A minap eszembe jutott egy régi vicc a gyermekkoromból. Az orvos a műtőből kijövet jókedvűen mondja: a műtét jól ment, a beteg meghalt. Akkoriban nem értettem, hogy hogyan lehetséges mindez? A sikeres műtét azt kellene, hogy jelentse, hogy a páciens jól van és él. Nem értettem, hogy egy technikailag kitűnő műtét hogy-hogy nem garantálja a páciens túlélését, és hogy más tényezők, mint például a beteg egészségügyi állapota, kora, vagy éppen a sebész szaktudása miként befolyásolhatja pozitív vagy negatív irányba a végeredményt.

A fenti információk mindegyike adatnak felel meg, amelyeknek pedig se szeri, se száma, köszönhetően a szenzorok sokaságának, amelyek mindent mérnek, amit csak lehet. A dolgok internete itt van, hogy segítsen az adatok gyűjtésében és a jól megalapozott döntések meghozatalában, ám nemcsak az otthonainkban, a munkahelyünkön, a repülőgépeken vagy az ipari épületekben, hanem már az egészségügyi ellátásban is. Az emberek ma már olyan személyes eszközöket, fitness trackereket viselnek, amelyek arra ösztönzik őket, hogy figyeljenek az egészségükre, hogy aztán később ezeket az adatokat megoszthassák az orvosukkal, akitől cserébe személyre szabott diagnózist kapnak.

Az egészségügyi informatika világában élünk, amelyben már elektronikus egészségügyi nyilvántartások (EHR) is léteznek, de nem a technológia kedvéért, hanem a betegek jobb ellátásáért, valamint a végzetes kimenetelű hibák számának redukálása érdekében. A személyre szabott génterápia korában pedig az informatikai eszközök segítenek nekünk még jobban megérteni és kezelni a betegeket.

Az Y-generáció, amely mobiltelefonnal és tablettel a kezében született, gyors, egymással összekapcsolt, nagymértékben digitalizált világban él, ahol minden a kezükben, vagy ha úgy tetszik, az ujjlenyomataikban van. Ám ez nem csak ennek a nemzedéknek sajátossága, hanem általában is jellemző, hogy a páciensek maguk tartják kézben az egészségüket érintő kérdéseket. Bejelentkezve a személyes betegportálra további információkat kérhetnek a diagnózisukról, új időpontokat egyeztethetnek, vagy egyszerűen csak újra felírathatják a gyógyszereiket.

Mint informatikai megoldásokkal szolgáló cég, a mi küldetésünk, hogy megértsük a betegek, az orvosok és az őket támogató egészségügyi dolgozók igényeit, hogy a háttérben, zökkenőmentesen működtetett szolgáltatásokat nyújtásunk, hogy hatékonyabbá tegyük az egészségügyi ellátást, valamint hogy a gyógyulási folyamat hatásosabb és fájdalommentes legyen. Az egészségügyi informatika segíti az orvosokat és a betegeket, hogy jobb döntéseket hozzanak, az eszközök pedig elegendő adatot, tudást, orvosi ismeretet és naprakész, klinikai szakvéleményeken alapuló iránymutatást biztosítanak a cél elérése érdekében. Ez pedig nem más, mint hogy a műtét jól menjen, és a beteg is túlélje.

Szerző: Varga László