Kívánságlista egészségügyi IT termékekhez

Az előző bejegyzésemben a legfontosabb egészségügyi IT termékekről és olyan technológiákról írtam, amelyek javíthatják idősebb hozzátartozóink, barátaink életét. Számtalan problémára létezik már megoldás, például azoknak az időseknek, akik kézremegéstől szenvednek, már kifejlesztettek egy speciális, stabilizáló fogantyúval ellátott kanál, amely segíti az étkezésüket, amit így továbbra is családi körben tölthetnek. Alternatív megoldásként olyan termékek is rendelkezésre állnak, amelyek megkönnyítik az öltözködést azok számára, akik nem tudják használni az egyik kezüket, például egykezes övek, zoknik, vagy akár egykezes körömvágók.

Azonban még ezekkel az informatikai fejlesztésekkel együtt is hiányoznak bizonyos termékek. Barbara Beskind egy 94 éves designer, aki részmunkaidőben egy olyan vállalatnál dolgozik, amely szolgáltatásokat és termékeket kínál az időskorúak számára. Számos elképzelése van arról, hogy mi és hogyan segíthet a korosztályának, amelyekről be is számolt a The Wall Street Journalnak adott interjújában.

Esésmegelőzés

Barbara szerint például néhány hordható, felfújható légzsák segíthet megelőzni a csípősérüléseket esés esetén. Az otthoni balesetek végzetes kimenetelűek lehetnek az idősek számára, ezért minden olyan technológia, amely megakadályozhat egy esetleges esést, akár a fürdőszobában, akár a járdán, életet is menthet. Sőt, ha a baj mégis megtörtént, a gyors segítség is életmentőnek bizonyulhat, és szerencsére vészhívások leadására és fogadására már több megoldás is létezik.

Látást segítő eszközök

Az idősek közül sokaknak okoz nehézséget a színek megkülönböztetése, főként a színspektrum zöld-kék-lila árnyalatainak. Ahogy a szem öregszik, a vizuális rendszernek nagyobb intenzitású színekre van szüksége, hogy érzékelje az ingereket. A gyenge színmegkülönböztetés kölcsönhatásba kerül a rossz kontrasztérzékenységgel, és így a határvonalak észlelése is kihívást jelent. Egy olyan high tech szemüveg, amely kamerával és/vagy arcfelismerővel rendelkezik, és talán egy hangfelismerő technológiával is párosulnak, mindenképpen egy elem a kívánságlistán. Barbara például egy szemüveg prototípusát már elkészítette azok számára, akik makuladegenerációtól, ismertebb nevén szemfenéki meszesedéstől szenvednek, amely egyébként szintén egy időskori betegség.

Hallókészülékek

A hallás sajnos romlik a korral, az idősek gyakran nem hallják meg a leghétköznapibb dolgokat, például a csengőket, a telefonokat, vagy az ébresztőórákat. Egy olyan eszköz, amely csökkenti a háttérzajt és kiemeli a fontos hangokat, kiváló lenne. Egy olyan hallókészülék, amely éjjel, alvás közben is viselhető, szintén hiányzik.

Járáskönnyítők

Sok idősnek nehéz a séta, de nem szívesen használna sétabotot vagy járókeretet, mert megalázónak találja. Sokan teleszkópokkal ellátott, Nordic Walking botokat használnak, amelyek segítenek nekik elemelkedni a talajtól. Ezek a botok levehető gumi végekkel vannak ellátva, amelyek kemény felületekre, például aszfaltra alkalmazhatóak, vagy kemény, fém végek, amelyek a strandon, ösvényeken, vagy havas, jeges terepen segítik a biztonságosabb mozgást. Ettől függetlenül még mindig hiányoznak a kifejezetten időseknek tervezett segédeszközök. Barbara Beskind egy olyan alternatív sétabotot is fejleszt, amely függőleges markolattal rendelkezik, ezzel elősegítve a jó testtartás, valamint az alternatív kéz- és lábmozgások fenntartását.

