Három évig tartó aktív és szoros együttműködés után az ICT4Life projekt látható és remélhetőleg tartós hatással volt a kognitív károsodással élő betegek mindennapi életére.

Technológiai partnerként a NETIS biztosította a szükséges informatikai hátteret nyolc partnernek, összekapcsolva a betegeket és az egészségügyi szakembereket felhasználóbarát ICT eszközökkel. Például a NETIS fejlesztett digitális interakciókövető megoldást, távrehabilitációs gyakorlatokat és egy integrált szociális támogatási palettát is. Továbbá a NETIS tervezte és építette az együttműködéshez szükséges IT platformot, amely integrált heterogén rendszereket és szolgáltatásokat, például felhő- és helyi platformokat, szerver alapú és szerver nélküli architektúrákat, hat különböző programozási nyelvet és keretrendszert, valamint öt adatbázis platformot.

Az ICT4Life projekt során személyre szabott szolgáltatásokat nyújtottunk minden érdekelt félnek, és egy olyan szolgáltatási platformot építettünk, amely integrálta a szociális és egészségügyi szempontokat, figyelemmel kísért betegeket fejlett, de nem tolakodó eszközökkel, amelyek adatokat és figyelmeztetéseket szolgáltattak. Szakembereink biztonságos kommunikációs csatornát hoztak létre valamennyi érdekelt fél között, biztosítva a bizalmas egészségügyi adatok védelmét a GDPR előírásait is figyelembe véve.

Az ICT4Life egy hároméves projekt volt, amelyet a Horizon 2020, az EU kutatási és innovációs keretprogramja finanszírozott, és amely 2016. január 19-én kezdődött azzal a céllal, hogy új szolgáltatásokat nyújtson az integrált ellátáshoz felhasználóbarát ICT-eszközök alkalmazásával, végül pedig javítsa a Parkinson- és az Alzheimer-kórral, vagy más demenciával élők, valamint gondozóik életminőségét és autonómiáját otthonukban.

A program a felhasználók oktatása és felhatalmazása révén az integrált ellátás modelljévé vált, a reaktív szolgáltatásnyújtástól egy valóban preventív és betegközpontú modellen át. A kezdeményezés kilenc partnert – köztük a NETIS-t – egyesítette, köztük egyetemek, az ipar és a végfelhasználók csoportjait, akik elkötelezték magukat a betegek életének javítására és Európa vezető szerepének előmozdítására az integrált ellátás személyre szabott szolgáltatásaiban.

Szerző: Lajkó Éva