Orvosi ellátás a kórházakon kívül is

Az orvoslás a kórházon kívül is megvalósulhat. Olyan orvosi központokat építünk, amelyek a legjobb szakembereket és a betegek legjobb ellátását biztosítják. Ezek az orvosi központok azonban sok ember számára nem elérhetők, különböző okokból. Például mert túl messze élnek, és túl idősek vagy betegek ahhoz, hogy utazzanak. Az egészségügyi informatikai eszközök azonban segíthetik leküzdeni ezeket az akadályokat.

Az atlantai Emory Healthcare egy innovatív módszert talált a távorvoslás, az ápolónők és a betegek számára egyaránt. A telemedicina segítségével a gondozók meg tudják oldani a kihívást jelentő éjszakai műszakokat is. Egy távoli ausztrál csapat össze van kapcsolva egy megfigyelőrendszerrel az intenzív osztályon ápolt betegekhez, így valós időben figyelhetik meg, mi történik velük. A háttérben a speciális egészségügyi elemzések zajlanak, segítve a a csapatot még a kisebb mértékű változásoknál is, mint például a pulzusszám ingadozása, így még a valódi veszély előtt figyelmeztethetik az ott tartózkodó ápolókat.

A telemedicina olyan szolgáltatások és eszközök gyűjteménye, amelyek egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak nem hozzáférhető területeken, vagy azok számára, akik nem tudnak könnyen mozogni. Például a távoli idősfelügyeleti szolgáltatások összekapcsolják a házakat és a betegeket olyan egészségügyi intézményekkel, amelyek gyors segítséget nyújtanak vészhelyzet esetén. A távfelügyelet mindennapi helyzetekben is hasznos tud lenni, például a gyógyszeres kezelésben vagy akár a bevásárlásban.

A tele-pszichiátria a telemedicina egyik virágzó része, amely számos olyan szolgáltatást foglal magába, mint a pszichiátriai értékelések, terápia (egyének, csoportok vagy családok számára), a betegoktatás és a gyógykezelés. Egy informatikai eszközök által (például Skype vagy FaceTime) nyújtott pszichiátriai szolgáltatás számos előnnyel rendelkezik a hagyományos szolgáltatásokkal szemben, ideértve a munkaidő csökkenését, a megbélyegezettség érzésének redukálását, és a jobb mentális egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáférést.

A telemedicina elsődleges alkalmazása az egészségügyi szolgáltatások nyújtása távoli területeken. Ezek az „egészségügyi sivatagok” alig lakottak, de az ott élőknek ugyanúgy szükségük van orvosi ellátásra, amelyet a távközlési szolgáltatások révén lehet jobban ellátni. A távorvoslást a beteg otthonában vagy speciális központokban nyújtják, ahol legalább egy engedéllyel rendelkező nővér dolgozik.

Sok diagnosztikai eszköz rendelkezik hordozható verziókkal, így a távoli orvosok nem csak a tünetek, hanem a tényleges adatok alapján állíthatják fel a diagnózist. Például a Butterfly IQ kifejlesztett egy kis, mobil ultrahangos berendezést, amely egy okostelefonhoz csatlakozik.

A MobileODT egy elemmel működő, kézi kolposzkópot tervezett, amelyet EVA-rendszernek neveznek, amely kiváló minőségű képeket tud készíteni a méhnyakról. A National Cancer Institute-tel együttműködve a vállalat egy machine learning (gépi tanulás) algoritmust dolgozott ki, amely perceken belül pontos diagnózist eredményez.

Büszkék vagyunk arra, hogy egy magyar cég, a 77 Elektronika Kft. kifejlesztett egy kompakt, hordozható, intelligens tesztert a sürgősségi ellátást nyújtóknak, amely lehetővé teszi a helyszíni diagnózist vérvizsgálatok alapján, csupán néhány perc alatt.

Ha még több kérdése van a telemedicina rendszerekkel kapcsolatban, a NETIS szívesen segít szakértő tudásával.

Szerző: Varga László

Mozgassa meg neuronjait!

A demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedők, vagy általában véve azok az emberek, akiknek genetikai hajlamuk van e kognitív betegségekre, edzhetik az agyukat, hogy késleltessék a probléma kialakulását. Természetesen nem a testmozgással taníthatjuk elménket, hanem a neuronokat mozgósító játékokkal és tevékenységekkel.

