Amikor időseket kérdezünk, szinte mindegyiküknek ugyanaz a kívánsága: inkább otthonukban szeretnének élni az öregek otthonába költözés helyett. Ugyanakkor tisztában vannak azzal is, hogy a krónikus betegségek, mint például a demencia, megakadályozhatják ezt.

A Washington State University tudósai kifejlesztettek egy robotot, melynek segítségével az idősek fent említett kívánsága valósággá válhat. A kutatók már a fejlesztés kezdeti szakaszában elkészítettek egy tevékenységet támogató rendszerrel felszerelt robotot. Ez a rendszer olyan okosotthonba ágyazott érzékelőket használ, amelyek elősegítik a kutatásokat, ugyanis meghatározza, hogy a lakók hol tartózkodnak otthonukban, mit csinálnak, és mikor van szükségük segítségre a napi tevékenységekben. Szobákon és akadályokon is átnavigál, hogy megtalálja az embereket, videó utasításokat ad az egyszerű feladatok elvégzéséről, és a tulajdonosát olyan tárgyakhoz tudja elvezetni, mint a gyógyszerek vagy a konyhában lévő ételek.

A kutatók 26 önkéntes diák segítségével tesztelték a rendszert. Az okosotthonban három tevékenységet kellett elvégezniük a robot segítségével: előkészülni kutyasétáltatáshoz, gyógyszert bevenni étellel és vízzel, valamint meglocsolni a növényeket. Az okosotthon érzékelők észlelték, ha valamelyiküknek gondot okozott az egyik feladat, és a robot kapott egy üzenetet erről. A robot ezután megkereste a rászoruló személyt, és segítséget nyújtott neki egy táblagépes felületen keresztül.

A rászorulók jelezhetik, hogy szeretnének-e látni egy videót a tevékenységük következő lépéseiről, vagy a teljes feladatról, továbbá kérhetik a robotot, hogy vezesse őket a művelet befejezéséhez szükséges tárgyakhoz, mint például egy müzliszelethez a konyhában vagy a kutya pórázához.

Mi a következő lépés?

Bár a projekt még a fejlesztés korai szakaszában van, a robotrendszerrel kapcsolatos kezdeti eredmények ígéretesek. A kutatás következő lépése az lesz, hogy tesztelik a robot teljesítményét egy idősebb felnőtt csoporttal, hogy jobban megismerjék, milyen inputok, videó emlékeztetők és egyéb preferenciáik vannak a robottal kapcsolatban. A kísérletben résztvevő hallgatók kedvezően értékelték a robot teljesítményét, elmondásuk szerint a következő lépésekről szóló videók adták nekik a leghasznosabb információkat a tesztben.

Szerző: Gelencsér Zoltán