élt a világon, amely a világ népességének 9,3%-át teszi ki.

Európában 20,6% a 65 éves vagy idősebb népesség aránya. A világ más részein is gyors elöregedés fog bekövetkezni, így nagyjából 30 év múlva a világ valamennyi régiójának, Afrika kivételével, lakosságának majdnem a negyede lesz legalább 60 éves, így az idősek száma a világon 2030-ban 1,4 milliárdra, 2050-ben 2,1 milliárdra, míg 2100-ban 3,1 milliárdra is nőhet. A következő néhány évtizedben az idős lakosság további növekedése szinte elkerülhetetlen, tekintettel az elmúlt évtizedekben született korosztályok nagyságára.

Az idősek számos krónikus betegségben szenvednek, amelyek gyorsan csökkenthetik életminőségüket, és nagyon gyorsan válhatnak teherré az őket gondozó rokonaink számára. Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC) becslése szerint például az ízületi gyulladás a 65 év felettiek 49,7%-át érinti, amely sokuk számára tartós fájdalmat és alacsonyabb életminőséget eredményezhet.

Az Alzheimer Szövetség adatai szerint minden kilencedik 65 évnél idősebb ember szenved Alzheimer-kórban, de mivel a diagnosztizálás kihívást jelent, nehéz pontosan megmondani, hogy hány ember él ezzel a krónikus betegséggel együtt. A szakértők elismerik, hogy a kognitív károsodás széles körben gyakorol jelentős hatást az időskorúak egészségi állapotára, a biztonság és az önellátás kérdéseitől kezdve a gondozás költségéig, akár otthoni, akár ápolási intézményekről beszélünk.

Azonban az Alzheimer-kór csak egy azok közül az idült betegség közül, amelyek az időseket veszélyeztetik, hiszen beszélhetünk a Parkinson-kórról vagy például az csontritkulásról is, amelyek mind azt eredményezhetik, hogy az idősek kevésbé mozgékonyakká és potenciálisan fogyatékossá váljanak, mivel ők gyakrabban esnek el és nagyobb eséllyel szenvednek el csonttöréseket is, hiszen otthonuk tele van botlásveszélyekkel, úgy mint laza szőnyegek, csúszós fürdőszobai padlók, lépcsők.

Az egészségügyi informatika hatalmas hatással lehet az idősek életére, mivel már számos IT megoldás, eszköz és szolgáltatás elérhető az idősek számára, de ezekről bővebben majd a következő bejegyzésemben fogok írni.

Szerző: Varga László