Fantasztikusan éreztük magunkat az EFAD (The European Federation of the Associations of Dietitians) a 14. EFAD éves Kongresszusán.

Büszkén mutattuk be e-posterünket a konferencián. Ismét sok információhoz jutottunk a táplálkozás tudomány területén.

Miről is szólt az e-posterünk:

  • A dietetikusok által vezetett interperszonális tanácsadás, amely a viselkedésváltozási folyamatokról szóló empirikus ismereteken alapul, és az egyén specifikus igényeihez szabott, különösen hatékony a hipertónia kezelésében. Ennek azonban korlátjai is vannak, melyek miatt kétséges, hogy a táplálkozási tanácsadás elérhető és hozzáférhető mindenki számára.
  • Célunk volt bizonyítani, hogy egy jól megválasztott telemedicina módszer hatékonyan támogathatja a dietetikai edukációt.
  • A hipertóniában szenvedő résztvevők a DASH étrend alapelvei szerint kaptak táplálkozási tanácsokat, és rendszeres vérnyomásméréseket végeztek 3 hónapon keresztül. A mért értékeiket és a táplálkozási naplójukat egy applikációba rögzítették, mely egy felhőalapú rendszerben egy dietetikai szoftverrel volt szinkronizálva. A szoftver segítségével a páciens által naplózott paramétereket (kalória, rost, nátrium, kálium) vizsgáltuk meg részletesen a vérnyomásértékek függvényében.
  • Az eredményeinkből látható majd, hogy egy megfelelően megválasztott telemedicinai módszer bevezetésével segíthetjük a betegink életmódváltását, és időben elérhető és hatékony módszerrel tudjuk az ellátást végezni. Szignifikáns javulást lehetett látni az energia és egyes tápanyagok bevitelénél, mely mutatja az edukáció eredményességét, hisz a betegek tudásuk növekedésének köszönhetően, tudatosan választottak az egészségesebb étrendek közül, minek következtében a szisztolés értékek átlagosan 13,35 Hgmm-vel, diasztolés értékek átlagosan 11,7 Hgmm-vel csökkentek a vizsgálat ideje alatt.
  • A vérnyomás módosítását célzó diétás megközelítés a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének fontos stratégiája kell, hogy legyen. Kiterjedt szakirodalom bizonyítja, hogy több étrendi összetevő és számos étrend is befolyásolja a vérnyomást. A vérnyomás csökkentésére vagy a magas vérnyomás étrendi beavatkozással történő megelőzésére a legerősebb bizonyíték a DASH és a mediterrán diéta mellett van, illetve a magasabb káliumbevitel, a nátrium mennyiségének korlátozása, valamint a rost fogyasztásának növelése is egyértelmű előnyökkel jár.

Képviselőink:
Simonová Erika – Egészségügyi szakértőnk
Kasza Adrienn – Segítőnk, dietetikus hallgató