Kétségtelen, hogy a cukorbetegség terjedése járványszerű, a felnőtt lakosság közel 10%-a szenved ettől a krónikus betegségtől. A jobb orvoslás és gyógyszerelés hosszabb életet biztosít a cukorbetegeknek, amelyben a napi nyolcszoros ujjszúrás nem egy életképes alternatíva.

A technológia fejlődése új lehetőséget teremtett a cukorbetegség kezelésében. Alkalmazások, informatikai eszközök segítségével a betegek kezelhetik állapotukat, így jobb életet élhetnek, jobban megértve, hogy a testük miként reagál és dolgozza fel a cukrot a különböző típusú tevékenységek során.

Ingyenes alkalmazások a jobb életért

Sok ingyenes mobilalkalmazás nyújt információt, támogatást a betegnek, és coaching tanácsokat adnak az új életmódhoz. Például a mySugr Coaching alkalmazás mögött az ismert cukorbetegség-oktató és számos könyv szerzője, Gary Scheiner és csapata áll, akik minden kérdésére válaszolnak. A szakértői csoport egyaránt várja az újonnan diagnosztizált betegeket, és az évek óta cukorbetegeket is, akiknek életmódjuk javítására van szükségük. Ha konkrétabbak akarunk lenni, az alkalmazást összepárosítják egy kompatibilis eszközzel, amely automatikusan rögzíti a vércukorszintet, így a tanácsadók könnyen áttekinthetik az adatokat.

A Fooducate a felhasználókat a helyes táplálkozásra tanítja, ugyanis segít kiiktatni az egészségtelen ételeket. Csak le kell olvasni a tápértékre vonatkozó címkét, és a program megmutatja az összetevőket, valamint a különböző élelmiszerekhez rendelt egészségügyi besorolásokat is. A Glucosio egy alkalmazás az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek számára, amely figyelemmel kíséri az olyan fontos mérőszámokat, mint a testsúly, a hemoglobin A1C, a ketonok, a koleszterin, a vérnyomás, és így tovább. Az alkalmazás továbbá tartalmazza a glükóz céleszközöket és egy HbA1c átváltó számológépet is. A legjobb 2018-as cukorbetegség-alkalmazások listája itt olvasható, néhányuk ingyenes, mások az alkalmazáson belüli vásárlást vagy előfizetést kínálnak.

Az önsegítő alkalmazásoknak azonban lehetnek korlátjaik, kivéve, ha a beteget egy profi egészségügyi csapattal is összekötik, vagy ha „regionális” verziókkal rendelkeznek, amelyek a világ különböző részein élő emberek, különböző preferenciáit és lehetőségeit tükrözik. Ezek az alkalmazások gyakran hajlamosak a napi rutinok egy bizonyos elemére vagy az adatbevitel naplózására és elemzésére összpontosítani, például a laboratóriumi adatok, a táplálkozási elemek, a súlykontroll, vagy a testmozgás nyomon követése, ezáltal más funkciókban valamivel gyengébben teljesítenek, vagy egy adott eszközre, típusra/márkára korlátozzák az integrációt (például egy bizonyos típusú glükózmérő).

Ezek az alkalmazások sokkal okosabbak és személyre szabottabbak, mint a könyvek vagy a kézi adatgyűjtés. Bár naponta jelennek meg új megoldások, a korábbi verziók fontos funkcióinak integrálása hiányzott: vagy a „végső” megoldás, vagy a globális cukorbeteg-közösség egy-egy konkrét csoportjának kiszolgálása. Az új verziók jobb integrációt biztosíthatnak az új, viselhető egészségügyi eszközökkel, ezáltal lehetővé téve az intelligens életfunkciós adatok figyelését is.

Fájdalommentes glükózszint-figyelés

A folyamatos glükóz figyelők (Continuous Glucose Monitors – CGM) áruk miatt nem mindenki számára elérhetők, de a technológiai fejlődés csökkenti a költségeket. A CGM-ek lényegében olyan érzékelők, amelyet a beteg a testére helyez. Ez az érzékelő folyamatosan méri a vércukorszintet, 14 napig, anélkül, hogy a betegnek az ujjából kellene vért vennie. Az érzékelő nem kapcsolódik közvetlenül a véráramhoz, hanem az interstíciális (sejtek közötti) folyadékot méri, majd egy algoritmus segítségével megjósolja a vércukorszintet. A kapott adatok megmutatják, hogy a szintek miként változnak a nap folyamán. A CGM eszközöket olyan betegek is használhatják, akik inzulinpumpát, vagy naponta több injekciót is alkalmaznak.

Henrik Berggren a CMG lelkes támogatója, sok blogbejegyzést tesz közzé a készülékkel kapcsolatos tapasztalatairól. Berggren azonban nem elégedett meg ennyivel, hanem módosította a saját érzékelőjét, amely most 5 percenként továbbítja az adatokat, így biztosítva a folyamatos felügyelet.

A gyakori adatok lehetővé tették számára, hogy olyankor is mérje a vércukorszintjét, amikor az korábban lehetetlen volt, például munka vagy alvás közben, ezáltal pedig össze tudja kapcsolni a legmagasabb és a legalacsonyabb értékeket konkrét tevékenységekkel, például étkezéssel vagy testmozgással. A CGM használata során észrevette, hogy a kosárlabda jelentősen növelte a vércukorszintjét, ezért stratégiákat dolgozott ki a hatásának enyhítésére.

A CGM által továbbított adatokat egy ingyenes alkalmazás segítségével dolgozta fel, ez a Spike, amely jelzi a betegnek a túl magas vagy alacsony glükózértéket, az elmúlt 24 órában, a megadott mérési gyakoriság alapján mért vércukor adatokat pedig grafikonként jeleníti meg. Az alkalmazás lehetővé teszi a személyes inzulin és a szénhidrát bevitel rögzítését is. A Spike nem egy engedélyezett alkalmazás, hanem egy hacker-ökoszisztéma terméke, amely a cukorbetegség-kezelési eszközök körül létezik.

Okostollak és tűk

Ezeknek az informatikai eszközöknek a jóváhagyása és tesztelése során az alkalmazások sok energiát és időt igényelnek, így nem csoda, hogy az úgynevezett bio-hackerek saját maguk kísérleteztek, saját magukon. Megértjük, hogy a várakozás nem alternatíva a cukorbetegek számára, de lassú és megfontolt megközelítést javaslunk, és körültekintő tesztelést minden nem jóváhagyott alkalmazáshoz és eszközhöz.

Egy másik nagyon fontos kategória az új okostollak és tűk, amelyek jelenleg fejlesztés alatt állnak. Ezek rögzítik az injekciós adatokat, és információt küldenek egy okostelefonra, egy felhőbe, vagy egy egészségügyi szolgáltató oldalára. A szakértők úgy vélik, hogy ezeket az intelligens tollakat és tűket szélesebb körben fogják használni, mint a mesterséges hasnyálmirigyet, amely egy zárt hurokrendszer egy inzulinpumpával és egy folyamatos glükóz figyelővel, ahol az inzulinadagolás a CGM adatai alapján történik. Függetlenül attól, hogy milyen eszközt, technológiát vagy alkalmazást használunk, a cél egy jobb és teljesebb életet élni krónikus cukorbetegként. Ebben a folyamatban számos tényező számít: az étrend, a megfelelőség, a beteg tevékenységei és az orvosi támogatás. Az IT pedig itt van, hogy segítsen ezeknek a területeknek a támogatásában.

Szerző: Lajkó Éva