Mielőtt azonban írnék a kedvenc tevékenységeinkről és játékainkról, nézzünk meg néhány általános szabályt. Megakadályozhatjuk a kognitív képességek romlását és csökkenthetjük a demencia kockázatát, ha betartunk pár alapvető, jó egészségügyi szokást, mint például fizikailag aktívnak maradás a lehető leghosszabb ideig, elegendő alvás, a dohányzás elkerülése, a jó társadalmi kapcsolatok fenntartása, az alkoholfogyasztás korlátozása, valamint a kiegyensúlyozott étrend, amely alacsony telített és transz zsírokban. Sok tudományos tanulmány megerősítette ezeket az állításokat.

A Harvard Health Publishing egyik cikke szerint hat egyszerű lépéssel bármilyen korban élesen tarthatjuk az elménket. Ezek a lépések a következők: folyamatos tanulás, minden érzékünk használata annak érdekében, hogy megtanuljunk valamit, higgyünk magunkban, prioritást adjunk az agyunk használatnak, ismételjük meg a megtanulni kívánt dolgot, és tartsunk néha szünetet.

Azt is meg kell említenünk, hogy az „agytornák” kognitív hatásait vizsgáló tanulmányok vegyes eredményt mutatnak. E tanulmányok szisztematikus áttekintése azonban azt mutatta ki, hogy a speciális képzési feladatok jelentős hatást gyakorolnak a memóriára, a feldolgozási sebességre és az agy működésére. Ha naponta néhány percig játszunk kedvenc játékunkkal, ez szó szerint megváltoztathatja az elménket.

Játékok, amelyek javíthatják az agyat, és ezáltal fiatal maradhat

1. Keresztrejtvény

A klasszikus agytorna, a keresztrejtvény elérhető online és offline módon is. A játék a verbális tudásunkon alapul, a hosszútávú memóriánk használatával emlékezünk az információk sok dimenziójára. Ha a számítógépet részesítjük előnyben, az interneten végtelen számú keresztrejtvényt találunk.

2. Sudoku

Ez a játék nagyon addiktív, melynek szabályait könnyű megtanulni. A Sudoku játék kitöltéséhez tervezni kell és követni a következmények nyomát. A játék segít javítani a rövid távú memóriát és a koncentrációt. Szintén elérhető offline és online.

3. Online játékok és alkalmazások

Számos játékot, alkalmazást (akár ingyeneseket is) találni online, amelyek segítenek az agyunknak, hogy fiatal maradjon. Az egyik leghíresebb játék a Lumosity. A játék négy részre van osztva, a fejleszteni kívánt területekre célzottan: memória, figyelem, problémamegoldás, feldolgozási sebesség vagy a gondolkodás rugalmassága. A fejlesztők azt mondják, hogy már napi egy játék is javíthatja a mentális készségeket. A felhasználók nyomon követhetik a haladást és összehasonlíthatják teljesítményüket másokéval. A játék ingyenes, de a teljes hozzáférés érdekében fel kell iratkozni.

Egy másik kedvenc játékunk a Peak, amely csak iOS vagy Android alkalmazásként érhető el. Az alkalmazás különböző játékokat kínál, amelyek tesztelik a fókuszt, a memóriát, a problémamegoldást vagy a mentális agilitást. A beépített személyi edző segít elérni céljainkat. Az edző új edzéseket, kihívásokat ad, figyelemmel kíséri a haladást, és megmutatja nekünk, miben tudunk fejlődni. A játék korlátozott változata ingyenes, miután feliratkoztunk a pro verzióra, 40 különböző játékot oldunk fel.

A Happy Neuron egy olyan online játék, amelynek játékai és tevékenységei öt agyterületre oszlanak: emlékezet, figyelem, végrehajtó funkciók, vizualitás, térérzékelés és nyelv. A teljes játék hét napig ingyenes, és ha tetszik a játék, akkor feliratkozhatunk.

Mint említettem, ezeknek a kognitív játékoknak a hatásait széles körben vitatják. A kritikusok szerint edző játékosok előrébb tartanak a játékok világában, de nem tudják a megszerzett vagy kifejlesztett készségeket a valós életben hasznukra fordítani. A NETIS-nél látjuk, hogy a játékok feldobják és megfűszerezik az idősek életét, a játékok örömöt okoznak nekik, és motiválják őket más tevékenységek kipróbálására is. Tehát bármi is legyen az oka, játsszunk és szórakozzunk!

