Tudta, hogy egy bostoni szervezet, a T1Dexchange minden évben diabétesz innovációs kihívást szervez? A verseny cukorbetegeket és újítókat hoz össze, ezáltal számos új ötlet születik a cukorbetegség kezelésére.

A győzteseket tavaly májusban hirdették ki, de az ötletek és a prototípusok kidolgozása már korábban megtörtént. A tavalyi győztes a glukózra reagáló „okos glukagon” koncepciója lett, amely érzékeli az alacsony vércukorszintet, és automatikusan aktiválja a vércukorszint helyreállítását, hogy megakadályozza az életveszélyes hipoglikémia kialakulását. Az alapítvány 50 000 dollárt fizetett készpénzben, és 150 000 dollárnyi természetbeni támogatást nyújtott a fejlesztő cégnek, a média pedig teret nyújtott a publicitásra.

A második helyezett egy intelligens cipőtalpbetét, amely folyamatosan figyeli a cukorbetegek lábát, hogy nincs e rajta kialakulóban fekély, amely gyakori a cukorbetegek körében, és amely gyakorta amputációhoz vezet. A harmadik helyezett egy ultravékony, ragtapaszszerű pumpa, amely javíthatja a gyógyszerek hatékonyságát és csökkenti a költségeket is, különösen azoknál a betegeknél, akiknél a gyakori injekciós gyógyszeres kezelés nehézségeket okoz.

A közönség választása

A versenynek van egy közönségkedvenc választási szakasza is, ahol az online szavazók kiválaszthatják kedvenceiket. Ebben a kategóriában két győztes született: az első cég önálló biometrikus azonosítási és felügyeleti technológiát fejlesztett ki a cukorbetegség önálló kezelésének támogatására, a másik cég pedig egy zárt hurokrendszerrel rendelkező mesterséges hasnyálmirigyet fejlesztett ki.

Néhány ötlet, amely a döntőbe került, szintén ígéretes, és amelyek rövid bepillantást adnak, hogy milyen újítások várhatóak a jövőben. Az egyik vállalat ígéretet tett egy olyan készülékre, amely oxigént juttat a szembe, hogy megakadályozza az alacsony oxigénszintet és a vakságot. Egy másik egy nagyon vékony, rugalmas, tapaszszerű pumpa, amely több gyógyszert is képes egyszerre adagolni, és kevesebbe kerül, mint egy toll. Egy harmadik ötlet egy apró, vezeték nélküli, a felhasználóba ültethető glükózérzékelő, amely több mint egy hónapig működik, de egy CGM (continuous glucose monitoring – folyamatos glükózmegfigyelés) eszköz integrálva egy okosórába szintén egy várva várt fejlesztés.

Az okos tollak szintén újdonságok

Az okos tollak szintén újdonságok a cukorbetegség informatikai piacán. Az egyik ilyen egy többször használatos injektor toll okostelefon interfésszel, amely bluetooth-on keresztül egy okostelefonos alkalmazással párosítva a rendszer rögzíti, hogy hány egységnyi inzulint adott be a beteg az utolsó injekcióval, valamint hogy ez mikor történt. Ez az újítás nagy segítség lehet azoknak, akik naponta többször adagolnak maguknak inzulint. A toll 5–30 egységet tud szállítani, fél egységekre bontva. A toll egy évig működik töltés nélkül.

Mi a NETIS-nél (és a startup cégünknél, az ALSAD Medicalnál) olyan megoldáson dolgozunk, amely támogatja a cukorbetegek és a veseelégtelenségben szenvedő emberek mindennapi életét. Bár úgy gondoljuk, hogy az intelligens eszközök, mint például a CGM-ek, az intelligens órák vagy a vércukorszint-mérők integrációja kulcsfontosságú, azt is felfedeztük, hogy milyen fontosak lehetnek a „nem orvosi” tényezők, azaz a napi szokások, a táplálkozás, a hidratálás a testmozgás és más tevékenységek, beleértve a kiegyensúlyozott alvást is. Az alkalmazások és az innovációk segíthetnek egy megfelelő és könnyen kezelhető életmód vezetésében (beleértve az AI által támogatott, automatikusan létrehozott menüterveket, amelyek a felhasználó állapotához és preferenciáihoz igazodnak), mi pedig hamarosan közzétesszük a folyamatban lévő pilot kezdeti eredményeit.

Szerző: Varga László