Az előző bejegyzésemben a legfontosabb egészségügyi IT termékekről és olyan technológiákról írtam, amelyek javíthatják idősebb hozzátartozóink, barátaink életét. Számtalan problémára létezik már megoldás, például azoknak az időseknek, akik kézremegéstől szenvednek, már kifejlesztettek egy speciális, stabilizáló fogantyúval ellátott kanál, amely segíti az étkezésüket, amit így továbbra is családi körben tölthetnek. Alternatív megoldásként olyan termékek is rendelkezésre állnak, amelyek megkönnyítik az öltözködést azok számára, akik nem tudják használni az egyik kezüket, például egykezes övek, zoknik, vagy akár egykezes körömvágók.

Azonban még ezekkel az informatikai fejlesztésekkel együtt is hiányoznak bizonyos termékek. Barbara Beskind egy 94 éves designer, aki részmunkaidőben egy olyan vállalatnál dolgozik, amely szolgáltatásokat és termékeket kínál az időskorúak számára. Számos elképzelése van arról, hogy mi és hogyan segíthet a korosztályának, amelyekről be is számolt a The Wall Street Journalnak adott interjújában.

Esésmegelőzés

Barbara szerint például néhány hordható, felfújható légzsák segíthet megelőzni a csípősérüléseket esés esetén. Az otthoni balesetek végzetes kimenetelűek lehetnek az idősek számára, ezért minden olyan technológia, amely megakadályozhat egy esetleges esést, akár a fürdőszobában, akár a járdán, életet is menthet. Sőt, ha a baj mégis megtörtént, a gyors segítség is életmentőnek bizonyulhat, és szerencsére vészhívások leadására és fogadására már több megoldás is létezik.

Látást segítő eszközök

Az idősek közül sokaknak okoz nehézséget a színek megkülönböztetése, főként a színspektrum zöld-kék-lila árnyalatainak. Ahogy a szem öregszik, a vizuális rendszernek nagyobb intenzitású színekre van szüksége, hogy érzékelje az ingereket. A gyenge színmegkülönböztetés kölcsönhatásba kerül a rossz kontrasztérzékenységgel, és így a határvonalak észlelése is kihívást jelent. Egy olyan high tech szemüveg, amely kamerával és/vagy arcfelismerővel rendelkezik, és talán egy hangfelismerő technológiával is párosulnak, mindenképpen egy elem a kívánságlistán. Barbara például egy szemüveg prototípusát már elkészítette azok számára, akik makuladegenerációtól, ismertebb nevén szemfenéki meszesedéstől szenvednek, amely egyébként szintén egy időskori betegség.

Hallókészülékek

A hallás sajnos romlik a korral, az idősek gyakran nem hallják meg a leghétköznapibb dolgokat, például a csengőket, a telefonokat, vagy az ébresztőórákat. Egy olyan eszköz, amely csökkenti a háttérzajt és kiemeli a fontos hangokat, kiváló lenne. Egy olyan hallókészülék, amely éjjel, alvás közben is viselhető, szintén hiányzik.

Járáskönnyítők

Sok idősnek nehéz a séta, de nem szívesen használna sétabotot vagy járókeretet, mert megalázónak találja. Sokan teleszkópokkal ellátott, Nordic Walking botokat használnak, amelyek segítenek nekik elemelkedni a talajtól. Ezek a botok levehető gumi végekkel vannak ellátva, amelyek kemény felületekre, például aszfaltra alkalmazhatóak, vagy kemény, fém végek, amelyek a strandon, ösvényeken, vagy havas, jeges terepen segítik a biztonságosabb mozgást. Ettől függetlenül még mindig hiányoznak a kifejezetten időseknek tervezett segédeszközök. Barbara Beskind egy olyan alternatív sétabotot is fejleszt, amely függőleges markolattal rendelkezik, ezzel elősegítve a jó testtartás, valamint az alternatív kéz- és lábmozgások fenntartását.

Ha van bármilyen ötlete egy olyan termékre, amely segíthet, keressen rá a Google keresőjében, valószínűleg talál rá egy megfelelő terméket. Ha viszont mégsem, kérjük, hogy jelezze nekünk, hogy milyen egészségügyi IT szolgáltatás vagy termék tudná az Ön vagy egy hozzátartozója, barátja, páciense életét könnyebbé tenni. Bővítsük ezt a kívánságlistát együtt!

Szerző: Máthé Zoltán