Ha van bármilyen ötlete egy olyan termékre, amely segíthet, keressen rá a Google keresőjében, valószínűleg talál rá egy megfelelő terméket. Ha viszont mégsem, kérjük, hogy jelezze nekünk, hogy milyen egészségügyi IT szolgáltatás vagy termék tudná az Ön vagy egy hozzátartozója, barátja, páciense életét könnyebbé tenni. Bővítsük ezt a kívánságlistát együtt!

Szerző: Máthé Zoltán

Egészségügyi IT eszközök időseknek

Az egyik legutóbbi bejegyzésünkben arról írtunk, hogy az informatikai megoldások segíthetik az időseket abban, hogy boldog és kényelmes életet éljenek. Azt is megígértük, hogy végig vesszük, hogy milyen megoldások és technológiák használhatók erre a célra. Szóval, következzenek ezek!

Viselhető fitnesz eszközök

Mivel az alkotó elemek egyre kisebbek és olcsóbbak, a népszerűbb fitnesz karkötők és órák egy tucat érzékelőt tartalmaznak, így figyelemmel kísérhetik az alvási mintákat, a pulzusszámot és a vérnyomást is. A legegyszerűbb fitnesz eszközök csak a lényeges tevékenységeket figyelik, mint például a gyaloglás, futás, alvás, így gondosan válasszuk ki, hogy melyiket vásároljuk meg. Többségük könnyen használható és viszonylag olcsó is.

Ezek az eszközök a vérnyomást a csuklón mérik. Az American Heart Association szerint ezen a ponton a mérés általában magasabb és kevésbé pontos eredményt ad, mint a felső karon mérés általi. Azonban a vérnyomás és a szívfrekvenciás adatok hosszabb ideig történő mérése bizonyosságot adhat arról, hogy minden rendben van, vagy éppen ellenkezőleg és egy rejtett anomáliára derít fényt, amely egy orvosi szakembertől nagyobb figyelmet igényel.

Nagyi telefonok

A mai okostelefon-központú világban meglepő lehet, de nem mindenkinek van szüksége egy mobiltelefonra, amely a legújabb, multi-touch gesztusokkal, alkalmazás áruházakkal vagy a folyamatos közösségi médiás hírfolyamokkal is rendelkezik. Az idősek számára néha a telefonnak csak egy olyan eszköznek kell lennie, amelyen hívásokat kezdeményezhet és fogadhat a használója. A jó hír az, hogy ma már több olyan mobiltelefon is létezik, amelyek az idős polgárok közösségére összpontosítanak. Nagy gombokkal, segélyhívó tárcsázással és könnyen hozzáférhető, gyorshívó funkcióval is rendelkeznek. Van néhány olyan eszköz is, amelyek elsősorban az idősek számára készültek, amelyek mindig online vannak és folyamatosan figyelemmel kísérik a felhasználót és de facto helykövetőként is működnek.

Esés érzékelők

A gyártók már esésérzékelőket is kínálnak: ezeket az eszközöket mint órákat lehet viselni, általában egy segélyhívó gombbal és egy automatikus esésérzékelővel vannak ellátva. Az integrált pánik gomb segítséget nyújt a vészhelyzetekben, a hét minden napján, 24 órában elérhető hívásközpont készenléti állapotban van, hogy fogadja ezeket a hívásokat vagy riasztásokat.

Érzékelést támogató eszközök

Az idősebb felnőttek általában nehezen hallják és látják a dolgokat; érzékeik fokozatosan romlanak. Rengeteg hallókészülék kapható manapság, sok közülük speciális célokat szolgálnak, például az egyik segíti az embereket, hogy jobban hallhassák a televíziót anélkül, hogy a hangerőt felemelnék. A látás területén viszont korlátozottabbak a lehetőségek, a legjobb megoldás pedig több mint 700 éves, ez a szemüveg. Ez egy piaci rés, sok lehetőséggel.

