Az egyik legutóbbi bejegyzésünkben arról írtunk, hogy az informatikai megoldások segíthetik az időseket abban, hogy boldog és kényelmes életet éljenek. Azt is megígértük, hogy végig vesszük, hogy milyen megoldások és technológiák használhatók erre a célra. Szóval, következzenek ezek!

Viselhető fitnesz eszközök

Mivel az alkotó elemek egyre kisebbek és olcsóbbak, a népszerűbb fitnesz karkötők és órák egy tucat érzékelőt tartalmaznak, így figyelemmel kísérhetik az alvási mintákat, a pulzusszámot és a vérnyomást is. A legegyszerűbb fitnesz eszközök csak a lényeges tevékenységeket figyelik, mint például a gyaloglás, futás, alvás, így gondosan válasszuk ki, hogy melyiket vásároljuk meg. Többségük könnyen használható és viszonylag olcsó is.

Ezek az eszközök a vérnyomást a csuklón mérik. Az American Heart Association szerint ezen a ponton a mérés általában magasabb és kevésbé pontos eredményt ad, mint a felső karon mérés általi. Azonban a vérnyomás és a szívfrekvenciás adatok hosszabb ideig történő mérése bizonyosságot adhat arról, hogy minden rendben van, vagy éppen ellenkezőleg és egy rejtett anomáliára derít fényt, amely egy orvosi szakembertől nagyobb figyelmet igényel.

Nagyi telefonok

A mai okostelefon-központú világban meglepő lehet, de nem mindenkinek van szüksége egy mobiltelefonra, amely a legújabb, multi-touch gesztusokkal, alkalmazás áruházakkal vagy a folyamatos közösségi médiás hírfolyamokkal is rendelkezik. Az idősek számára néha a telefonnak csak egy olyan eszköznek kell lennie, amelyen hívásokat kezdeményezhet és fogadhat a használója. A jó hír az, hogy ma már több olyan mobiltelefon is létezik, amelyek az idős polgárok közösségére összpontosítanak. Nagy gombokkal, segélyhívó tárcsázással és könnyen hozzáférhető, gyorshívó funkcióval is rendelkeznek. Van néhány olyan eszköz is, amelyek elsősorban az idősek számára készültek, amelyek mindig online vannak és folyamatosan figyelemmel kísérik a felhasználót és de facto helykövetőként is működnek.

Esés érzékelők

A gyártók már esésérzékelőket is kínálnak: ezeket az eszközöket mint órákat lehet viselni, általában egy segélyhívó gombbal és egy automatikus esésérzékelővel vannak ellátva. Az integrált pánik gomb segítséget nyújt a vészhelyzetekben, a hét minden napján, 24 órában elérhető hívásközpont készenléti állapotban van, hogy fogadja ezeket a hívásokat vagy riasztásokat.

Érzékelést támogató eszközök

Az idősebb felnőttek általában nehezen hallják és látják a dolgokat; érzékeik fokozatosan romlanak. Rengeteg hallókészülék kapható manapság, sok közülük speciális célokat szolgálnak, például az egyik segíti az embereket, hogy jobban hallhassák a televíziót anélkül, hogy a hangerőt felemelnék. A látás területén viszont korlátozottabbak a lehetőségek, a legjobb megoldás pedig több mint 700 éves, ez a szemüveg. Ez egy piaci rés, sok lehetőséggel.

Helymeghatározó eszközök

Azok az emberek, akik Alzheimer-kórral vagy időskori demenciával élnek, gyakran elfelejtik, hogy hol van az otthonuk, és néha messzire elbolyonganak azoktól a helyektől, amelyek ismerősek nekik. Egy cég intelligens cipőket fejlesztett ki, amelyek segítik a betegeket a hazatalálásban. Egy intelligens, hordható eszköz segítségével és egy „biztonságos zónával”, (amely egy olyan területet jelent, amely elég megbízható ahhoz, hogy az idős beteg kényelmesen mozoghasson benne), a betegek mindennapi életét megkönnyíthetjük és biztonságosabbá tehetjük. Ha a személy a zónán kívül mozog, a gondozókat értesítik, még mielőtt komolyabb baj történhetne.

Szerző: Máthé Zoltán