A projekt tartalmának bemutatása:

Felmérések alapján az online kurzusok hallgatóinak a lemorzsolódási aránya rendkívül magas, akár a 90%-ot is elérheti. Az egyik lehetséges eszköz a lemorzsolódás csökkentésére, hogy a tanulásra fordítandó erőforrásigényt csökkentjük, ezáltal a tanuló nem „küzd” az eszközzel, hanem használja.

A projekt során egy olyan oktatást segítő technológiai platform került kifejlesztésre, mely video felvételek technológiai módosításával tudja az oktatási metodika hatékonyságát, az ismeretátadás sebességét növeljük.

Az általunk fejlesztendő hatékony, video annotáción alapuló interaktív online oktatási platform az önfejlesztés magas szintű kiszolgálását segíti. Az interaktivitás képes megmutatni a hallgatónak a jó és rossz döntések kombinációját. Így nem csak a „best practice” alapú oktatást képes segíteni a video alapú oktató anyag, hanem egy „pozitív” szemléletű oktatás mentén az okozatot.

A projekt elsődleges eredménye egy olyan video annotáción alapuló interaktív oktatást segítő technológia kifejlesztése, mely video felvételek többletinformációval, funkcióval, kiegészítő ismerettel ellátva tudja az oktatási metodika hatékonyságát növelni.

A video annotáció különböző szerkesztői funkciók segítségével hajtható végre. Az eredeti, szerkesztésre váró video tartalmak klónozhatóak így biztosítva a tartalom eredetiségének megőrzését. Az annotációval hatékonyabban magyarázhatjuk el az adott video tartalom értelmezését.

Az eredeti és az annotált video tartalmak a felhasználó személyes médiatárában kerülnek elhelyezésre, melyek önállóan is lejátszhatóak.

Az online interaktív oktatási platform kurzusainak szerkesztésének segítségével egy olyan megoldást kap a hallgató, mely az önfejlesztés magas szintű kiszolgálását segíti és javítja az önálló tanulás hatékonyságát. Kurzusok döntési fa metodológia alapján építhetők fel. A szerkesztő a vizualizációkat egyszerűen szerkesztheti, embedded videó linkkel publikálhatja akár más web platformon is. A rendszer a kurzus részvevőinek menedzselése során a kurzus résztvevők online tevékenységi monitorozást teszi lehetővé.

A szoftveralkalmazás az alábbi komponenseket hivatott magába foglalni:

 1. Annotációs modul
  • Szerkesztői almodul
  •  Annotált videó dokumentumtár
 2. Interaktív oktatási technológia modul
  • Döntési fa összeállító almodul
  • Szerkesztői almodul
  • Oktatási technológia dokumentumtár
 3. Jogosultságkezelési modul

Kedvezményezett neve: NETIS Informatikai Zrt.
Projekt összköltségvetése: 112 277 226 forint
A vissza nem térítendő támogatás összege: 68 527 498 Ft
A támogatás mértéke: 61.03 %
A projekt tényleges befejezési dátuma: 2019. szeptember 30.
A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7.-15-2016-01413