Helymeghatározó eszközök

Azok az emberek, akik Alzheimer-kórral vagy időskori demenciával élnek, gyakran elfelejtik, hogy hol van az otthonuk, és néha messzire elbolyonganak azoktól a helyektől, amelyek ismerősek nekik. Egy cég intelligens cipőket fejlesztett ki, amelyek segítik a betegeket a hazatalálásban. Egy intelligens, hordható eszköz segítségével és egy „biztonságos zónával”, (amely egy olyan területet jelent, amely elég megbízható ahhoz, hogy az idős beteg kényelmesen mozoghasson benne), a betegek mindennapi életét megkönnyíthetjük és biztonságosabbá tehetjük. Ha a személy a zónán kívül mozog, a gondozókat értesítik, még mielőtt komolyabb baj történhetne.

Szerző: Máthé Zoltán

Orvosok, és IT szakemberek is

Egy utazás alkalmával meglátogattam egy közel 500 éves gyógyszertárat Kolozsvárott, Erdélyben. Ez a létesítmény ma már múzeum, amely pillantást enged abba, hogy mit jelentett a gyógyítás akkoriban. Porok, (számunkra) ismeretlen eredetű anyagok furcsa alakú üvegedények, laboratóriumi eszközök, régi gyógyszertári bútorok, rég elfelejtett gyógyszerek receptjei, középkori hivatali bélyegek – csupa olyasmi, amit akkoriban naponta használtak. Az alkímia szorosan kapcsolódik a gyógyszertanhoz, nem csoda, hogy a kémiai elemek periódusos rendszere is látható volt. Furcsa és kicsit félelmetes is volt egy pillantást vetni a történelemre.

Lépjünk előre 50 évet a jövőbe. Az AR (kiterjesztett valóság) és a VR (virtuális valóság) technológiát általában a belső szervek megjelenítésére használják, hogy jobb diagnózisok készülhessenek. A még kidolgozatlan képalkotó technológiák testünk színes 3D-s vizsgálatát teszik lehetővé, rétegenként, így minden szövetet és csontot alaposan meg lehet vizsgálni. Az egyedi, személyes egészségügyi adatokat beépített implantátumok segítségével gyűjtik össze, mely adatok másodpercenként kerülnek feltöltésre a felhőbe. Ha az adatok olvasata egy lehetséges vészhelyzetet jeleznek, a beteget a legközelebbi orvosi robot felé irányítják, ahol sürgős ellátást biztosítanak.

Az orvostanhallgatók teljesen virtuális környezetben tanulnak, ahol a vészhelyzetek, a ritka és fertőző betegségek elsőkézből tapasztalhatók meg. Az orvosok számtalan informatikai eszközt használnak, és nagyon gyorsan elemzik a beteg személyes egészségügyi adatait. Mindennaposak azok a műtétek, amelyek távoli vezérléssel, távoli helyekről történnek – gyakorlatilag bárhonnan, ahol emberek élnek, így az egészségügyi szakembereknek elég idejük van arra, hogy a kihívásokra összpontosítsanak.

Az ápolónőket részben mesterséges intelligencia rendszerek helyettesítik, amelyek kitöltik a szükséges papírokat, megrendelik a kellékeket és kérésre kiadják az adatokat. Az ápolók így a gondozás emberi oldalára több energiát tudnak fordítani, a betegekkel jobban kapcsolatban állhatnak, és minőségi időt tölthetnek velük.

Ez a digitális átalakulás most történik. A technológia jön, akár tetszik, akár nem. Feladatunk, hogy felkészüljünk, átvegyük a legjobb gyakorlatokat, és a bevált technológiákat beépítsük mindennapokba. Az orvosok képzett informatikai szakemberekké válnak, hogy jobban segíthessék a digitális világban élő betegeiket. Az orvosoknak IT szakembereknek kell lenniük ahhoz, hogy megértsék, milyen technológiákat lehet könnyen integrálni, milyen területeket a legérdemesebb automatizálni, és melyek azok, ahol szükség van az emberi érintésre.