Szerző: Varga László

Hogyan alkalmazható az informatika az Alzheimer-kór ellen?

A demencia sok embert érint, és ez jelentős terhet ró a társadalomra. Az Alzheimer-kór a leggyakoribb a demenciák közül, az összes beteg 50-70%-át érinti. A betegségnek jelentős hatása van az Alzheimer-kór vagy más demenciával élők családtagjaira és ápolóira is, amelyek érzelmi stresszt és depressziót okozhatnak, különösen hosszú távon. Ezeken a szomorú tényeken kívül az orvosok száma is folyamatosan csökken.

Az egészségügyi informatikai technológia mindhárom területen jelen van, ahol a demencia problémákat okoz. Az innovatív start-up vállalkozások, de még tinédzserek is kifejlesztettek olyan egészségügyi informatikai technológiákat, amelyek segítenek levenni a terheket a vállakról.

Technológia a gondozók számára, hogy nyugalmat nyújtsanak nekik

A 2015-ös AARP Caregiving jelentése szerint az Egyesült Államokban az Alzheimer-kór vagy a demencia az egyik legfőbb oka annak, hogy az 50 év feletti betegeknek otthoni ápolásra van szükségük. A jelentések azt mutatják, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek 60%-a rendszeresen elkószál, és ezzel komoly gondot okoz az ápolójának. Egy egyszerű érzékelő lehet a különbség a nyugodt és a stresszes éjszaka között: egy japán tinédzser egy nyomásérzékelőt helyezett egy zokniba. Ha a beteg éjszaka felébred, az érzékelő aktiválja a riasztást a gondozó telefonján. A ház körül elhelyezett érzékelők figyelmeztetnek, ha például a hűtőszekrény ajtaja kinyílik (és feltehetően a beteg valamit eszik), ha a bejárati ajtó éjszaka nyitva van, vagy ha az ablak nincs bezárva (és a kinti hőmérséklet veszélyt jelenthet). Az ilyen technológiákat használó betegek otthonukban öregedhetnek és megtarthatják a függetlenségüket is.

Technológia a gyógyszeres kezelés menedzselésére

Ha a folyamatos megfigyelés nem lehetséges, a gyógyszeradagolás is problémás. A betegek kórházba kerülhetnek, vagy még rosszabb is történhet velük. Mi lenne, ha megfigyelhetnénk a gyógyszerek bevételét is? Egy cég kifejlesztett egy homokszem méretű, lenyelhető érzékelőt. Ez az érzékelő belekeverhető az előírt gyógyszerbe, így amikor a beteg lenyeli azt, és eléri a gyomrot, az érzékelő jelet küld a testen kívülre, amelyet egy kis tapaszszerű érzékelő rögzít. Az adatok továbbítódnak egy okostelefonra, onnan pedig megosztódik a gondozókkal és az orvosokkal egyaránt. Meglehetősen sci-fi szerűen hangzik, de a fejlesztés mögött álló vállalat már partnerséget kötött több gyógyszergyártóval, hogy teszteljék a lenyelhető érzékelőt nagy tömegeken is.

Tudom, hogy a fent említett technológia még nem elérhető, de az intelligens pirulaadagolók már széles körben elterjedtek. Ezek a gyógyszeres dobozok hetente vagy havonta egy alkalommal a megfelelő gyógyszerekkel kerülnek feltöltésre. Hang- vagy képi jelzéssel figyelmeztetik a betegeket, hogy vegyék be a gyógyszereiket. A túladagolás elkerülése érdekében az adagolók zárhatók, és a doboz csak akkor nyílik ki, ha időszerű a gyógyszer bevétele, melyre egy okostelefonos alkalmazás figyelmeztet.

Technológia az orvosi személyzet számára

iután az orvosok felállították a diagnózist, felírták a megfelelő gyógyszereket, és a beteget hazaengedték, a gondozói tevékenység nagy része a beteg-orvos kommunikációra redukálódik. Amikor a kommunikáció a legfontosabb eszköz, a technológia valóban kiemelkedő szerepet játszik: az automatizált betegfelügyeleti technológiák lehetővé teszik az egészségügyi dolgozók számára, hogy különböző üzeneteket, oktatási anyagokat tegyenek közzé, emlékeztetőket állítsanak be a gyógyszereket feltöltéséről, közelgő esedékes orvosi látogatásról, vagy egy ilyen találkozó függőben levéséről.

