A Parkinson-kór és az Alzheimer-betegség leginkább az idős embereket érinti. Európában a 80 évnél idősebbek fele saját otthonában él, így ha ezek az emberek valamilyen, demenciával járó betegség következtében elveszítik önállóságukat, az környezetük részéről azonnali beavatkozást igényel.

A Parkinson-, és az Alzheimer-kór, valamint az egyéb kognitív károsodásokat és demenciát okozó betegségek világszerte közvetlenül 44 millió embert érintenek. Ha azonban ehhez hozzávesszük az érintettek hozzátartozóit és a szociális- és egészségügyi ellátórendszerben ezeket a betegeket segítőket, egy jóval nagyobb számot kapunk. Tehát egy olyan betegségről van szó, melynek egyaránt van orvosi és társadalmi jelentősége is.

A betegség jelentős költségekkel jár. A demenciával kapcsolatos kiadások az Európai Unióban elérik a GDP 0,5 százalékát. Bár a fejlett országok egyre nagyobb összegeket költenek e kórképek gyógyítására, illetve arra, hogy a betegség előrehaladását lassítsák, eddig áttörő eredményt nem sikerült elérniük. Az előrejelzések szerint a demenciától szenvedő betegek száma 2030-ra megduplázódik, 2050-ra pedig háromszorosára növekszik.

Érthető tehát, hogy a megfelelő gyógymódok megtalálása mellett egyre komolyabb feladat a betegségek korai diagnózisa, az önállóság és az életminőség fenntartása. Ebben a feladatban kiemelkedő szerepe van a tudományos felméréseken alapuló, informatikai és egészségügyi módszereket integráló megoldásoknak. Ezek kialakítását és támogatását tűzte ki célul az európai ICT4Life projekt.

Az ICT4Life projekt fejlesztéseinek céljai

  • A beteg folyamatos monitorozása, hogy ennek köszönhetően lehetővé váljon a korai riasztás és az azonnali beavatkozás;
  • Az otthoni balesetek (például elesés), a szociális elszigeteltség, a depresszió és más érzelmi nehézségek, valamint a gyógyszeres kezelés problémáinak megelőzése;
  • A beteg függetlenségének, biztonságának és szociális kapcsolatainak megőrzése;
  • A gondozók támogatása, és az érzelmi stressz csökkentése.

A hazai pilot

Büszkék vagyunk rá, hogy az ICT4Life együttműködés keretében Franciaország és Spanyolország mellett 2018. márciusában Magyarországon is elindulhatott az első kísérleti projekt, amelyben a betegek megfigyelése mellett számos támogató szolgáltatás is kipróbálhatnak a résztvevők, amelyek egy részét a NETIS fejlesztette.

Egy Pécsett működő nappali gondozóközpont öt betege kapott olyan elektronikus karkötőt, melyek szenzorok segítségével gyűjtik és továbbítják az információkat a betegek mozgásáról, viselkedéséről, hogy az adatok kiértékelésével és a szolgáltatásokról szóló visszajelzések alapján közelebb kerülhessünk a betegek szükségleteinek megismeréséhez, ezáltal hatékonyabban tudunk számukra segítséget és megoldásokat nyújtani.

Az ICT4Life projektről

A hároméves, az európai Horizon2020 keretprogram támogatásával megvalósuló ICT4Life K+F projekt 6 európai ország 9 szervezetének (Artica Telemedicina, Universidad Politecnica Madrid, Asociacion Parkinson Madrid, University of Maastricht, CERTH, E-Seniors, HOPE, NETIS, Pécsi Tudományegyetem) közreműködésével hozta létre az ICT4Life informatikai platformot. Ennek célja az Alzheimer- vagy Parkinson-kórral, illetve demenciával élő emberek és környezetük (köztük a családtagok, orvosok vagy szociális gondozók) támogatása. Kiemelt célja a betegek önállóságának megerősítése, életminőségük javítása, miközben környezetük is számos területen kap az informatikai eszközök által segítséget.

Szerző: Lajkó Éva