Az informatika nemcsak az orvosi szakmát, hanem az orvosi oktatást is megváltoztatja. Egy az Egyesült Államokban működő iskola olyan speciális szakképzést nyújt, amely az orvostudomány oktatására vonatkozó mérnöki elveket alkalmaz, és az elemzés és a problémaalapú tanulás a tanterv minden területére kiterjed. Ahelyett, hogy orvosi iskolába kerülnének, hogy megismerjék az emberi szív- és érrendszeri rendszert és a mérnöki iskolát, hogy megismerjék a folyadékdinamikát, itt a diákok egyszerre megtanulják mindkettőt. Minden kurzusnak három oktatója van, hogy lefedjék a téma biológiai tudományát, klinikai alkalmazását és mérnöki szempontjait, így tehát a passzív informatikai fogyasztók aktívvá változnak.

Szerző: Varga László

Az adat hatalom

Esetünkben ez a hatalom a megelőzésre és az egészségünk megőrzésére utal. Úgy vélem, hogy ha rendelkezésünkre állnak gondosan összegyűjtött orvosi adatok, akkor csak a képzeletünkön múlhat, hogy abból jól értékelhető és használható eredményeket is kapjunk.

A neves Nature magazinban megjelent egy tanulmány, amely a fenti elméletemet igazolja, mégpedig azt, hogy az egészségügyi informatikai eszközök segítségével összegyűjtött adatok a személyre szabott, pontos gyógyszerek és kezelések kiindulópontjai.

A tanulmány során 1002 egészséges személyt vizsgáltak meg, ahol az egészséges azt jelentette, hogy az adott személy munkaképes, és amelynek során a kutatók stresszel kapcsolatos digitális fenotípusokat kerestek, amelyeknek a fiziológiai jelek megbízható indikátorai. Ebben a tanulmányban középkorú, irodai dolgozókat vizsgáltak, akik mind technológiai, pénzügyi vagy állami vállalatoknál alkalmazottak. A kutatók két évig, két egymást követő napon keresztül rögzítették az adatokat.

Az alanyok két hordozható eszközt kaptak a kutatóktól: egy mellkasra helyezhető tapaszt az elektrokardiogram és a pulzusgyorsulás mérésére, és egy csuklópántot a bőr vezetőképességének megfigyelésére, a bőr hőmérsékletének és a pulzus változásának mérésére. A tanulmányban az okostelefon által érzékelt adatokat is összegyűjtötték: helyzetet, mozgást, SMS-t, hívást, postafiók lehallgatást, telefonhasználatot, hang-, és környezeti érzékelőket. Egy korábbi, kisebb vizsgálat azt sugallta, hogy a stresszre adott fiziológiai válaszok egyénileg eltérőek.

Az adat vezérelt megközelítés alapján a vizsgálat olyan digitális fenotípusokat azonosított, amelyekre jellemzőek a rossz egészségügyi állapot jelzők és a magas depresszió, valamint a szorongás, továbbá a stressz pontszámok, amelyek a stresszre adott tompa fiziológiai válaszokhoz kapcsolódnak.

A vizsgálat eredményei alapul szolgálnak egy nagyszabású, ambuláns populációfigyeléshez, amelynek célja, hogy felfedezzék a stresszre adott fiziológiai válaszokat, továbbá ezek az eredmények fontosak a stressz-modellezési stratégiákkal kapcsolatban, jelezve, hogy a stressz-felismerési modelleket a fenotípusokhoz kell igazítani a több érzékelő adatforrás bevonásával, mivel a stresszre a különböző fiziológiai válaszokat adó személyek nem azonos egészségügyi állapotban vannak.

Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a nagyszabású, adat-vezérelt analitika használható a digitális fenotípusok kinyerésére és új nézőpontok létrehozására a stressz- és a betegségek felismerésében. A folyamatos stressz-felismerés alapján lehetővé válik, hogy személyre szabottan, időben beavatkozhassunk és megelőzzük a problémát – és a NETIS is ezen dolgozik.

Szerző: Varga László

Fiatalosan, játékokkal!

Egy teljesen új iparág van feltörekvőben: a kognitív játékok elménk fiatalítását és a demencia kialakulásának megelőzését ígérik. Az ICT4life projektben – melynek büszke tagja a NETIS – teszteltük az ilyen játékokat.

A nyugdíjas édesapám a keresztrejtvények nagy kedvelője, de amióta odaadtam neki a régi iPad-emet, felfedezett egy új módot arra, hogy szórakoztassa és formában tartsa a 74 éves agyát, mégpedig online kártyajátékokkal. Napi egy-két órát játszik, a szokásos sétája és a részmunkaidős munkája mellett. Úgy gondolom, hogy édesapám mindent megtesz azért, hogy fiatalos maradjon.

Nem ő az egyetlen, aki játékokat használ, hogy fiatalon tartsa az agyát, és a kognitív játékok iparága pontosan tudja ezt. Új, a mentális egészségünk megőrzését elősegítő játékok napi szinten jelennek meg, egyesek ingyenesen nyújtanak agytornáztató gyakorlatokat, mások előfizetésekhez kötik a hozzáférést. Nem csak a számítógépes vagy tablet-játékok, hanem az okostelevíziók is kínálnak rejtvényeket, fejtörőket és játékokat. Tehát nincs kifogás: játszanunk kell ahhoz, hogy fiatalok maradjunk.

Számos tudományos adat áll rendelkezésünkre, amelyekben egyetértenek abban, hogy a keresztrejtvények, a kirakók, a játékok fiatalon és aktívan tudják tartani az agyunkat, és jelentősen csökkentik a demencia kockázatát. A legfrissebb tanulmány a témával kapcsolatban az Alzheimer’s & Dementia szaklapban jelent meg, Transzlációs kutatás és klinikai beavatkozások címmel, a szerzők pedig Dr. Karlene Ball, a birminghami Alabama Egyetem és Dr. Dan Roenker, a Nyugat-Kentucky Egyetem munkatársai.

A megfigyelés során több mint 2800 idősebb felnőttet vizsgáltak egy évtizeden át. Egy agyképzési módszer, amely a feldolgozás sebességének módszere néven ismert, 29 százalékkal csökkentette a résztvevők demenciájának mértékét. Ez a módszer olyan feladatokat foglal magában, amelyeknek célja a felhasználó vizuális figyelmének javítása – a személy sebessége és pontossága a mérvadó, amellyel azonosít és emlékezik az előtte lévő tárgyakra. Az említett tanulmányban a kutatók egy olyan játékot fejlesztettek ki, amely során megkérték a felhasználókat, hogy ismerjenek fel egy tárgyat, például egy házat, amely a tekintetük középpontjában van, úgy, hogy közben azonosítaniuk kell egy másikat is, mondjuk egy kutyát a perifériás látószögükben. A játék előre haladtával a felhasználónak egyre kevesebb ideje van az egyes tárgyak azonosítására, és egyre több zavaró tényező kerül a képernyőre.

Az innovációs díjra is jelölt EU-s projektünkben, az ICT4Life-ban egy, a fent említett módszer alapján készült játékot alkalmazunk. A memória- és az összepárosító játékok okostelevízión keresztül érhetőek el. Az előzetes eredmények azt sugallják, hogy ez a számítógépes alkalmazás jól használható a kognitív funkciók különböző területeinek értékelésére. Ezekről az eredményekről bővebben az ICT4Life hivatalos honlapján olvashat.

Tehát játsszon, maradjon fiatal, és megakadályozhatja a demenciát!

Szerző: Lajkó Éva

Legutóbbi posztok