Majdnem tízmillió európai él demenciával vagy Parkinson-kórral napjainkban. Az idősödés eredményeképpen a tanulmányok 2030-ra a mostani esetek dupláját jósolják, ez pedig, kiemelt egészségügyi kockázatnak fog számítani.  A legtöbb idős ember saját otthonában kívánna élni, de tüneteik megnehezítik, hogy önállóan gondoskodjanak önmagukról.

Az hároméves ICT4Life projekt, amely az Európai Unió Horizont 2020 nevű keretprogramjának társfinanszírozásával valósul majd meg, 2016. januárjában indult azzal a szándékkal, hogy az integrált ellátásra új szolgáltatásokat kínáljon felhasználóbarát informatikai eszközökkel annak érdekében, hogy a betegek életminőségét és autonómiáját javítsa otthoni környezetükben. A kilenctagú konzorcium tagja a Netis Informatikai Zrt. is, amely szoftverfejlesztéssel, teszteléssel, rendszerintegrációval és eHealth tudással járul hozzá a munkához.
A tervezett ICT4Life platform számos innovatív szolgáltatást kínál a demenciában vagy Parkinson-kórban szenvedő betegek számára, de szolgáltatásokat nyújtanak majd egészségügyi szakemberek és a betegek formális és informális gondozói számára is. Minden fejlesztést felhasználóközpontú módszer alapján fejlesztenek ki, és ezeket a valós életből vett forgatókönyvek alapján tesztelik.

A kezdeményezés kilenc partnert fog össze: a tagok tudományos, ipari és felhasználói csoportokat is reprezentáló szervezetek, amelyek mind elkötelezettek abban, hogy javítsák a betegek életét, és erősítsék Európa vezető szerepét a személyre szabott gondozási szolgáltatásokban az integrált ellátás érdekében.
A kiegyensúlyozott és multidiszciplináris konzorcium tagjai a következők: Artica Telemedicina (Spanyolország), Madridi Műszaki Egyetem (Polytechnic University of Madrid, Spanyolország), Madridi Parkinson Szövetség (Spanyolország), Netis Informatikai Zrt. (Magyarország), E-seniors (Franciaország), Technológiai és Kutatási Intézet (Centre for Research and Technology Hellas, Görögország), Maastricht-i egyetem (Hollandia), Európai Kórházi és Egészségügyi Szövetség (European Hospital and Healthcare Federation, Belgium) és a Pécsi Tudományegyetem (Magyarország). Magyar kkv-ként a Netis hatalmas sikernek tekinti a nemzetközi fejlesztés élvonalába való bekapcsolódást.

Alejandro Sánchez-Rico de las Heras, az Artica Telemedicina eHealth igazgatója és a projekt koordinátora szerint: ”Kevés olyan kezdeményezés született a múltban, amely felhasználóbarát informatikai eszközöket használva ilyen szoros együttműködést igyekezett létrehozni a korai kognitív nehézségekkel küzdő emberekkel. Az eddigi megoldások többsége általában az idősek otthoni megfigyelésén alapult. A rendszer korlátozott számú kockázatok észlelése alapján működött, és csak akkor riasztott, ha felismerhető problémáról volt szó.” Hozzátette: „Az ICT4Life a reaktív szolgáltatás helyébe egy valóban proaktív, megelőző és páciensközpontú integrált ellátási modellt állít, a felhasználók oktatása és bevonása által.”