Az orvoslás a kórházon kívül is megvalósulhat. Olyan orvosi központokat építünk, amelyek a legjobb szakembereket és a betegek legjobb ellátását biztosítják. Ezek az orvosi központok azonban sok ember számára nem elérhetők, különböző okokból. Például mert túl messze élnek, és túl idősek vagy betegek ahhoz, hogy utazzanak. Az egészségügyi informatikai eszközök azonban segíthetik leküzdeni ezeket az akadályokat.

Az atlantai Emory Healthcare egy innovatív módszert talált a távorvoslás, az ápolónők és a betegek számára egyaránt. A telemedicina segítségével a gondozók meg tudják oldani a kihívást jelentő éjszakai műszakokat is. Egy távoli ausztrál csapat össze van kapcsolva egy megfigyelőrendszerrel az intenzív osztályon ápolt betegekhez, így valós időben figyelhetik meg, mi történik velük. A háttérben a speciális egészségügyi elemzések zajlanak, segítve a a csapatot még a kisebb mértékű változásoknál is, mint például a pulzusszám ingadozása, így még a valódi veszély előtt figyelmeztethetik az ott tartózkodó ápolókat.

A telemedicina olyan szolgáltatások és eszközök gyűjteménye, amelyek egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak nem hozzáférhető területeken, vagy azok számára, akik nem tudnak könnyen mozogni. Például a távoli idősfelügyeleti szolgáltatások összekapcsolják a házakat és a betegeket olyan egészségügyi intézményekkel, amelyek gyors segítséget nyújtanak vészhelyzet esetén. A távfelügyelet mindennapi helyzetekben is hasznos tud lenni, például a gyógyszeres kezelésben vagy akár a bevásárlásban.

A tele-pszichiátria a telemedicina egyik virágzó része, amely számos olyan szolgáltatást foglal magába, mint a pszichiátriai értékelések, terápia (egyének, csoportok vagy családok számára), a betegoktatás és a gyógykezelés. Egy informatikai eszközök által (például Skype vagy FaceTime) nyújtott pszichiátriai szolgáltatás számos előnnyel rendelkezik a hagyományos szolgáltatásokkal szemben, ideértve a munkaidő csökkenését, a megbélyegezettség érzésének redukálását, és a jobb mentális egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáférést.

A telemedicina elsődleges alkalmazása az egészségügyi szolgáltatások nyújtása távoli területeken. Ezek az „egészségügyi sivatagok” alig lakottak, de az ott élőknek ugyanúgy szükségük van orvosi ellátásra, amelyet a távközlési szolgáltatások révén lehet jobban ellátni. A távorvoslást a beteg otthonában vagy speciális központokban nyújtják, ahol legalább egy engedéllyel rendelkező nővér dolgozik.

Sok diagnosztikai eszköz rendelkezik hordozható verziókkal, így a távoli orvosok nem csak a tünetek, hanem a tényleges adatok alapján állíthatják fel a diagnózist. Például a Butterfly IQ kifejlesztett egy kis, mobil ultrahangos berendezést, amely egy okostelefonhoz csatlakozik.

A MobileODT egy elemmel működő, kézi kolposzkópot tervezett, amelyet EVA-rendszernek neveznek, amely kiváló minőségű képeket tud készíteni a méhnyakról. A National Cancer Institute-tel együttműködve a vállalat egy machine learning (gépi tanulás) algoritmust dolgozott ki, amely perceken belül pontos diagnózist eredményez.

Büszkék vagyunk arra, hogy egy magyar cég, a 77 Elektronika Kft. kifejlesztett egy kompakt, hordozható, intelligens tesztert a sürgősségi ellátást nyújtóknak, amely lehetővé teszi a helyszíni diagnózist vérvizsgálatok alapján, csupán néhány perc alatt.

Ha még több kérdése van a telemedicina rendszerekkel kapcsolatban, a NETIS szívesen segít szakértő tudásával.

Szerző: Varga László