A demencia sok embert érint, és ez jelentős terhet ró a társadalomra. Az Alzheimer-kór a leggyakoribb a demenciák közül, az összes beteg 50-70%-át érinti. A betegségnek jelentős hatása van az Alzheimer-kór vagy más demenciával élők családtagjaira és ápolóira is, amelyek érzelmi stresszt és depressziót okozhatnak, különösen hosszú távon. Ezeken a szomorú tényeken kívül az orvosok száma is folyamatosan csökken.

Az egészségügyi informatikai technológia mindhárom területen jelen van, ahol a demencia problémákat okoz. Az innovatív start-up vállalkozások, de még tinédzserek is kifejlesztettek olyan egészségügyi informatikai technológiákat, amelyek segítenek levenni a terheket a vállakról.

Technológia a gondozók számára, hogy nyugalmat nyújtsanak nekik

A 2015-ös AARP Caregiving jelentése szerint az Egyesült Államokban az Alzheimer-kór vagy a demencia az egyik legfőbb oka annak, hogy az 50 év feletti betegeknek otthoni ápolásra van szükségük. A jelentések azt mutatják, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek 60%-a rendszeresen elkószál, és ezzel komoly gondot okoz az ápolójának. Egy egyszerű érzékelő lehet a különbség a nyugodt és a stresszes éjszaka között: egy japán tinédzser egy nyomásérzékelőt helyezett egy zokniba. Ha a beteg éjszaka felébred, az érzékelő aktiválja a riasztást a gondozó telefonján. A ház körül elhelyezett érzékelők figyelmeztetnek, ha például a hűtőszekrény ajtaja kinyílik (és feltehetően a beteg valamit eszik), ha a bejárati ajtó éjszaka nyitva van, vagy ha az ablak nincs bezárva (és a kinti hőmérséklet veszélyt jelenthet). Az ilyen technológiákat használó betegek otthonukban öregedhetnek és megtarthatják a függetlenségüket is.

Technológia a gyógyszeres kezelés menedzselésére

Ha a folyamatos megfigyelés nem lehetséges, a gyógyszeradagolás is problémás. A betegek kórházba kerülhetnek, vagy még rosszabb is történhet velük. Mi lenne, ha megfigyelhetnénk a gyógyszerek bevételét is? Egy cég kifejlesztett egy homokszem méretű, lenyelhető érzékelőt. Ez az érzékelő belekeverhető az előírt gyógyszerbe, így amikor a beteg lenyeli azt, és eléri a gyomrot, az érzékelő jelet küld a testen kívülre, amelyet egy kis tapaszszerű érzékelő rögzít. Az adatok továbbítódnak egy okostelefonra, onnan pedig megosztódik a gondozókkal és az orvosokkal egyaránt. Meglehetősen sci-fi szerűen hangzik, de a fejlesztés mögött álló vállalat már partnerséget kötött több gyógyszergyártóval, hogy teszteljék a lenyelhető érzékelőt nagy tömegeken is.

Tudom, hogy a fent említett technológia még nem elérhető, de az intelligens pirulaadagolók már széles körben elterjedtek. Ezek a gyógyszeres dobozok hetente vagy havonta egy alkalommal a megfelelő gyógyszerekkel kerülnek feltöltésre. Hang- vagy képi jelzéssel figyelmeztetik a betegeket, hogy vegyék be a gyógyszereiket. A túladagolás elkerülése érdekében az adagolók zárhatók, és a doboz csak akkor nyílik ki, ha időszerű a gyógyszer bevétele, melyre egy okostelefonos alkalmazás figyelmeztet.

Technológia az orvosi személyzet számára

iután az orvosok felállították a diagnózist, felírták a megfelelő gyógyszereket, és a beteget hazaengedték, a gondozói tevékenység nagy része a beteg-orvos kommunikációra redukálódik. Amikor a kommunikáció a legfontosabb eszköz, a technológia valóban kiemelkedő szerepet játszik: az automatizált betegfelügyeleti technológiák lehetővé teszik az egészségügyi dolgozók számára, hogy különböző üzeneteket, oktatási anyagokat tegyenek közzé, emlékeztetőket állítsanak be a gyógyszereket feltöltéséről, közelgő esedékes orvosi látogatásról, vagy egy ilyen találkozó függőben levéséről.

A technológia összekapcsolhatja a különböző egészségügyi szakemberek csapatait is, hogy információkat szerezzenek egymás tevékenységeiről a beteg támogatása és az összes fontos betegadat felügyelete érdekében. Az „integrált gondozás” nemcsak a betegtámogatás szociális és egészségügyi szempontjainak összekapcsolását jelenti, hanem az egészségügyi szakemberek sokrétű csapatának összekapcsolását is, akik gyakran nem találkoznak személyesen (például neurológus, szemész, gyógytornász és háziorvos), de mindannyian fontos szerepet játszanak a beteg életében, és az ő összehangolt támogatásuk jelentős minőségbéli javulást eredményezhet a beteg életében.

Szerző: Lajkó Éva