A technológia összekapcsolhatja a különböző egészségügyi szakemberek csapatait is, hogy információkat szerezzenek egymás tevékenységeiről a beteg támogatása és az összes fontos betegadat felügyelete érdekében. Az „integrált gondozás” nemcsak a betegtámogatás szociális és egészségügyi szempontjainak összekapcsolását jelenti, hanem az egészségügyi szakemberek sokrétű csapatának összekapcsolását is, akik gyakran nem találkoznak személyesen (például neurológus, szemész, gyógytornász és háziorvos), de mindannyian fontos szerepet játszanak a beteg életében, és az ő összehangolt támogatásuk jelentős minőségbéli javulást eredményezhet a beteg életében.

Szerző: Lajkó Éva

Az orvostudomány következő nagy eseménye

Bármerre nézünk, okosórákat és fitnesz karkötőket látunk az embereken, bár én nem látom a népesség leginkább reprezentatív mintáját, mivel leginkább tech-hozzáértő emberekkel dolgozom. A nem reprezentatív minta növekvő százaléka azonban az idősebb generációból származik. Úgy tűnik, hogy értik és élvezik a hordható kütyük által nyújtott előnyöket.

Ahogy a hordható eszközök piacáról kerestem statisztikákat, a nem reprezentatív minta az egész idősebb generációra jellemzőnek bizonyult. Az eMarketer által készített tanulmány szerint az 55 éves és idősebb amerikai állampolgárok ma már a naponta leggyorsabban növekvő, hordható eszközöket használó csoport.

A teljes népesség körében a növekedés lassabb lesz, 9% körül, ami azt jelenti, hogy 61 millió embernek lesz hordható eszköze. A technológiához értők legkisebb csoportja (17%) 25 és 34 év közöttiekből áll, a legnagyobb csoport (30%) pedig 45 évnél idősebbekből.

Mit jelentenek ezek a számok az orvosoknak és az egészségügyi szolgáltatóknak? Egy erős, technológia-orientált embercsoport saját kezében tartja az irányítást a hordható kütyükkel, hordozható orvostechnikai eszközökkel vagy más eszközzel, és így követik nyomon saját egészségügyi állapotukat. Ez azt jelenti, hogy készen állnak az egészségükre vonatkozó adatok gyűjtésére. Örömmel használják az IoHT (Internet Of Healthcare Things) eszközöket életminőségük javítására.

A következő nagy esemény

Az egészségügyi vezetők észrevették ezt a tendenciát, és lépéseket tesznek a következő nagy dologra. Ezek a területek a távoli betegmegfigyelés, jóllét és megelőzés, valamint műtétek.

Az IoHT a fizikai és digitális világok integrálása az egészségügyi ágazatban a hálózati kapcsolattal rendelkező tárgyakon keresztül. Az IoHT átalakítja a nyers adatokat egyszerű, aktív információkká és kommunikál más objektumokkal, gépekkel vagy emberekkel. Az IoHT segítségével javíthatunk az egészséghez való hozzáférésen, az ellátás minőségén, a fogyasztói tapasztalatokon és a működési hatékonyságon.

Az adatok azonban csak akkor jelentenek valamit, ha azt szakképzett egészségügyi szakemberek értelmezik és feldolgozzák. Az orvosoknak is be kellene kapcsolódniuk, és ösztönözniük kell a pácienseiket az IoHT használatára. Az adatok és információk lehetővé teszik az egészségügyi szakemberek számára, hogy bizonyítékokon alapuló diagnózist adjanak, hogy jobban kezeljék a betegeket, és hogy általában véve jobb eredményeket kapjanak. Preventív célokra vagy jobb diagnózis kialakítására használják az IT technológiát, amely óriási előnyökkel szolgál az orvosok és a betegek számára egyaránt. Ez a következő nagy esemény az orvostudományban, ami már jelenleg is zajlik. Ön is a részese lesz?

Szerző: Máthé Zoltán

Az AI segít a demenciával élőknek elkerülni a kórházat

Az internetet használni tudó eszközök hálózata sokkal jobb, mint egy IT eszköz. A mesterséges intelligenciával (AI – artificial intelligence) és egy gondosan kiválasztott, jól integrált elemekkel rendelkező informatikai rendszerrel kombinálva egy egyedi hálózat segít a demenciában élő emberek életének javításában.

