A NETIS Informatikai Zrt. és az INSIRON Informatika Kft. közös konzorciuma összesen 231 544 493 forint vissza nem térítendő támogatást nyert innovációs fejlesztésre. Az „ALSAD (Automated LifeStyle ADvice) Healthcare Solution – Kezelés alatt álló betegek, különösen a dializált betegek hatékony életmód tanácsadását támogató eljárások kutatása, és támogató rendszer fejlesztése” projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (VÁLLALATI KFI_16)” pályázati program finanszírozásában valósul meg. 

A nettó 328 148 236 forint összköltségvetésű projekt keretében a Konzorcium egy egészségügyi életmód tanácsadó rendszer prototípusát fejleszti ki meg.

A NETIS Zrt. tevékenységére vonatkozó támogatás összege: 148 785 008 forint, amely a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból származik.

A fejlesztés összefoglalása:

A szervi kezelések alatt álló betegek, különösen a dializált vagy a diabéteszes betegek sokszor nem is tudják, hogy saját maguk is sokat tehetnek a gyógyulási folyamat útján. A gyógyulás egyik része a gyógyítási folyamat, melyben az orvosi és szakápolási szakértő segíti a beteget gyógyszeres, vagy gépi kezeléssel. A folyamat másik része az az életmód, mely elősegíti a beteget a gyógyuláshoz. A betegségek felismerése, azoknak a lereagálása az emberek számára nem egyszerű feladat, a gyógyulást elősegítő életmódváltást sem nevezhetjük könnyűnek. Azonban, ha célzottan, kellően dokumentáltan jut el hiteles információ a beteghez, akkor a gyógyulás folyamata is stabilabb lehet.

Fontos, hogy a betegségcsökkentő tényezőket csoportosítsuk, rendszerezzük, és a betegeket ennek megfelelően tájékoztassuk a hasznos információkkal. Az ilyen módon kommunikált on-line betegtájékoztatás hiányzik a mai egészségügyben. Fontos a célzott jellegű életmód tanácsadás, kihangsúlyozva a testsúly, magasvérnyomás, a diabétesz, és a testmozgás hiányának együttes hatásainak megmutatása a vesekárosodásra, és a diabétesz esetleges szövődményéire.

Jelen K+F projekt ezen problémahalmazra kíván megoldást biztosítani.

A fejlesztésünk során olyan eljárás és protokoll sorozat kialakítása a célunk, mely a dializált és a cukorbetegségben szenvedők mért, valós betegadatai alapján az életmód (táplálkozás, mozgás, stb…) minőség javítását és az állapot rosszabbodás lassulását segíti. Azaz a fejlesztés eredménye akár két kezelési folyamat között a rendszerességgel keletkező mért, valós adatokat vizsgálva ad automatizáltan tanácsadást a beteg számára. Az életmód tanácsadás eredményeképpen, figyelembe véve a vércukorszint adatait is, javulhatnak a beteg újból megmért, analizált adatai, értékei, mely egyfajta prevenciós folyamatot alakít ki a beteg számára. Eddig az ilyen típusú tanácsadást az orvos, vagy a szakszemélyzet szóban, a kezelés folyamatában mondta el a betegnek.

Konzorcium vezető: NETIS Informatikai Zrt.

Konzorciumi tag: INSIRON Informatika Kft.

Megvalósítás ideje: 2017.07.01. – 2019.06.30.