Az egyesült királyságbeli Surrey-ben több mint 6000 embert diagnosztizáltak demenciával, bár becslések szerint a betegség 16 801 embert érint, de közülük négyszáznak most nagyobb esélye van arra, hogy továbbra is az otthonában éljen. Az NHS (brit Országos Egészségügyi Szolgálat) egy olyan IT projektet vezet a régióban, melyet a demencia technológiai integrált egészségügyi menedzsmentjének (TIHM – Technology Integrated Health Management) hívnak, és amelynek négy célja van, amelyekkel mi teljes mértékben azonosulunk:

  • a demenciával élő emberek életének javítása;
  • a demens betegek támogatása, hogy biztonságban legyenek a saját otthonukban;
  • a kórházak és ápolási otthonok tehermentesítése; és
  • a gondozókat érő stressz enyhítése.

A projektben résztvevő emberek otthonait felszerelték érzékelőkkel, hordható eszközökkel, monitorokkal és más eszközökkel, amelyek egy IoT hálózatban gyűlnek össze, és otthonukban figyelik a betegek egészségi állapotát.

Ebben a projektben az NHS számos intézménnyel együttműködött; egyikük a Surrey Egyetem. Az egyetem tudósai olyan technológiát fejlesztettek ki, amely képes azonosítani és csökkenteni a húgyúti fertőzések (UTI) előfordulását, amely az idősek körében a leggyakoribb oka a kórházi látogatásoknak. Az egyetem látás-, beszéd- és jelfeldolgozó központjának informatikai szakemberei a már meglévő jelek alapján a húgyúti fertőzések korai tüneteinek azonosítására használt gépi tanulási algoritmusokat használtak. A cél az, hogy meghatározzuk a demenciában élő emberek egészségügyi problémáit, mielőtt kórházi ellátásra lenne szükségük, ezáltal segítve az orvosokat és az ápolókat.

Ez a gépi tanulási rendszer adatokat gyűjt a beteg otthonában található érzékelőktől. Az algoritmusok képesek voltak kimutatni a páciens testhőmérsékletének és éjszakai aktivitásának emelkedését, ami sikeresen vezetett a húgyúti fertőzések diagnózisához. A beteg otthonában lévő eszközökről közvetített adatokat – beleértve az érzékelőket és az életjeleket nyomon követő eszközöket – gépi tanulási technikákkal elemezték, és az egészségügyi problémákat egy digitális falon jelölték, amelyet az orvosi csapat figyelemmel kísér.

A korai eredmények ígéretesek. A tudósok remélik, hogy ez a vizsgálat ugyanolyan sikeres lesz, mint az első programjuk, amely jelentősen csökkentette a neuropszichiátriai tüneteket a projektben résztvevő 400 betegnél, amely eredményért a program további 1 millió fontot kapott az NHS-től.

Ami engem meggyőzött arról, hogy ez a program jó úton halad, az a programban résztvevő betegek és az ő rokonaik nyugodt arcai voltak a programban. Ön is megnézheti itt, a programról pedig itt olvashat bővebben.

Ez a pilot sokban hasonlít a PreDEM projektünkhöz. A PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) – Prevenciós szűrő vizsgálati rendszer lesz a megoldás a demencia korai fázisú vizsgálatában, még mielőtt az egyén időskorba érve a demencia könnyen észrevehető tüneteit mutatja. A PreDEM integrált felhő platformja összekötötte a betegeket és az ápolókat, valamint egy integrált csomagot biztosított az otthoni környezet intelligens megfigyelési technológiával történő felszereléséhez, hogy a beteg állapotában bekövetkező változásokat, a nem szokványos viselkedést vagy más figyelmeztető jeleket időben észlelje. A korai beavatkozás megakadályozhatja a szükségtelen kórházi ellátást vagy a beteg egészségének romlását, míg az összegyűjtött adatok segíthetnek az egészségügyi szakembereknek, hogy tovább vizsgálják és elemezzék őket a jövőbeli kezelés javítása érdekében.

A technológia használható a nem zavaró, de megbízható megfigyelésre, és segít a családtagoknak az ápolás emberi szempontjaira összpontosítani. Ha összekapcsoljuk ezt az eszközt az integrált gondozás koncepciójával, a demens betegek biztonságosabb alternatívával rendelkezhetnek, ha inkább otthonukban maradnának.

Szerző: Lajkó Éva

Legutóbbi posztok